2014 en els vols espacials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
2014 en els vols espacials
L'Orion EFT-1, el primer vol de prova del Orion Multi-Purpose Crew Vehicle, va tenir lloc el 5 de desembre de 2014.
Llançaments orbitals
Primer5 de gener
Últim31 de desembre
Total92
Èxits88
Fracassos2
Fracassos parcials2
Catalogat90
Primícies nacionals
Satèl·litLituània Lituània
Bèlgica Bèlgica
Iraq Iraq
Uruguai Uruguai
Coets
Vols de provaAngara A5
Antares 120
Antares 130

GSLV Mk.III*
* - prova suborbital
JubilacionsAntares 120
Antares 130
Vols tripulats
Orbital4
Total dels viatgers12

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2014. En aquest any es va veure el vol inaugural de l'Angara, Antares 120 i Antares 130.

Un Ariane 5 ES va llançar el Georges Lemaître Automated Transfer Vehicle, l'últim de la sèrie, que també va marcar 60è llançament amb èxit de l'Ariane 5 consecutiu.

El 22 d'agost de 2014, Arianespace va llançar el primer dels dos satèl·lits Full Operational Capability Galileo pel sistema de navegació per satèl·lit europeu.

El 5 de desembre de 2014, un Delta IV Heavy de United Launch Alliance va llançar a l'espai la primera nau espacial Orion com a missió de prova per a la NASA, el Exploration Flight Test 1.

Vols espacials tripulats[modifica]

La geografia erràtica i les expulsions de gas pel nucli del cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko fotografiat per Rosetta.
Els preparatius del llançament de satèl·lit nipoamericà GPM Core Observatory per un llançador japonès H-IIA.

En el 2014 es van realitzar quatre llançaments orbitals tripulats, tots amb èxit, transportant un total de 12 astronautes a l'òrbita. Totes aquestes missions van utilitzar naus espacials Soiuz russes. L'última nau de càrrega espacial de l'Agència espacial europea, l'ATV Georges Lemaitre, va ser llançat el 29 de juliol. La nau espacial Orion va efectuar el 5 de desembre una primera prova sense tripulació ni mòdul de servei realitzant dues òrbites al voltant de la Terra per a continuació, realitzar una reentrada atmosfèrica a gran velocitat en el context de la missió EFT 1. La nau Orion va realitzar un vol d'aproximadament 4,5 hores. El vol va ser dissenyat per ajudar els enginyers a provar sistemes clau a bord de la nau espacial que podria ser necessària durant les missions tripulades. La càpsula va aconseguir una altitud de 5793 quilòmetres, sent la primera vegada que una nau espacial de la NASA dissenyada per a ser tripulada en el futur ha estat fora de l'òrbita baixa de la Terra en més de 40 anys.[1]

Un coet de construcció privada que portava una càpsula que proveïa de subministraments per a l'Estació Espacial Internacional va explotar just després de l'enlairament el 28 d'octubre. L'explosió del coet Antares, al Wallops Flight Facility de la NASA, a Virgínia, va marcar el primer contratemps important en el programa de subministrament comercial de la NASA. El coet d'Orbital Sciences Corp va destruir la robòtica de la nau espacial de càrrega Cygnus amb destinació a l'estació espacial. L'empresa va entrar posteriorment en el procés de substitució dels motors russos utilitzats per alimentar la primera etapa d'Antares abans de llançar-ne més. Els experts van creure que el problema es va produir en els motors AJ26 del coet. Representants d'Orbital Sciences van comprar espai a bord de dos coets Atlas V de United Launch Alliance que volarien dues vegades a l'estació espacial en 2015. Orbital Sciences estimava que els Antares poguessin començar a volar de nou en 2016.[1]

Virgin Galactic va experimentar un accident tràgic en 2014. L'avió espacial de la companyia, anomenat SpaceShipTwo es va desintegrar amb dos pilots a bord durant un vol de prova. El pilot de proves Michael Alsbury va morir durant l'accident, però Peter Siebold va sobreviure a l'accident. L'avió espacial prototip va ser destruït en l'accident en el desert de Mojave a Califòrnia. La Junta Nacional de Seguretat en el Transport va investigar la causa de la tragèdia. Els resultats inicials de la investigació van mostrar que les ales de la nau es van moure en una posició cap avall massa aviat, creant fricció. Això pugues haver estat la causa del trencament de la nau. Virgin Galactic va vendre més de 700 bitllets per als entusiastes de l'espai per volar a bord de SpaceShipTwo quan la nau va començar les seves operacions comercials. Els bitllets es venen actualment en $250.000 dòlars.[1]

La NASA va declarar que les companyies de vols espacials privats Boeing i SpaceX començarien a volar astronautes nord-americans a l'Estació Espacial Internacional en 2017. L'agència espacial va atorgar el seu contracte tan esperat a dues empreses aquest any, aplanant el camí per llançar vols a l'estació espacial. SpaceX, Boeing, Sierra Nevada Corp. i Blue Origin han estat treballant per a un contracte comercial tripulat de la NASA. Els funcionaris de l'agència finalment van seleccionar a dues empreses, la concessió de $2,6 mil milions per SpaceX i $ 4,2 mil milions per Boeing, la qual cosa els va permetre continuar al programa. Els astronautes que treballen en l'estació espacial realitzarien una sèrie de caminades espacials per preparar a l'estació orbital per a l'arribada dels avions comercials en 2017. Tant la càpsula espacial del Boeing CST-100 i l'equip de transport Dragon V2 de SpaceX poden contenir fins a set astronautes.[1]

Exploració no tripulada[modifica]

Sondes interplanetàries[modifica]

La sonda espacial europea Rosetta va sortir del seu estat d'hibernació en 2014 i va començar a orbitar el cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko l'agost de 2014. El mòdul de descens Philae es va posar sobre la superfície del cometa l'11 de novembre. La sonda de la NASA MAVEN es va situar en òrbita al voltant de Mart el 22 de setembre. La sonda índia Mars Orbiter Mission es va posar en òrbita al voltant del planeta Mart el 24 de setembre. L'agència espacial japonesa, la JAXA, va llançar el 3 de desembre la Hayabusa 2 que ha de transportar una mostra de sòl de l'asteroide Apollon (162173) 1999 JU3.

Satèl·lits científics[modifica]

La NASA va llançar el 2014 tres satèl·lits científics. GPM Core Observatory és un satèl·lit americanojaponès que ha d'exercir com a paper central la flota de satèl·lits del mesurament periòdics de les precipitacions a tot el planeta. OCO 2, el primer dels quals va ser destruït en el llançament de 2009, és un satèl·lit d'observació de la Terra de la NASA que ha de mesurar la quantitat de diòxid de carboni present en l'atmosfera de la Terra.

Llançadors[modifica]

Els dos primers vols de la nova família de llançadors russos Angarà van ser provats en 2014: un coet en versió 1.2 relativament molt potent es va llançar per primera vegada el 9 de juliol, a continuació, la versió pesant A5 va situar una càrrega artificial en òrbita geoestacionària el 23 de desembre. Aquests nous llançadors han de substituir progressivament el llançador Protó.

Altres esdeveniments[modifica]

Athena-Fidus és un satèl·lit de comunicacions militar desenvolupat conjuntament per França i Itàlia. El primer satèl·lit d'observació terrestre de la nova família dels Sentinel de l'ESA va ser situat en òrbita el 3 d'abril. La NASA va efectuar una prova d'un desacelerador inflable i un nou paracaigudes que podria ser utilitzat per a càrregues per sobre de les 2 tones sobre sòl marcià. La Xina va llançar el demostrador tecnològic Chang'e 5 T1 per provar el mòdul de reentrada lunar per a la missió de retorn de mostres Chang'e 5.

Un executiu de Google va trencar el rècord de salt en paracaigudes de major altitud a l'octubre. Alan Eustace, vicepresident de Google, va saltar de nou a 40 quilòmetres per sobre de Nou Mèxic, trencant el rècord anterior establert per Felix Baumgartner en 2012 com a part de la Red Bull Stratos. Eustace portava un vestit pressuritzat per al salt des de la vora de l'espai. El paracaigudista experimentat va trencar la barrera del so durant el seu salt, aconseguint una velocitat d'1,23. Els membres de l'equip d'Eustace en terra van escoltar una explosió sònica quan el paracaigudista va trencar la barrera del so. El salt d'Eustace des de la vora de l'espai va ser una sorpresa. A diferència del repte de Red Bull dos anys abans, Eustace no va fer publicitat de l'esdeveniment àmpliament, i només va emetre un comunicat de premsa anunciant el salt amb èxit després de l'acabament.[1]


Llançaments[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

3 Gener ISR Arrow III ISR Negev ISR IAI
IAI/IDF Suborbital Prova d'ABM 3 Gener Reeixit
Segon vol de prova de l'Arrow-III
5 Gener
10:48:00
IND GSLV Mk II IND Satish Dhawan SLP IND ISRO
IND GSAT-14 ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
6 Gener
22:06:00
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
Tailàndia Thaicom 6 Thaicom (Shin Corporation) Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
7 Gener IND Prithvi II IND Integrated Test Range Launch Complex 3 IND DRDO
DRDO Suborbital Prova de míssil 7 Gener Reeixit
Apogeu: ~100 km
9 Gener
18:07:05
EUA Antares 120 EUA MARS LP-0A EUA Orbital Sciences
EUA Cygnus CRS Orb-1 Orbital Sciences/NASA Terrestre Baixa (EEI) Logística 19 Febrer
18:20
Reeixit
EUA ArduSat-2 NanoSatisfi Terrestre Baixa Tecnologia 1 Juliol
LTU Lituanica SAT-1 VU Terrestre Baixa Tecnologia 28 Juliol
LTU LitSat-1 LSA, KTU, VGTU Terrestre Baixa Tecnologia 22 Maig
EUA SkyCube SkyCube Terrestre Baixa Tecnologia 8 novembre
PER UAPSat-1 UAP Terrestre Baixa Tecnologia 22 Maig
EUA Flock-1 1 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 9 Juny
EUA Flock-1 2 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 25 Maig
EUA Flock-1 3 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 15 Maig
EUA Flock-1 4 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 18 Juny
EUA Flock-1 5 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 2 Juny
EUA Flock-1 6 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 15 Juny
EUA Flock-1 7 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 6 Juny
EUA Flock-1 8 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 25 Maig
EUA Flock-1 9 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 6 Juliol
EUA Flock-1 10 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 14 Juny
EUA Flock-1 11 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 13 Juny
EUA Flock-1 12 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 26 Octubre
EUA Flock-1 13 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 2 Juliol
EUA Flock-1 14 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 20 Juny
EUA Flock-1 15 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 21 Maig
EUA Flock-1 16 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 20 Juny
EUA Flock-1 17 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 19 Maig
EUA Flock-1 18 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 29 Octubre
EUA Flock-1 19 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 3 Juny
EUA Flock-1 20 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 9 Octubre
EUA Flock-1 21 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 25 Maig
EUA Flock-1 22 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 5 Juny
EUA Flock-1 23 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 10 Juliol
EUA Flock-1 24 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 16 Juny
EUA Flock-1 25 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 24 Juny
EUA Flock-1 26 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 10 Juny
EUA Flock-1 27 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 3 Maig
EUA Flock-1 28 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 3 Juny
Primer vol operacional sota el programa CRS d'Orbital Sciences, vol inaugural de l'Antares 120. Totes les càrregues útils apart de Cygnus són CubeSats transportats a bord del Cygnus pel seu desplegament des de l'EEI. Entre els CubeSats s'inclouen els primers satèl·lits lituans.
15 Gener
09:09
EUA Terrier-Orion EUA Wallops Island EUA TBD
DOD Suborbital Classificat 15 Gener Reeixit
Objectiu de FTX-18, Apogeu: ~130 km?
15 Gener
09:09
EUA Terrier-Orion EUA Wallops Island EUA TBD
DOD Suborbital Classificat 15 Gener Reeixit
Objectiu FTX-18, Apogeu: ~130 km?
15 Gener
09:09
EUA Terrier-Orion EUA Wallops Island EUA TBD
DOD Suborbital Classificat 15 Gener Reeixit
Objectiu de FTX-18, Apogeu: ~130 km?
20 Gener
05:22
IND Agni-IV IND Integrated Test Range IND DRDO
DRDO Suborbital Prova de míssil 20 Gener Reeixit
Apogeu: ~850 km
24 Gener
02:33:00
EUA Atlas V 401 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA TDRS-L NASA Geosíncrona Comunicacions/retransmissió de dades En òrbita Operacional

Febrer[modifica]

5 Febrer
16:23:32
RUS Soiuz-U KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Progress M-22M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI 18 Abril Reeixit
PER Chasqui-1 [2] Universidad Nacional de Ingeniería del Perú Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Chasqui-1 va ser alliberat de l'EEI per cosmonautes durant l'EVA el 18 d'agost.
6 Febrer
21:30:07
EU Ariane 5 ECA FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
Xina ABS-2 ABS Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
FRA ITA Athena-Fidus CNES/ASI Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
14 Febrer
21:09:03
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUSEUA International Launch Services
TUR Türksat 4A Türksat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 Febrer
01:59:00
EUA Delta IV M+(4,2) EUA Cape Canaveral SLC-37B EUA United Launch Alliance
EUA USA-248 (GPS IIF-5) Força Aèria dels EUA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
27 Febrer
18:37:00
JPN H-IIA 202 JPN Tanegashima Y1 JPN Mitsubishi Heavy Industries
JPNEUA GPM-Core JAXA/NASA Terrestre Baixa Ambiental En òrbita Operacional
JPN Ginrei (ShindaiSat) Shinshu Terrestre Baixa Tecnologia 24 novembre Reeixit
JPN STARS-II Kagawa Terrestre Baixa Tecnologia 26 Abril
JPN TeikyoSat-3 Teikyo Terrestre Baixa Biociència 25 Octubre Reeixit
JPN KSAT-2 Kagoshima Terrestre Baixa Tecnologia 18 Maig Reeixit
JPN OPUSAT OPU Terrestre Baixa Tecnologia 24 Juliol
JPN INVADER Tamabi Terrestre Baixa Ràdio amateur 2 Setembre Reeixit
JPN ITF-1 Tsukuba Terrestre Baixa Ràdio amateur 29 Juny Error de la nau espacial
ITF-1 va fallar en comunicar.

Març[modifica]

3 Març
11:09
CAN Black Brant IX EUA Poker Flat EUA NASA
EUA GREECE SwRI Suborbital Investigació d'aurores 3 Març Reeixit
Apogeu: 335 km
4 Març
18:10
RUS RS-12M Topol RUS Kapustin Iar RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 4 Març Reeixit
15 Març
23:08:00
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUS Khrunichev
RUS Ekspress-AT1 RSCC Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
RUS Ekspress-AT2 RSCC Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
22 Març
22:04:07
EU Ariane 5 ECA FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
FRA Astra 5B SES S.A. Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
ESP Amazonas 4A Hispasat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
23 Març
22:54:03
RUS Soiuz-2.1b/Fregat RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Kosmos 2494 (GLONASS-M) VKO Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
25 Març
21:17:23
RUS Soiuz-FG KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Soiuz TMA-12M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 39/40 11 setembre 2014
02:23
Reeixit
Vol tripulat amb tres cosmonautes
26 Març Taiwan Sounding Rocket IX Taiwan Jiu Peng Air Base Taiwan NSPO
NSPO Suborbital Investigació ionosfèrica 26 Març Reeixit
Apogeu: ~280 km
26 Març
22:25
RUS MN-300 RUS Kapustin Iar RUS Rosgidromet
RUS MR-30 Rosgidromet Suborbital Meteorologia
Vol de prova
26 Març Error de llançament
Apogeu: 300 km, el coet va fallar i va aterrar en un proble proper en una zona no planejada de l'oest del Kazakhstan.
31 Març
02:46:03
Xina Llarga Marxa 2C Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina CALT
Xina Shijian 11-06 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional

Abril[modifica]

3 Abril
14:46:30
EUA Atlas V 401 EUA Vandenberg SLC-3E EUA United Launch Alliance
EUA USA-249 (DMSP-5D3 F19) Força Aèria dels EUA/NOAA Terrestre Baixa (SSO) Meteorologia En òrbita Operacional
3 Abril
21:02:26
RUS Soiuz-STA/Fregat FRA Kourou ELS FRA Arianespace
EU Sentinel-1A ESA Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
4 Abril
11:44:00
IND PSLV-XL IND Satish Dhawan FLP IND ISRO
IND IRNSS-1B ISRO Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
9 Abril
15:26:27
RUS Soiuz-U KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Progress M-23M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI 31 Juliol Reeixit
9 Abril
19:06:02[3]
ISR Shavit ISR Palmachim Airbase ISR Israel Aerospace Industries
ISR Ofeq 10 Israel Defense Forces Terrestre Baixa Reconeixement En òrbita Operacional
10 Abril
17:45:00
EUA Atlas V 541 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA USA-250 (NRO L-67) NRO Geosíncrona ELINT (?) En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 67
11 Abril
23:10
IND Agni-I IND Integrated Test Range IND IDRDL
IDRDL Suborbital Prova de Missile 11 Abril Reeixit
Apogeu: ~500 km?
14 Abril
06:40
RUS RS-24 Iars RUS Plesetsk RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 14 Abril Reeixit
16 Abril
16:20:00
RUS Soiuz-U KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
EGY EgyptSat 2 NARSSS Terrestre Baixa Teledetecció En òrbita Operacional
18 Abril
19:25:22
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
EUA SpaceX CRS-3 SpaceX Terrestre Baixa (EEI) Logística 18 Maig
19:05
Reeixit
EUA KickSat KickSat/Cornell Terrestre Baixa Tecnologia 14 Maig
01:30
Error de la nau espacial
EUA ALL-STAR/THEIA Colorado/ALL-STAR Terrestre Baixa Tecnologia 26 Maig
EUA SporeSat NASA Ames/Purdue Terrestre Baixa Ciències de la vida 4 Juny
EUA TestSat-Lite Taylor Terrestre Baixa Tecnologia 28 Maig
EUA PhoneSat 2.5 NASA Ames Terrestre Baixa Tecnologia 15 Maig
KickSat va transportar i fracassar en desplegar 104 femtosatèl·lits en òrbita terrestre baixa.[4][5]
27 Abril
03:37
IND Prithvi-3? IND INS, Badia de Bengala IND DRDO
IND SLTGT-02 DRDO Suborbital Objectiu 27 Abril Reeixit
Apogeu: 150 km, objectiu per a prova d'ABM, interceptat amb èxit
27 Abril
03:40
IND Prithvi-2? IND ITR IC-4 IND DRDO
IND PDV DRDO Suborbital Interceptor 27 Abril Reeixit
Apogeu: 120 km, intercepció amb èxit
28 Abril
04:25:00
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUS Khrunichev
RUS Luch 5V Roscosmos Geosíncrona Comunicacions/Data Relay En òrbita Operacional
KAZ KazSat-3 JSC KazSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
30 Abril
01:35:15
Europa Vega FRA Kourou ELV FRA Arianespace
KAZ KazEOSat 1 KGS Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operacional

Maig[modifica]

3 Maig
08:00
CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA HYPE U of A Suborbital Astronomia 3 Maig Reeixit
Apogeu: 278 km
6 Maig
13:49:35
RUS Soiuz-2.1a RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Kosmos 2495 (Kobalt-M) VKO Terrestre Baixa Reconeixement 3 Setembre Reeixit
8 Maig RUS RT-2PM Topol RUS Plesetsk RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 8 Maig Reeixit
8 Maig RUS R-29RMU Sineva RUS K-114 Tula, Mar de Barents RUS VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 8 Maig Reeixit
8 Maig RUS R-29R Volna RUS K-223 Podolsk, Mar d'Okhotsk RUS VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 8 Maig Reeixit
15 Maig
21:42:00
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 200/39 RUS Khrunichev
RUS Ekspress-AM4R RSCC Destinat: Geosíncrona Comunicacions 15 Maig Error de llançament
Un impulsador vernier en la tercera etapa va fallar a T+542 segons després de l'error del suport estructural de la turbobomba causat pels danys a la línia d'entrada d'oxidant.[6]
17 Maig
00:03:00
EUA Delta IV-M+(4,2) EUA Cape Canaveral SLC-37B EUA United Launch Alliance
EUA USA-251 (GPS IIF-6) Força Aèria dels EUA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
20 Maig
17:08
RUS RS-12M Topol RUS Kapustin Iar RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 20 Maig Reeixit
21 Maig
05:35
EUA SM-3-IB EUA Kauai EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Prova d'ABM 21 Maig Reeixit
Vol inaugural de l'Aegis Ashore Controlled Test Vehicle (AA CTV-01)
22 Maig
13:09:00
EUA Atlas V 401 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA USA-252 (Quasar) NRO Geosíncrona Comunicacions/retransmissió de dades En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 33
23 Maig
05:27:54
RUS Rókot/Briz-KM RUS Plesetsk Site 133/3 RUS VKO
RUS Kosmos 2496 (Strela-3M) VKO Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS Kosmos 2497 (Strela-3M) VKO Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS Kosmos 2498 (Strela-3M) VKO Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
24 Maig
03:05:14
JPN H-IIA 202 JPN Tanegashima Y1 JPN Mitsubishi
JPN ALOS-2 JAXA Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
JPN RISING-2 Tohoku Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
JPN UNIFORM-1 Wakayama Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
JPN SOCRATES AES Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
JPN SPROUT Nihon Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia / Ràdio amateur En òrbita Operacional
24 Maig CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA CHESS CU Boulder Suborbital Astronomia 24 Maig Reeixit
26 Maig
21:09:59
UKR Zenit-3SL NOR Odyssey UN Sea Launch
FRA Eutelsat 3B Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
28 Maig
19:57:41
RUS Soiuz-FG KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Soiuz TMA-13M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 40/41 10 novembre
03:58
Reeixit
Vol tripulat amb tres cosmonautes

Juny[modifica]

2 Juny EUA UGM-133 Trident II D5 EUA USS West Virginia SSBN-736, ETR EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Vol de prova 2 Juny Reeixit
Seguiment de la Prova d'avaluació de Comandant ?
2 Juny EUA UGM-133 Trident II D5 EUA USS West Virginia, SSBN-736, ETR EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Vol de prova 2 Juny Reeixit
Seguiment de la Prova d'avaluació de Comandant ?
14 Juny
17:16:48
RUS Soiuz-2.1b/Fregat RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Kosmos 2500 (GLONASS-M) VKO Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
19 Juny
19:11:17
UKR Dnepr-1 RUS Dombarovsky Site 13 RUSUKR ISC Kosmotras
ESP Deimos-2 Deimos Space Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria terrestre En òrbita Operacional
KAZ KazEOSat 2 KGS Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operacional
ITA UniSat 6 La Sapienza Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operacional
Aràbia Saudita SaudiSat-4 KACST Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
EUA AprizeSat 9 SpaceQuest, Ltd. Terrestre Baixa (SSO) Comunicacions En òrbita Operacional
EUA AprizeSat 10 SpaceQuest, Ltd. Terrestre Baixa (SSO) Comunicacions En òrbita Operacional
JPN Hodoyoshi 3 Tòquio Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
JPN Hodoyoshi 4 Tòquio Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
CAN BRITE-CA 1 UTIAS Terrestre Baixa (SSO) Astronomia / Tecnologia En òrbita Operacional
CAN BRITE-CA 2 UTIAS Terrestre Baixa (SSO) Astronomia / Tecnologia En òrbita Operacional
RUS TabletSat-Aurora SPUTNIX Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia / Observació terrestre En òrbita Operacional
ARG BugSat 1 Satellogic S.A. Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia / Observació terrestre En òrbita Operacional
EUARUS Perseus-M 1 Canopus Systems US / Dauria Aerospace Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
EUARUS Perseus-M 2 Canopus Systems US / Dauria Aerospace Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
BEL QB50P1 Von Karman Institute Terrestre Baixa (SSO) Investigació de la termosfera En òrbita Operacional
BEL QB50P2 Von Karman Institute Terrestre Baixa (SSO) Investigació de la termosfera En òrbita Operacional
BRA NanoSatC-Br 1 INPE Terrestre Baixa (SSO) Investigació de la magnetosfera En òrbita Operacional
DEN DTUSat 2 DTU Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
SIN POPSAT-HIP 1 Microspace Rapid Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
UKR PolyITAN 1 KPI Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Taiwan PACE NCKU Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
ISR Duchifat-1 HSC Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
EUA Flock-1c 1 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 2 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 3 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 4 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 5 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 6 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 7 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 8 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 9 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 10 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA Flock-1c 11 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operational
EUA AeroCube 6 The Aerospace Corporation Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operational
EUA Lemur 1 NanoSatisfi Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operational
URU ANTELSAT UdelaR Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operational
IRQITA Tigrisat MOST/La Sapienza Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
S'inclouen els primers satèl·lits d'Uruguai i Iraq.
22 Juny
18:49
EUA UGM-96 Trident I C4 (LV-2) Meck EUA MDA
MDA Suborbital Objectiu d'ABM 22 Juny Reeixit
22 Juny
18:55
EUA Ground Based Interceptor EUA Vandenberg LF-23 EUA MDA
MDA Suborbital Prova d'ABM 22 Juny Reeixit
FTG-06b, intercepció amb èxit
26 Juny
11:21
EUA Terrier Improved Orion EUA Wallops Island EUA NASA
EUA RockOn CU Boulder Suborbital Experiments estudiantils 26 Juny Reeixit
Apogeu: ~118 km
30 Juny
04:22:00
IND PSLV-CA IND Satish Dhawan FLP IND ISRO
FRA SPOT 7 Spot Image Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria terrestre En òrbita Operacional
CAN CanX-4 UTIAS Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
CAN CanX-5 UTIAS Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
GER AISat DLR Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
SIN VELOX-I NTU Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional

Juliol[modifica]

2 Juliol
08:36
EUA Terrier-Improved Malemute EUA Wallops Island EUA NASA
EUA SubTec-6 NASA WFF Suborbital Experiments estudiantils 2 Juliol Error de llançament
Error en la segona etapa després de 19 segons de vol
2 Juliol
09:56:23
EUA Delta II 7320-10C EUA Vandenberg SLC-2W EUA United Launch Alliance
EUA OCO-2 NASA Terrestre Baixa (SSO) Climatologia En òrbita Operacional
3 Juliol
12:43:52
RUS Rókot/Briz-KM RUS Plesetsk Site 133/3 RUS VKO
RUS Gonets-M18 Gonets Satcom Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS Gonets-M19 Gonets Satcom Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS Gonets-M20 Gonets Satcom Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
8 Juliol
15:58:28
RUS Soiuz-2.1b/Fregat KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
RUS Meteor-M No.2 Roskosmos Terrestre Baixa (SSO) Meteorologia En òrbita Operacional
RUS MKA-PN2 (Relek) Roskosmos Terrestre Baixa (SSO) Earth Science En òrbita Operational
RUS DX-1 Dauria Aerospace Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
GBR UKube-1 UKSA Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
GBR TechDemoSat-1 UKSA Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
EUA SkySat-2 Skybox Imaging Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
NOR AEEIat-2 NDRE Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
9 Juliol
12:00:00
RUS Angara-1.2pp RUS Plesetsk Site 35/1 RUS VKO
VKO Suborbital Vol de prova 9 Juliol Reeixit
Vol inaugural de la família de coets Angara
10 Juliol
18:55:56
RUS Soiuz-STB/Fregat FRA Kourou ELS FRA Arianespace
Jersey O3b FM3 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM6 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM7 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM8 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
13 Juliol
16:52:14
EUA Antares 120 EUA MARS LP-0A EUA Orbital Sciences
EUA Cygnus CRS Orb-2 Orbital/NASA Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI 17 Agost Reeixit
EUA TechEdSat 4 NASA Ames Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA MicroMAS MIT Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
EUA GEARRS Taylor/USAF Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
GRE Lambdasat Lambda Team Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 1 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 1 gener 2015 Reeixit
EUA Flock-1b 2 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 3 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 4 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 5 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 6 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 7 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 8 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 9 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 10 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 11 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 12 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 13 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 14 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 15 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 16 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 13 Desembre Reeixit
EUA Flock-1b 17 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 18 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 19 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 20 Planet Labs Planificat: Terrestre Baixa Imatgeria òptica 11 febrer 2015 N/A
EUA Flock-1b 21 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 22 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 23 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 24 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 25 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 26 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica 14 Desembre Reeixit
EUA Flock-1b 27 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
EUA Flock-1b 28 Planet Labs Terrestre Baixa Imatgeria òptica En òrbita Operacional
Totes les càrregues útils apart de Cygnus són CubeSats transportats a bord de Cygnus pel seu desplegament des de l'EEI. Flock-1b 3/4/13/14/19/20 no desplegat abans de tornar a la Terra.
14 Juliol EUA GoFast EUA Black Rock Desert, Nevada, EUA EUA CSXT
EUA CSXT Suborbital Prova de nau espacial 14 Juliol Reeixit
Segon llançament espacial novell de GoFast (Apogeu: 117 km)[7]
14 Juliol
15:15:00
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
EUA Orbcomm-2 F3 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
EUA Orbcomm-2 F4 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
EUA Orbcomm-2 F6 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
EUA Orbcomm-2 F7 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
EUA Orbcomm-2 F9 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
EUA Orbcomm-2 F11 Orbcomm Terrestre Baixa Comunicacions En òrbita Operacional
18 Juliol
20:50:00
RUS Soiuz-2.1a KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
RUS Foton-M No.4 Roscosmos Terrestre Baixa Microgravetat 1 Setembre
09:18
Reeixit
22 Juliol
19:10
CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA DFS USC Suborbital Solar 22 Juliol Reeixit
Apogeu: 320 km
23 Juliol Xina B-611 Xina Shuangchengzi Xina PLA
PLA Suborbital Objectiu d'ABM 23 Juliol Reeixit
Objectiu
23 Juliol Xina SC-19 Xina Korla Xina PLA
PLA Suborbital Prova d'ABM 23 Juliol Reeixit
Interceptor, intercepció amb èxit
23 Juliol
21:44:44
RUS Soiuz-U KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Progress M-24M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI 20 novembre Reeixit
28 Juliol
23:28:00
EUA Delta IV M+(4,2) EUA Cape Canaveral SLC-37B EUA United Launch Alliance
EUA USA-253 (GSSAP #1) Força Aèria dels EUA Geosíncrona Vigilància espacial En òrbita Operacional
EUA USA-254 (GSSAP #2) Força Aèria dels EUA Geosíncrona Vigilància espacial En òrbita Operacional
EUA ANGELS (USA-255) AFRL Geosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
Air Force Space Command Launch 4. Primer llançament de l'USAF Geosynchronous Space Situational Awareness Program.
29 Juliol
23:47:38
Europa Ariane 5 ES FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
Europa Georges Lemaître ATV ESA Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI En òrbita Operacional

Agost[modifica]

2 Agost
03:23:00
EUA Atlas V 401 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA USA-256 (GPS IIF-7) Força Aèria dels EUA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
4 Agost
14:00:00[8][9]
JPN S-310 JPN Uchinoura JPN JAXA
JPN Tòquio/JAXA/Waseda Suborbital Microgravetat 4 Agost Reeixit
Apogeu: 117 km
5 Agost
08:00:00
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
Xina AsiaSat 8 AsiaSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
9 Agost
05:45:03
Xina Llarga Marxa 4C Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina SAST
Xina Yaogan 20A CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
Xina Yaogan 20B CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
Xina Yaogan 20C CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
13 Agost
18:30:30
EUA Atlas V 401 EUA Vandenberg SLC-3E EUA United Launch Alliance
EUA WorldView-3 DigitalGlobe Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria terrestre En òrbita Operacional
17 Agost
10:10:00[10]
JPN S-520 JPN Uchinoura JPN JAXA
JPN Tòquio/Hokkaido/Tohoku/TPU/Tokai/JAXA Suborbital Investigació de la ionosfera 17 Agost Reeixit
Apogeu: 243 km
19 Agost
03:15:05
Xina Llarga Marxa 4B Xina Taiyuan LC-9 Xina SAST
Xina Gaofen 2 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
POL Heweliusz (BRITE-PL2) PAS Terrestre Baixa (SSO) Astronomia En òrbita Operacional
22 Agost
12:27:11
RUS Soiuz-STB/Fregat FRA Kourou ELS FRA Arianespace
EU Galileo-FOC 1 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
EU Galileo-FOC 2 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
Nau espacial en òrbita incorrecta a causa d'una interrupció dels impulsadors de control d'actitud en el tram superior del Fregat quan el seu subministrament de propel·lent d'hidrazina va quedar congelat per una línia d'alimentació d'heli congelada.[11]
23 Agost
13:13
EUA Terrier-Lynx EUA Wallops Island EUA DoD
EUA Shark DoD Suborbital Objectiu de radar 23 Agost Reeixit
Apogeu: ~150 km?
25 Agost
08:25
EUA UGM-27 Polaris (STARS) EUA Kodiak LP-2 EUA Força Aèria dels EUA
EUA AHW FT2 Exèrcit dels EUA Suborbital Tecnologia 25 Agost Error de llançament
El vehicle de llançament va sortir de la trajectòria planejada i va ser destruït segons després del llançament
28 Agost
09:00
CAN Black Brant IX EUA Wallops Island EUA NASA
EUA NASA WFF Suborbital Tecnologia 28 Agost Reeixit
Apogeu: ~350 km

Setembre[modifica]

2 Setembre
02:02
BRA VS-30/EPL BRA Alcântara BRA AEB
BRAEPL-ME INPE Suborbital Test 2 Setembre Reeixit
Apogeu: 130 km?
4 Setembre
00:15:04
Xina Llarga Marxa 2D Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina SAST
Xina Chuangxin 1-04 CAS Terrestre Baixa (SSO) Comunicacions En òrbita Operacional
Xina Lingqiao Tsinghua Terrestre Baixa (SSO) Comunicacions/Tecnologia En òrbita Operacional
7 Setembre
05:00:00
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
Xina AsiaSat 6 AsiaSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
8 Setembre
03:22:05
Xina Llarga Marxa 4B Xina Taiyuan LA-9 Xina SAST
Xina Yaogan 21 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
Xina Tiantuo 2 NUDT Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
9 Setembre ISR Blue Sparrow ISR F-15 Eagle, Israel ISR IAF
Força Aèria d'Israel Suborbital Objectiu d'ABM 9 Setembre Reeixit
Objectiu de l'Arrow-2, intercepció fracassada, Apogeu: ~100 km?
10 Setembre RUS RSM-56 Bulava RUS K-551 Vladimir Monomakh, Mar Blanc RUS VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 10 Setembre Reeixit
11 Setembre
05:41
IND Agni-I IND Integrated Test Range IND IDRDL
IDRDL Suborbital Prova de Missile 11 Setembre Reeixit
Apogeu: ~500 km?
11 Setembre
22:05:07
EU Ariane 5 ECA FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
MAS MEASAT 3b MEASAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
AUS Optus 10 Optus Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
17 Setembre
00:10:00
EUA Atlas V 401 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA USA-257 (CLIO) TBD Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 Setembre
05:52:03
EUA Falcon 9 v1.1 EUA Cape Canaveral SLC-40 EUA SpaceX
EUA SpaceX CRS-4 SpaceX/NASA Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI 25 Octubre Reeixit
EUA SpinSat NRL Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
SpinSat va ser desplegat des de l'EEI el 28 de novembre.
22 Setembre
13:00
EUA UGM-133 Trident II D5 EUA Submarí, Oceà Pacífic EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Prova de míssil 22 Setembre Reeixit
22 Setembre
13:00
EUA UGM-133 Trident II D5 EUA Submarí, Oceà Pacífic EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Prova de míssil 22 Setembre Reeixit
22 Setembre
13:00
EUA UGM-133 Trident II D5 EUA Submarí, Oceà Pacífic EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Prova de míssil 22 Setembre Reeixit
23 Setembre
14:45
EUA LGM-30G Minuteman III EUA Vandenberg LF-09 EUA Força Aèria dels EUA
Força Aèria dels EUA Suborbital Vol de prova 23 Setembre Reeixit
GT211GM, Apogeu: ~1300 km ?
25 Setembre
20:25:00
RUS Soiuz-FG KAZ Baikonur Site 1/5 RUS Roskosmos
RUS Soiuz TMA-14M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 41/42 En òrbita Operacional
Vol tripulat amb tres cosmonautes
27 Setembre
20:23:00
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUS Khrunichev
RUS Olymp-K (Luch) VKO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
28 Setembre
05:13:03
Xina Llarga Marxa 2C Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina CALT
Xina Shijian 11-07 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
30 Setembre CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA VAULT 2.0 NRL Suborbital Solar 30 Setembre Reeixit
Apogeu: 290 km

Octubre[modifica]

7 Octubre
05:16:00
JPN H-IIA 202 JPN Tanegashima Y1 JPN Mitsubishi
JPN Himawari 8 JMA Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional
7 Octubre
13:10
Taiwan Sounding Rocket X Taiwan Jiu Peng Air Base Taiwan NSPO
NSPO Suborbital Investigació ionosfèrica 7 Octubre Reeixit
Apogeu: 286 km
12 Octubre
04:27
EUA Terrier-Lynx EUA Wallops Island EUA DoD
EUA Shark DoD Suborbital Objectiu de radar 12 Octubre Reeixit
Apogeu: ~150 km?
15 Octubre
20:02:00
IND PSLV-XL IND Satish Dhawan FLP IND ISRO
IND IRNSS-1C ISRO Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
16 Octubre
21:43:52
EU Ariane 5 ECA FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
EUA Intelsat 30 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
ARG ARSAT-1 AR-SAT SA Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
17 Octubre
07:08
EUA MRBM-T3 ? EUA Kauai EUA MDA
MDA Suborbital Objectiu de radar 17 Octubre Reeixit
Objectiu per a Míssil Balístic de Rang Mitjà, objectiu de radar Aegis per a FTX-20
20 Octubre
06:31:04
Xina Llarga Marxa 4C Xina Taiyuan LA-9 Xina SAST
Xina Yaogan 22 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
21 Octubre
15:09:32
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUS Khrunichev
RUS Ekspress-AM6 RSCC Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
La falta de rendiment de l'etapa superior va resultar en una òrbita més baixa que la programada.[12]
23 Octubre
13:33
EUA SpaceLoft XL EUA Spaceport America EUA UP Aerospace
EUA FOP-3 NASA Suborbital Four technology experiments 23 Octubre Reeixit
mission SL-9, Apogeu: 124 km, recuperat amb èxit
23 Octubre
18:00:04
Xina Llarga Marxa 3C Xina Xichang LA-2 Xina CAST
Xina Chang'e 5-T1 CNSA Trajectòria lliure de retorn lunar Tecnologia En òrbita Operacional
Xina Càpsula de retorn Chang'e 5-T1 CNSA Trajectòria lliure de retorn lunar Tecnologia 31 Octubre
22:42
Reeixit
Prova del mòdul de retorn de mostres lunar Chang'e 5 en una trajectòria lliure de retorn lunar; nau principal més tard va volar al punt de Lagrange L2 Terra-Lluna.
27 Octubre
06:59:03
Xina Llarga Marxa 2C Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina CALT
Xina Shijian 11-08 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
28 Octubre
22:22:38
EUA Antares 130 EUA MARS LP-0A EUA Orbital Sciences
EUA Cygnus CRS Orb-3 Orbital/NASA Destinat: Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI +15 Segons Error de llançament
Error en la primera etapa; el coet va estavellar-se prop de la plataforma de llançament; es va estimar 20 milions de dòlars en reparació per reconstruir el Pad 0A.[13] Only flight of Antares 130.
29 Octubre
07:09:43
RUS Soiuz-2.1a KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
RUS Progress M-25M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Abastiment de l'EEI En òrbita Operacional
29 Octubre
17:21:00
EUA Atlas V 401 EUA Cape Canaveral SLC-41 EUA United Launch Alliance
EUA USA-258 (GPS IIF-8) Força Aèria dels EUA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
29 Octubre
17:27:00
RUS RSM-56 Bulava RUS K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanc RUS VMF
VMF Suborbital Prova de Missile 29 Octubre Reeixit
30 Octubre
01:42:52
RUS Soiuz-2.1a/Fregat RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Meridian 7 VKO Molniya Comunicacions En òrbita Operacional

Novembre[modifica]

1 novembre
06:20
RUS RS-12M Topol RUS Plesetsk RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 1 novembre Reeixit
5 novembre RUS R-29RMU Sineva RUS K-114 Tula, Barents Sea RUS VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 5 novembre Reeixit
6 novembre
07:35:49
UKR Dnepr-1 RUS Dombarovsky Site 13 RUSUKR ISC Kosmotras
JPN Asnaro-1 USEF Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
JPN ChubuSat 1 Nagoya Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
JPN Hodoyoshi 1 Tòquio Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
JPN QSAT-EOS Kyushu Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
JPN TSUBAME TT/JAXA Terrestre Baixa (SSO) Astronomia En òrbita Operacional
6 novembre
19:07
CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA RAISE 2 SwRI Suborbital Solar 6 novembre Reeixit
Apogeu: 300 km
6 novembre
22:03
EUA Terrier-Oriole ? EUA Kauai EUA MDA
MDA Suborbital Objectiu d'ABM 6 novembre Reeixit
Object per a SM-3 Block 1B
6 novembre
22:06
EUA RIM-161C Standard Missile 3 Block 1B EUA USS John Paul Jones DDG-53, Oceà Pacífic EUA Marina dels EUA
Marina dels EUA Suborbital Prova d'ABM 6 novembre Reeixit
FTM-25, intercepció amb èxit
9 novembre
04:10
IND Agni II IND Integrated Test Range IND Exèrcit indi/DRDO
Exèrcit indi/DRDO Suborbital Prova de míssil 9 novembre Reeixit
13 novembre PAK Shaheen-II PAK Sonmiani PAK ASFC
ASFC Suborbital Prova de míssil 13 novembre Reeixit
14 novembre IND Prithvi II IND Integrated Test Range Launch Complex 3 IND DRDO
DRDO Suborbital Prova de míssil 14 novembre Reeixit
Apogeu: ~100 km
14 novembre IND Dhanush IND Vaixell, oceà índic IND DRDO
DRDO Suborbital Objectiu 14 novembre Reeixit
Apogeu: ~100 km
14 novembre
18:53:05
Xina Llarga Marxa 2C Xina Taiyuan LA-9 Xina CALT
Xina Yaogan 23 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
17 novembre PAK Shaheen-IA PAK Sonmiani PAK ASFC
ASFC Suborbital Prova de míssil 17 novembre Reeixit
20 novembre
07:12:03
Xina Llarga Marxa 2D Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina SAST
Xina Yaogan 24 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
21 novembre
06:37:08
Xina Kuaizhou Xina Jiuquan Xina CASIC
Xina Kuaizhou-2 CAS Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria òptica En òrbita Operacional
23 novembre
21:01:14
RUS Soiuz-FG KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
RUS Soiuz TMA-15M Roskosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 42/43 En òrbita Operacional
Vol tripulat amb tres cosmonautes
24 novembre
08:05
CAN Black Brant XIIA NOR Andøya EUA NASA
EUA C-REX UAF Suborbital Geospace 24 novembre Reeixit
Apogeu: 486 km
28 novembre RUS RSM-56 Bulava RUS K-550 Aleksandr Nevskiy, Mar Blanc RUS VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 28 novembre Reeixit
30 novembre
21:52:26
RUS Soiuz-2.1b/Fregat RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Kosmos 2501 (GLONASS-K1) VKO Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional

Desembre[modifica]

2 Desembre
04:49
IND Agni-IV IND Integrated Test Range IND DRDO
DRDO Suborbital Prova de míssil 2 Desembre Reeixit
Apogeu: ~850 km?
3 Desembre
04:22:04
JPN H-IIA 202 JPN Tanegashima Y1 JPN Mitsubishi
JPN Hayabusa 2 JAXA Heliocèntrica Missió de retorn de mostres a asteroide En òrbita Operacional
JPN DCAM3 JAXA Heliocèntrica Sonda a asteroide  
JPN MINERVA-II-A1 JAXA Heliocèntrica Mòdul de descens a asteroide  
JPN MINERVA-II-A2 JAXA Heliocèntrica Mòdul de descens a asteroide  
JPN MINERVA-II-B JAXA Heliocèntric Mòdul de descens a asteroide  
GER FRA MASCOT DLR / CNES Heliocèntrica Mòdul de descens a asteroide  
JPN Shin'en 2 Kyutech Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
JPN Despatch (Artsat 2) Tamabi / UT Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
JPN Procyon UT Heliocèntrica Tecnologia/sobrevol d'asteroide En òrbita Operacional
5 Desembre
12:05:00
EUA Delta IV-H EUA Cape Canaveral SLC-37B EUA United Launch Alliance
EUA EFT-1 NASA Transatmosfèric Tecnologia 16:29 Reeixit
Primer vol de prova de la nau espacial Orion
6 Desembre
20:40:07
EU Ariane 5 ECA FRA Kourou ELA-3 FRA Arianespace
EUA DirecTV-14 DirecTV Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
IND GSAT-16 ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
7 Desembre
03:26:04
Xina Llarga Marxa 4B Xina Taiyuan LC-9 Xina SAST
XinaBRA CBERS-4 CASC/INPE Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
10 Desembre
19:33:03
Xina Llarga Marxa 4C Xina Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina SAST
Xina Yaogan 25A CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
Xina Yaogan 25B CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
Xina Yaogan 25C CNSA Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
11 Desembre
19:11
CAN Black Brant IX EUA White Sands EUA NASA
EUA FOXSI UC Berkeley Suborbital Investigació solar 11 Desembre Reeixit
Apogeu: 338 km
13 Desembre
03:19:00
EUA Atlas V 541 EUA Vandenberg SLC-3E EUA United Launch Alliance
EUA USA-259 (NRO L-35) NRO Molniya ELINT En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 35
15 Desembre
00:16:00
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 81/24 RUSEUA International Launch Services
RUS Yamal-401 Gazprom Space Systems Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
16 Desembre ISR Blue Sparrow ISR F-15 Eagle, Israel ISR IAF
Força Aèria d'Israel Suborbital Objectiu d'ABM 16 Desembre Reeixit
Objectiu d'Arrow-3, llançament de l'Interceptor es va cancel·lar, Apogeu: ~100 km?
18 Desembre
04:00:00
IND GSLV Mk III IND Satish Dhawan SLP IND ISRO
IND CARE ISRO Suborbital Vol de prova 18 Desembre Reeixit
Primer vol del GSLV Mk III. vol de prova suborbital amb un tram superior de mentida i una càpsula de prova ISRO Orbital Vehicle [14]
Apogeu: 125,5 km
18 Desembre
18:37:00
RUS Soiuz-STB/Fregat FRA Kourou ELS FRA Arianespace
Jersey O3b FM9 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM10 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM11 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
Jersey O3b FM12 O3b Networks Terrestre Mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
19 Desembre
04:43:33
RUS Strela KAZ Baikonur Site 175/59 RUS Roskosmos
RUSSAF Kondor-E Roskosmos/DoD Terrestre Baixa Imatgeria per radar En òrbita Operacional
23 Desembre
05:57:00
RUS Angara A5/Briz-M RUS Plesetsk Site 35/1 RUS VKO
RUS IPM VKO Geosíncrona[15] Vol de prova En òrbita Operacional
Vol inaugural of Angara A5
25 Desembre
03:01:13
RUS Soiuz-2.1b RUS Plesetsk Site 43/4 RUS RVSN RF
RUS Kosmos 2502 (Lotos-S) VKO Terrestre Baixa ELINT En òrbita Operacional
26 Desembre
08:02
RUS RS-24 Iars RUS Plesetsk RUS RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 26 Desembre Reeixit
26 Desembre
18:55:50
RUS Soiuz-2.1b KAZ Baikonur Site 31/6 RUS Roskosmos
RUS Resurs-P No.2 Roskosmos Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
27 Desembre
03:22:04
Xina Llarga Marxa 4B Xina Taiyuan LA-9 Xina SAST
Xina Yaogan 26 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
27 Desembre
21:37:49
RUS Proton-M/Briz-M KAZ Baikonur Site 200/39 RUSEUA International Launch Services
FRA Astra 2G SES S.A. Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
31 Desembre
01:02:04
Xina Llarga Marxa 3A Xina Xichang LA-2 Xina CAST
Xina Fengyun 2-08 CMA Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional

Encontres espacials[modifica]

Data (GMT) Nau espacial Esdeveniment Comentaris
1 Gener Cassini 98è sobrevol de Tità Acostament màxim: 1400 km.
2 Febrer Cassini 99è sobrevol de Tità Acostament màxim: 1236 km.
6 Març Cassini 100è sobrevol de Tità Acostament màxim: 1500 km.
7 Abril Cassini 101è sobrevol de Tità Acostament màxim: 963 km.
17 Maig Cassini 102è sobrevol de Tità Acostament màxim: 2994 km.
18 Juny Cassini 103è sobrevol de Tità Acostament màxim: 3659 km.
20 Juliol Cassini 104è sobrevol de Tità Acostament màxim: 5103 km.
6 Agost Rosetta Entra a l'òrbita de 67P/Churyumov–Gerasimenko El primer satèl·lit artificial d'un cometa. L'òrbita inicial era de 100 km d'altura i es va reduir a 30 quilòmetres fins al 10 de Setembre.
10 Agost ISEE-3/ICE sobrevol de la Terra i la Lluna Acostament màxim a la Terra: 178400 km, acostament màxim a la Lluna: 15938 km.
21 Agost Cassini 105è sobrevol de Tità Acostament màxim: 964 km.
21 Setembre Cassini 106è sobrevol de Tità Acostament màxim: 1400 km.
22 Setembre MAVEN Injecció en òrbita areocèntrica L'òrbita preliminar va ser de 380 km x 44600 km, inclinat a 75 graus a l'equador.
24 Setembre Mars Orbiter mission Injecció en òrbita areocèntrica Primera missió de l'Índia a Mart,[16] l'òrbita preliminar va ser de 422 km x 76994 km, inclinat a 150 graus a l'equador.
23 Octubre Cassini 107è sobrevol de Tità Acostament màxim: 1013 km.
28 Octubre[17] Chang'e 5-T1 sobrevol lunar en una trajectòria de lliure retorn Acostament màxim: 13,000 km.
12 Novembre Philae Aterratge a 67P/Churyumov–Gerasimenko Primer aterratge suau en el nucli de cometa. La missió va ser interrompuda quan les condicions d'aterratge van resultar que els seus panells solars estaven fora de posició, esgotant les bateries del mòdul d'aterratge. Es van poder recollir dades.
10 Desembre Cassini 108è sobrevol de Tità Acostament màxim: 980 km.

Activitats extravehiculars[modifica]

Inici Data/Temps Duració Fi Nau espacial Tripulació Comentaris
27 Gener
14:00
6 hores
8 minuts
20:08 Expedició 38/39

EEI Pirs

RUS Oleg Kotov

RUS Sergey Ryazansky

Es va instal·lar la High Resolution Camera (HRC) en el SM Plane IV; es va instal·lar el Medium Resolution Camera (MRC) en el SM Plane IV; es va fotografiar els connectors elèctrics en els panells d'enllaços connectors ФП11 i ФП19 del SM; es va retirar l'adaptador Worksite Interfaces (WIF) del SSRMS LEE B; es va recuperar el contenidor de casset СКК #2-СО del DC-1.[18]
23 Abril
13:56
1 hora
36 minuts
15:32 Expedició 39/40

EEI Quest

EUA Richard Mastracchio

EUA Steven Swanson

Es va substituir una unitat de Multiplexer/Demultiplexer (MDM) avariada en l'estructura S0; també van ser eliminats dos cordons de les portes de Secundary Power Distribution Assembly (SPDA).[19][20]
19 Juny
14:10
7 hores
23 minuts
21:33 Expedició 40/41

EEI Pirs

RUS Alexander Skvortsov

RUS Oleg Artemyev

Es va instal·lar un conjunt d'antenes automatitzades per fases utilitzades per al sistema de comandament i telemetria de Rússia, es va moure una part de l'experiment Obstanovka que controla les partícules i plasma carregades en òrbita terrestre baixa, verificant la correcta instal·lació de la plataforma universal de treball (universal work platform o URM-D), prenent mostres d'una de les finestres del Zvezda, i expulsant un marc d'experiment.[21][22]
18 Agost
14:02
5 hores
11 minuts
19:13 Expedició 40/41

EEI Pirs

RUS Alexander Skvortsov

RUS Oleg Artemyev

Es va llançar el cubesat Chasqui-1 a l'espai; es van instal·lar diversos experiments (l'experiment biològic EXPOSE-R2, la unitat de control de dipòsit i pinçament de ploma o Plume Impingement and Deposit Monitoring unit), es van recuperar els experiments (panell d'exposició de materials Vinoslivost, experiment biològic Biorisk), es va canviar el casset en l'experiment SKK i es va instal·lar una barra de mà a una antena.[23][24]
7 Octubre
12:30
6 hores
13 minuts
18:43 Expedició 41/42

EEI Quest

EUA Reid Wiseman

GER Alexander Gerst

Es va traslladar un mòdul de bomba avariat a una posició permanent d'emmagatzematge, es va instal·lar una font d'alimentació de reserva pel Transportador Mòbil (Mobile Transporter) i es va substituir una llum en el braç robòtic.[25][26]
15 Octubre
12:16
6 hores
34 minuts
18:50 Expedició 41/42

EEI Quest

EUA Reid Wiseman

EUA Barry E. Wilmore

Es va canviar una unitat de derivació seqüencial ("sequential shunt unit" o SSU) avariada per un sistema d'energia de 3A, es va mourere l'eina de puntal/restricció del peu portable articulat ("portable foot restraint/tool stanchion" o APFR/TS), es va retirar el port de càmera (CP) 7, es va traslladar el transceptor extern de sistema de vídeo sense fil (wireless video system external transceiver assembly o WETA) del CP8 al CP11, es va instal·lar un grup de càmera de TV al CP8.[27][28]
22 Octubre
13:28
3 hores
38 minuts
17:06 Expedició 41/42

EEI Pirs

RUS Maksim Surayev

RUS Aleksandr Samokutyayev

Es va retirar i expulsar l'experiment Radiometriya del Pla II del Zvezda, es va retirar la coberta protectora de l'experiment EXPOSE-R, es van prender mostres de l'exterior de la Pirs en la finestra de l'escotilla extravehicular 2 (experiment TEST), es van retirar i expulsar dos antenes KURS 2ACф1-1 i 2ACф1-2 del Poisk, es va fotografiar l'exterior del segment rus de l'EEI.[29][30]

Resum de llançaments orbitals[modifica]

  Xina (PRC)
  Europa
  Índia
  Israel
  Japó
  Rússia
  Estats Units
Intents de llançaments orbitals per país el 2014

Per país[modifica]

País Llançaments Èxits Fracassos Fracassos
parcials
Comentaris
 Europa 7 7 0 0
Índia Índia 4 4 0 0
Israel Israel 1 1 0 0
Japó Japó 4 4 0 0
República Popular de la Xina República Popular de la Xina 16 16 0 0
Rússia Rússia 37 34 1 2 Inclou Sea Launch (1) i Soiuz des de Kourou (4).
Estats Units Estats Units 23 22 1 0

Per coet[modifica]

Per familia[modifica]

Família País Llançaments Èxits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Angara Rússia Rússia 1 1 0 0 Vol inaugural
Antares Estats Units Estats Units 3 2 1 0
Ariane  Europa 6 6 0 0
Atlas Estats Units Estats Units 9 9 0 0
Delta Estats Units Estats Units 5 5 0 0
Enérguia Ucraïna / Rússia Rússia 1 1 0 0
Falcon Estats Units Estats Units 6 6 0 0
H-II Japó Japó 4 4 0 0
Kuaizhou República Popular de la Xina República Popular de la Xina 1 1 0 0
Llarga Marxa República Popular de la Xina República Popular de la Xina 15 15 0 0
R-7 Rússia Rússia 22 21 0 1
R-36 Ucraïna 2 2 0 0
SLV Índia Índia 4 4 0 0
Shavit Israel Israel 1 1 0 0
Universal Rocket Rússia Rússia 11 9 1 1
Vega  Europa 1 1 0 0

Per tipus[modifica]

Coet País Família Llançaments Èxits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Angara A5 Rússia Rússia Angara 1 1 0 0 Vol inaugural
Antares Estats Units Estats Units Antares 3 2 1 0
Ariane 5  Europa Ariane 6 6 0 0
Atlas V Estats Units Estats Units Atlas 9 9 0 0
Delta II Estats Units Estats Units Delta 1 1 0 0
Delta IV Estats Units Estats Units Delta 4 4 0 0
Dnepr Ucraïna R-36 2 2 0 0
Falcon 9 Estats Units Estats Units Falcon 9 6 6 0 0
GSLV Índia Índia SLV 1 1 0 0
Kuaizhou República Popular de la Xina República Popular de la Xina Kuaizhou 1 1 0 0
PSLV Índia Índia SLV 3 3 0 0
H-IIA Japó Japó H-II 4 4 0 0
Llarga Marxa 2 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 6 6 0 0
Llarga Marxa 3 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 0 0
Llarga Marxa 4 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 7 7 0 0
Proton Rússia Rússia Universal Rocket 8 6 1 1
Shavit Israel Israel Shavit 1 1 0 0
Soiuz Rússia Rússia R-7 22 21 0 1
UR-100 Rússia Rússia Universal Rocket 3 3 0 0
Vega  Europa Vega 1 1 0 0
Zenit Ucraïna Enérguia 1 1 0 0

Per configuració[modifica]

Coet País Tipus Llançaments Èxits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Angara A5/Briz-M Rússia Rússia Angara 1 1 0 0 Vol inaugural
Antares 120 Estats Units Estats Units Antares 2 2 0 0
Antares 130 Estats Units Estats Units Antares 1 0 1 0 Vol inaugural
Ariane 5 ECA  Europa Ariane 5 5 5 0 0
Ariane 5 ES  Europa Ariane 5 1 1 0 0
Atlas V 401 Estats Units Estats Units Atlas V 7 7 0 0
Atlas V 541 Estats Units Estats Units Atlas V 2 2 0 0
Delta II 7320 Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0
Delta IV Medium+ (4,2) Estats Units Estats Units Delta IV 3 3 0 0
Delta IV Heavy Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0
Dnepr-1 Ucraïna R-36 2 2 0 0
Falcon 9 v1.1 Estats Units Estats Units Falcon 9 6 6 0 0
GSLV Mk.II Índia Índia GSLV 1 1 0 0 Primer vol amb èxit
PSLV CA Índia Índia PSLV 1 1 0 0
PSLV XL Índia Índia PSLV 2 2 0 0
H-IIA 202 Japó Japó H-IIA 4 4 0 0
Kuaizhou República Popular de la Xina República Popular de la Xina Kuaizhou 1 1 0 0
Llarga Marxa 2C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 4 4 0 0
Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 2 0 0
Llarga Marxa 3A República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 3C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 4B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 4 4 4 0 0
Llarga Marxa 4C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 4 3 3 0 0
Proton-M/Briz-M Rússia Rússia Proton 8 6 1 1
Rókot/Briz-KM Rússia Rússia UR-100 2 2 0 0
Shavit-2 Israel Israel Shavit 1 1 0 0
Soiuz-2.1a Rússia Rússia Soiuz 3 3 0 0
Soiuz-2.1a/Fregat Rússia Rússia Soiuz 2 2 0 0
Soiuz-2.1b Rússia Rússia Soiuz 2 2 0 0
Soiuz-2.1b/Fregat Rússia Rússia Soiuz 7 6 0 1
Soiuz-FG Rússia Rússia Soiuz 4 4 0 0
Soiuz-U Rússia Rússia Soiuz 4 4 0 0
Strela Rússia Rússia UR-100 1 1 0 0
Vega  Europa Vega 1 1 0 0
Zenit-3SL Ucraïna / Rússia Rússia Zenit 1 1 0 0

Per zona de llançament[modifica]

Lloc País Llançaments Èxits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Baikonur Kazakhstan Kazakhstan 21 19 1 1
Cape Canaveral Estats Units Estats Units 16 16 0 0
Dombarovsky Rússia Rússia 2 2 0 0
Kourou França França 11 10 0 1
Jiuquan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 8 8 0 0
MARS Estats Units Estats Units 3 2 1 0
Ocean Odyssey ONU Internacional 1 1 0 0
Palmachim Airbase Israel Israel 1 1 0 0
Plesetsk Rússia Rússia 9 9 0 0
Satish Dhawan Índia Índia 4 4 0 0
Taiyuan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 6 6 0 0
Tanegashima Japó Japó 4 4 0 0
Vandenberg Estats Units Estats Units 4 4 0 0
Xichang República Popular de la Xina República Popular de la Xina 2 2 0 0

Per òrbita[modifica]

Règim orbital Llançaments Èxits Fracassos Aconseguit
accidentalment
Comentaris
Transatmosfèric 1 1 0 0 Desplegats en una òrbita transatmosfèrica a través d'òrbites terrestres baixes i mitjanes
Terrestre Baixa 50 49 1 0 14 a l'EEI (1 error)
Terrestre Mitjana 9 8 0 1
Geosíncrona/Transferència 28 26 1 1
Terrestre alta 3 3 0 0
Òrbita heliocèntrica 1 1 0 0

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Las mejores 8 historias del espacio en 2014» (en castellà). Redacción Quo, 2014. Arxivat de l'original el 25 de maig 2015. [Consulta: 24 maig 2015].
  2. Krebs, Gunter. «Chaqui 1» (en anglès).
  3. «משרד הביטחון: שיגור הלוויין אופק 10 לחלל».
  4. «KickSat Has Been Deployed in Low-Earth Orbit». arrl.org, 19-04-2014. [Consulta: 26 abril 2014].
  5. «KickSat Has Reentered». www.kickstarter.com, 14-05-2014. [Consulta: 20 setembre 2014].
  6. «Failure Review Oversight Board (FROB) Concludes Express AM4R Investigation; Return to Flight mission Success on Setembre 28». International Launch Services. [Consulta: 9 octubre 2014].
  7. Plantilla:Enllaç no actiui http://www.astronautix.com/lvs/gofast.htm Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  8. «観測ロケットS-310-43号機 打上げ結果について» (en japonès). JAXA, 05-08-2014. [Consulta: 5 agost 2014].
  9. «ja:2014年度第一次観測ロケット実験の実施について» (en japonès). JAXA, 18-06-2014. [Consulta: 18 juny 2014].
  10. «2014年度第一次観測ロケット実験の実施について». JAXA, 18-06-2014. [Consulta: 18 juny 2014].
  11. «Soiuz Flight VS09: Independent Inquiry Board announces definitive conclusions concerning the Fregat upper stage anomaly». Arianespace. [Consulta: 9 octubre 2014].
  12. «ru:«Бриз-М» отклонился от задания» (en rus). Kommersant, 28-10-2014. [Consulta: 15 novembre 2014].
  13. «Virginia Maig Seek Federal Funds for Wallops Spaceport Repairs». Space News, 21-11-2014 [Consulta: 1r desembre 2014].[Enllaç no actiu]
  14. «Late ship postponed Mars mission launch, says official». The Times of India, 17-01-2014.
  15. «Russia made its first test launch "Angara-A5"». RIA Novosti, 23-12-2014. [Consulta: 23 desembre 2014].
  16. Jayaraman, K.S. «NASA's Deep Space Network to Support India's Mars mission». Space.com, 28-06-2013 [Consulta: 30 juny 2013].
  17. «The mission». LuxSpace. Arxivat de l'original el 2014-09-13. [Consulta: 11 març 2015].
  18. «NASA EEI On-Orbit Status 27 Gener 2014», 27-01-2014. [Consulta: 29 gener 2014].[Enllaç no actiu]
  19. «Astronauts Complete Short Spacewalk to Replace Backup Computer». NASA, 23-04-2014. Arxivat de l'original el 2016-08-17. [Consulta: 24 abril 2014].
  20. Pete Harding. «Astronauts completed speedy EVA to replace failed EXT-2 MDM». NASASpaceflight.com, 23-04-2014. [Consulta: 24 abril 2014].
  21. «Spacewalkers Complete Installation and Experiment Work». NASA, 19-06-2014. [Consulta: 20 juny 2014].
  22. David Štula. «EVA-38: Frustration morphs into success during Russian spacewalk». NASASpaceflight.com, 19-06-2014. [Consulta: 20 juny 2014].
  23. «Station Spacewalkers Deploy Nanosatellite, Install and Retrieve Science». NASA, 18-08-2014. Arxivat de l'original el 2016-08-17. [Consulta: 18 agost 2014].
  24. David Štula and Chris Bergin. «Russian spacewalkers successfully complete science-oriented EVA». NASASpaceflight.com, 18-08-2014. [Consulta: 18 agost 2014].
  25. «Wiseman and Gerst Complete First Spacewalk of Expedition 41». NASA, 07-10-2014. Arxivat de l'original el 2014-10-09. [Consulta: 8 octubre 2014].
  26. Pete Harding. «EVA-27: Astronaut duo complete US spacewalk outside EEI». NASASpaceflight.com, 07-10-2014. [Consulta: 8 octubre 2014].[Enllaç no actiu]
  27. «Station Spacewalkers Replace Power Regulator, Move Equipment». NASA, 15-10-2014. Arxivat de l'original el 2014-10-18. [Consulta: 15 octubre 2014].
  28. Pete Harding. «American duo complete EVA to prepare EEI for commercial crew». NASASpaceflight.com, 15-10-2014. [Consulta: 15 octubre 2014].[Enllaç no actiu]
  29. «Cosmonauts Complete Third Octubre Spacewalk». NASA, 22-10-2014. [Consulta: 22 octubre 2014].[Enllaç no actiu]
  30. David Štula. «Russian EVA-40 concludes final EEI spacewalk of 2014». NASASpaceflight.com, 24-10-2014. [Consulta: 24 octubre 2014].[Enllaç no actiu]

Bibliografia[modifica]

Referències genèriques:
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 2014 en els vols espacials