2011 en els vols espacials

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
STS-135 landing cropped.jpg
Llançaments orbitals
Primer 20 de gener
Últim 28 de desembre
Total 84
Èxits 78
Fracassos 6
Catalogat 80
Coets
Vols de prova Zenit-3F
Llarga Marxa 2F/G
Jubilacions Transbordador espacial
Delta II Heavy
Vols tripulats
Orbital 7
Total dels viatgers 28
Modifica les dades a Wikidata

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2011. Durant aquest any es va veure una sèrie d'esdeveniments significatius en els vols espacials, inclosa la jubilació del transbordador espacial de la NASA després del seu vol final al juliol, i el llançament del primer mòdul xinès a l'estació espacial, el Tiangong-1, al setembre. Els coets de càrrega Zenit-3F i Llarga Marxa 2F/G van realitzar els seus vols inaugurals, mentre que el Delta II Heavy en va fer l'últim.

Descripció general dels llançaments orbitals[modifica]

El 2011, es van intentar realitzar un total de 84 llançaments orbitals, amb 78 registrats com a èxits; 80 llançaments van assolir l'òrbita. 35 llançaments es van realitzar utilitzant antics coets soviètics i russos, mentre que la Xina va llançar 19 coets, i els Estats Units van posar en marxa 18. Europa va dur a terme cinc llançaments, Índia i Japó van llançar tres coets cadascun, i l'Iran va dur a terme un llançament.

Vol espacial tripulat[modifica]

Es van realitzar set vols espacials tripulats – quatre Soiuz i tres missions del transbordador espacial, transportant un total de 28 astronautes i cosmonautes a l'òrbita. A principis d'any, la tripulació de l'Expedició 26 estava a bord de l'Estació Espacial Internacional (ISS). El primer vol espacial tripulat del 2011 va ser el STS-133, el vol final del transbordador espacial Discovery, que va ser llançat des del Kennedy Space Center el 24 de febrer. El STS-133 va transportar el Leonardo, l'últim mòdul pressuritzat americà de l'ISS, per a ser instal·lat. El Discovery va tornar a la Terra el 9 de març.

El 16 de març, l'Expedició 27 va començar a bord del ISS amb la sortida de la nau Soiuz TMA-01M, que havia estat acoblat des d'octubre del 2010. Al 4 d'abril, es va llançar el Soiuz TMA-21 cap a l'estació espacial, lliurant tres membres de la tripulació. El 16 de maig, el transbordador espacial Endeavour es va llançar cap a l'estació espacial com a missió final d'aquest vehicle, el STS-134, descarregant i instal·lant l'Espectròmetre Alfa Magnètic, abans de tornar cap a la Terra l'1 de juny. L'Expedició 28 va començar a bord de la ISS el 23 de maig amb la sortida de la Soiuz TMA-20, que havia estat posat en marxa el desembre del 2010, i es va aterrar a la matinada del 24 de maig. Tres tripulants més es van llançar cap a l'estació espacial a bord del Soiuz TMA-02M el 7 de juny.

La missió final del transbordador espacial, el STS-135, va començar el 8 de juliol amb el llançament del transbordador espacial Atlantis, amb subministraments per a l'Estació Espacial Internacional a bord del mòdul logístic multipropòsit (MPLM en anglès) Raffaello. Després de portar subministraments a l'estació espacial, el Atlantis va tornar a la Terra, aterrant en el Shuttle Landing Facility del Kennedy Space Center a les 09:57 UTC el 21 de juliol, i finalitzant trenta anys d'operacions del transbordador espacial. Dos dies abans d'aterrar, el Atlantis va desplegar el PSSC-2, l'últim satèl·lit a ser llançat des d'un transbordador espacial.

El 29 de setembre, la Xina va llançar el seu primer mòdul a l'estació espacial, el Tiangong-1, que va ser col·locat en òrbita per un coet de llançament Llarga Marxa 2F/G des del Jiuquan Satellite Launch Centre. Encara que no hi va haver missions tripulades del Tiangong-1 l'any 2011, la nau no tripulada Shenzhou 8, que va ser llançada el 31 d'octubre, es va acoblar dues vegades amb el mòdul per provar els seus sistemes abans d'un acoblament tripulat planificat pel 2012.

L'Expedició 28 va finalitzar, i va començar l'Expedició 29, amb el desacoblament del Soiuz TMA-21 el 16 de setembre. El llançament del Soiuz TMA-22 no va tenir lloc fins al 14 de novembre, que havia estat retardat per problemes de fiabilitat al voltant del coet Soiuz després d'un error de llançament no tripulat a l'agost. Una setmana després, el Soiuz TMA-02M va ser desacoblat, començat l'Edition 30, amb l'aterrament de la nau Soiuz el 22 de novembre. El vol tripulat final de l'any va ser el 21 de desembre, quan la Soiuz TMA-03M es va posar en marxa per portar a altres tres membres de la tripulació a la ISS.

Exploració no tripulada[modifica]

El 2011 es van començar nombroses missions científiques d'exploració. Al març, la sonda MESSENGER va esdevenir el primer satèl·lit artificial del planeta Mercuri. El juliol, la sonda Dawn fou el primer satèl·lit artificial de l'asteroide 4 Vesta. Al novembre, el Mars Science Laboratory que, al mateix temps, es va llançar l'astromòbil robòtic més gran mai construït.

Errors de llançament[modifica]

Aquest any, es van realitzar sis llançaments orbitals fracassats, quatre dels quals no van poder arribar a l'òrbita i els dos restants van arribar a òrbites més baixes del que s'esperava. El primer error va ocórrer l'1 de febrer, quan un Rokot amb un Briz-KM d'etapa superior, va substituir el Kosmos 2470 en una òrbita inútil, de la qual no es va poder recuperar. El problema va ser informat posteriorment com a error de programari en el Briz-KM.

El següent error de llançament va succeir el 4 de març, quan la càrrega del Taurus-XL va fracassar en separar-se, donant com a resultat el coet ser massa pesat per arribar a l'òrbita. El satèl·lit d'investigació climàtica Glory, juntament amb el KySat-1, Hermes i Explorer-1 [PRIME] Els CubeSats es van perdre en l'incident. El llançament anterior del Taurus-XL, portant el Orbiting Carbon Observatory el febrer del 2009, també va fracassar a causa del fet que la càrrega no es va separar.

No hi va haver més incidents de llançaments fins a mitjans d'agost, en una sola setmana, van fracassar tres llançaments orbitals consecutius, començant al 17 d'agost, un Proton-M/Briz-M que es va llançar des del Cosmòdrom de Baikonur, transportant el satèl·lit de comunicacions Ekspress-AM4. Al matí del 18 d'agost, l'etapa superior del coet va fallar en conduir la fase quarta a la cinquena a causa d'un mal funcionament en el sistema de control d'altitud, deixant la nau en una òrbita d'estacionament. Més tard en el mateix dia, es va llançar un Llarga Marxa 2C de Jiuquan transportant el satèl·lit Shijian XI-04. En aquest llançament hi va haver un error estructural en la base del motor de la segona etapa resultant en una pèrdua del control, i el coet no va poder arribar a l'òrbita. Finalment, el 24 d'agost, una Soiuz-U transportant la nau de càrrega Progress M-12M cap a l'Estació Espacial Internacional va patir un error en el motor de la tercera etapa i també va fracassar en assolir l'òrbita.

L'últim incient en els llançaments del 2011 va tenir lloc el 23 de desembre, quan un Soiuz-2-1b/Fregat transportant el satèl·lit Meridian 5 va fracassar en assolir l'òrbita a causa d'un malfuncionament de la tercera etapa. Van caure trossos del vehicle sobre Novosibirsk Oblast, i una part va colpejar una casa; no obstant, no es van registrar víctimes.

Al novembre, la sonda russa amb recull de mostres Fobos-Grunt cap a Mart va experimentar un malfuncionament postllançament i es va quedar atrapat en òrbita. La nau, que va ser el primer intent de Rússia d'una missió interplanetària des de la missió Mars 96, l'any 1996. Es va desintegrar sobre l'oceà Pacífic el 15 de gener de 2012.[1][2] La sonda marciana xinesa Yinghuo-1, va ser transportada pel mateix coet que el Fobos-Grunt, que també va ser perduda en l'incident.

Llançaments[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

20 de gener
12:29:01
 Ucraïna - Zenit-3F  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Elektro-L No.1 Roskosmos Geoestacionària Clima En òrbita Operacional
Vol inaugural del Zenit-3F
20 de gener
21:10[4]
 Estats Units - Delta IV-H  Estats Units - Vandenberg SLC-6  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-224 (KH-11) NRO Òrbita baixa Òptic/Imatgeria En òrbita Operacional
Llançament núm. 49 del NRO, primer llançament de Delta IV Heavy des de Vandenberg[3]
22 de gener
05:37:57[5]
 Japó - H-IIB 304  Japó - Tanegashima LA-Y2  Japó - Mitsubishi
 Japó - Kounotori 2 (HTV-2) JAXA Òrbita baixa (ISS) Logística 30 de març Reeixit
22 de gener
06:10[6]
 Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - MDA
 Estats Units - Aegis Radar Test MDA Suborbital Radars 22 de gener Reeixit
Objectiu de l'Aegis Radar, no interceptat, Apogeu: 100 km
28 de gener
01:31:41
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-09M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 26 d'abril
13:22:53
Reeixit
 Rússia - Kedr RKK Energia Òrbita baixa Ràdio novell 4 de gener 2012[7] Reeixit
28 de gener
10:46:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA

Febrer[modifica]

1 de febrer
14:00
 Rússia - Rokot/Briz-KM  Rússia - Plesetsk Site 133/3  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2470 (Geo-IK-2 No.11) VKS Òrbita baixa Geodèsia En òrbita Error de llançament
Hi va haver un malfuncionament en l'etapa superior a causa de problemes amb el programari de vol,[9] va arribar a una òrbita més baixa del previst
5 de febrer
08:11:11[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - Polar NOx VPI Suborbital Geoespai 5 de febrer Error del vehicle[8]
6 de febrer
12:26
 Estats Units - Minotaur I  Estats Units - Vandenberg SLC-8  Estats Units - Orbital
 Estats Units - USA-225 (RPP) NRO Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional[10]
Llançament del NRO núm. 66
16 de febrer
21:50[11]
 Europa - Ariane 5ES  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Europa - Johannes Kepler ATV ESA Òrbita baixa (ISS) Logística 21 de juny Reeixit
24 de febrer
21:53:24
 Estats Units - Transbordador espacial Discovery -  Estats Units - Kennedy LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-133 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística 9 de març
16:57:17
Reeixit
 Nacions Unides - Leonardo (PMM)[12] ASI/NASA Òrbita baixa (ISS) mòdul de la ISS En òrbita Operacional
 Nacions Unides - ExPRESS-4 NASA Òrbita baixa (ISS) ISS Logística En òrbita Operacional
Vol tripulat, vol final del Discovery.
26 de febrer
03:07
 Rússia - Soiuz-2.1b/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Kosmos 2471 (Glonass-K1) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Reeixit
Febrer[6]  Iran - Shahab-3  Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils Febrer Reeixit
Febrer[6]  Iran - Sejjil-2  Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils Febrer Reeixit

Març[modifica]

1 de març
21:00[6]
 Estats Units - UGM-133 Trident II D5  Estats Units - USS Nevada, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 1 de març Reeixit
Demostració i Shakedown Operation 22 (DASO-22)
2 de març
13:40[6]
 Estats Units - Juno  Estats Units - Fort Wingate LC-96  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 2 de març Reeixit
Objectiu per la prova de MIM-104 Patriot PAC-3 MSE, interceptat amb èxit
4 de març
10:09:43
 Estats Units - Taurus-XL 3110  Estats Units - Vandenberg LC-576E  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - Glory NASA Destinat: Heliosíncrona Climatologia 4 de març Error de llançament
 Estats Units - KySat-1 Kentucky Space Destinat: Òrbita baixa Tecnologia
 Estats Units - Hermes Colorado Destinat: Òrbita baixa Tecnologia
 Estats Units - Explorer-1 [PRIME] Montana Destinat: Òrbita baixa Radiació
Totes les càrregues de CubeSats excepte el Glory, que hauria estat part de la xarxa de satèl·lits A-train. Van fracassar en separar-se del coet.
5 de març
22:46
 Estats Units - Atlas V 501  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-226 (X-37B FLT-2) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia 16 de juny 2012
12:48[13][14]
Reeixit
9 de març[6]  Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Kauai  Estats Units - MDA
 Estats Units - ARAV-B MDA Suborbital Radars 9 de març Reeixit
Registrat per satèl·lits STSS
11 de març
23:38
 Estats Units - Delta IV-M+ (4,2)  Estats Units - Cape Canaveral SLC-37B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-227 (SDS) NRO Geosíncrona En òrbita Operacional
Llançament 27 del NRO
15 de març[6]  Iran - Kavoshgar  Iran - Semnan  Iran - ISA
 Iran - Kavoshgar-4 ISA Suborbital Biològic 15 de març Reeixit
Apogeu: 120 km
16 de març[6]  Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Kauai  Estats Units - MDA
 Estats Units - ARAV-B MDA Suborbital Radars 16 de març Reeixit
Registrat per ambdós satèl·lits STSS Demo
23 de març
18:50:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands  Estats Units - NASA
 Estats Units Colorado Suborbital Calibratge del SDO 23 de març Reeixit[8]
29 de març
04:01[15]
 Brasil - VSB-30  Suècia - Esrange  Europa - EuroLaunch
 Alemanya Europa - TEXUS-49 DLR/ESA Suborbital Microgravetat 29 de març Reeixit
Apogeu: 268 km

Abril[modifica]

4 d'abril
22:18:20[16][17]
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-21 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 27/28 16 de setembre
03:59:39
Reeixit
9 d'abril
20:47:04
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Compass-IGSO3 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
14 d'abril
04:24
 Estats Units - Atlas V 411[18]  Estats Units - Vandenberg SLC-3E  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-229 (NOSS) NRO Òrbita baixa En òrbita Operacional
 Estats Units - USA-229 (NOSS) NRO Òrbita baixa En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 34
15 d'abril
06:52[6]
 Estats Units - UGM-96 Trident I C4 (LV-2)[19]  Illes Marshall - Meck  Estats Units - MDA
MDA Suborbital Prova ABM 15 d'abril Reeixit
15 d'abril
07:03[6]
 Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3  Estats Units - USS O'Kane, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FTM-15 Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova ABM 15 d'abril Reeixit
Primera intercepció d'un IRBM per un SM-3 (FTM-15 Stellar Charon)
20 d'abril
04:42[20][21][22]
 Índia - PSLV  Índia - Satish Dhawan FLP  Índia - ISRO
 Índia - Resourcesat-2 ISRO Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Índia Rússia - YouthSat ISRO/MGU Òrbita baixa Científic En òrbita Operacional
 Singapur - X-Sat CREST Òrbita baixa En òrbita Operacional
22 d'abril
21:37
 Europa - Ariane 5ECA[23]  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Emirats Àrabs Units - Yahsat 1A Yahsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Nacions Unides - New Dawn[24] Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
No es va poder desplegar C-Band del New Dawn
26 d'abril[6]  Rússia - R-29RMU Sineva  Rússia - K-84 Ekaterinburg, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 26 d'abril Reeixit
27 d'abril
08:00:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units WFF Suborbital Vol de proves 27 d'abril Reeixit[8]
27 d'abril
13:05:21
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-10M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 29 d'octubre
13:00:31
Reeixit

Maig[modifica]

4 de maig
17:41:33[25]
 Rússia - Soiuz-2.1a/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Meridian 4 VKS Òrbita mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
6 de maig[26]
23:02[27]
 Xina - Tianying 3C  Xina - Hainan  Xina - CNSA
 Xina - Kunpeng-1 CSSAR Suborbital Environment monitoring 23:09 Reeixit
Apogeu: 196.6 km.
7 de maig
18:10
 Estats Units - Atlas V 401  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-230 (SBIRS-GEO 1) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Geosíncrona Defensa de míssils En òrbita Operacional
11 de maig
18:00[6]
 Estats Units - Improved Orion  Brasil - Barreira do Inferno  Brasil - AEB
INPE Suborbital Microgravetat 11 de maig Reeixit
16 de maig
12:56
 Estats Units - Transbordador espacial Endeavour  Estats Units - Kennedy LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-134 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística 1 de juny
06:35
Reeixit
 Nacions Unides - AMS-02[12] NASA Òrbita baixa (ISS) Component de la ISS (Estació espacial internacional) En òrbita Operacional
 Nacions Unides - ExPRESS-3 NASA Òrbita baixa (ISS) ISS Logística En òrbita Operacional
Vol tripulat, vol final del Endeavour.
20 de maig
13:21[28]
 Estats Units - SpaceLoft XL  Estats Units - Spaceport America  Estats Units - UP Aerospace
Suborbital Tecnologia 20 de maig Reeixit
 Estats Units - Goddard Celestis Suborbital Sepultura espacial Reeixit
Apogeu: 118.3 km, recuperat amb èxit.
20 de maig
14:50[6]
 Rússia - R-29RMU2.1 Layner  Rússia - K-84 Ekaterinburg, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 20 de maig Reeixit
Vol inaugural del míssil Layner
20 de maig
19:15[30]
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Canadà - Telstar 14R Telesat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
El segon panell solar va fracassar en desplegar-se a causa d'un cable enredat[29]
20 de maig
20:38[31]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Singapur República de la Xina - ST-2 SingTel/Chunghwa Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Índia - INSAT-4G/GSAT-8[32] ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional

Juny[modifica]

7 de juny
02:12:45
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-02M Roskosmos Òrbita terrestre baixa (ISS) ISS Expedició 28/29 22 de novembre
02:26
Reeixit
10 de juny
11:11:16[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - NASA
 Estats Units - SubTec IV[6] GSFC Suborbital Tecnologia 10 de juny Reeixit[8]
10 de juny
14:20
 Estats Units - Delta II 7320  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Argentina Estats Units - SAC-D CONAE/NASA Òrbita baixa Oceanografia En òrbita Operacional
Vol final planificat de la sèrie Delta II 7300, la nau transportava l'intrument Aquarius de la NASA
15 de juny
09:14[33]
 Iran - Safir  Iran - Semnan  Iran - ISA
 Iran - Rasad 1 ISA Òrbita baixa Òptic/Imatgeria 6 de juliol 2011 Reeixit
20 de juny
16:13[34]
 Xina - Llarga Marxa 3B  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Chinasat-10 China Satcom Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 de juny
14:38
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-11M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 1 de setembre
10:21:41
Reeixit
22 de juny
13:35
 Estats Units - LGM-30G Minuteman III  Estats Units - Vandenberg LF-10  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Vol de proves 22 de juny Reeixit
23 de juny
10:18:00[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - NASA
 Estats Units - RockOn Colorado Suborbital Experiments estudiantils 23 de juny Reeixit[8]
27 de juny
16:00[35]
 Rússia - Soiuz-U  Rússia - Plesetsk  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2472 (Kobalt-M No.7) VKS Òrbita baixa Vigilància òptica 24 d'octubre Reeixit
28 de juny
11:55[6]
 Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
28 de juny[6]  Iran - Shahab-1  Iran - Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-1  Iran - Iran  Iran - IGRC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-2  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-2  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Ghadr-1[6]  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 5