2007 en els vols espacials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
2007 en els vols espacials
La Chang'e-1, la primera sonda lunar xinesa
Llançaments orbitals
Primer10 de gener
Últim25 de desembre
Total68
Èxits63
Fracassos3
Fracassos parcials2
Catalogat65
Primícies nacionals
Satèl·litColòmbia Colòmbia
Maurici Maurici
Viatger espacialMalàisia Malàisia
Coets
Vols de provaAtlas V 421
Llarga Marxa 3B/E
Proton-M Enhanced
PSLV-CA
Shavit-2
Zenit-2M
JubilacionsH-IIA 2022
Vols tripulats
Orbital5
Total dels viatgers27

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2007. En aquest any es van realitzar diversos esdeveniments importants dels quals s'inclou una prova d'ASAT xinesa, els llançaments de les missions americanes Phoenix i Dawn per estudiar Mart i el cinturó d'asteroides respectivament, l'orbitador lunar japonès Kaguya, i la primera sonda lunar, el Chang'e 1.

La definició acceptada internacionalment d'un vol espacial, no és més que qualsevol vol que travessa la línia de Kármán, 100 quilòmetres sobre el nivell del mar. El primer llançament de vol espacial registrat de l'any va tenir lloc el 10 de gener, quan un PSLV, va ser llançat des del Satish Dhawan Space Centre, situant quatre naus espacials en òrbita terrestre baixa. Una d'aquestes naus va ser el SRE-1, que va tornar a la Terra dotze dies després, com a primer intent de recuperar un satèl·lit després de la reentrada per part de l'Índia.

En aquest any, diversos coets transportadors van realitzar els seus vols inaugurals; el PSLV-CA, Llarga Marxa 3B/E, Shavit-2, Zenit-2M i el Proton-M Enhanced. Aquests es deriven de versions modernitzades i actualitzades de tots els sistemes existents. El míssil RS-24 va conduir el primer llançament, i l'Atlas V va realitzar el primer vol en configuració 421. Els primers satèl·lits colombians i mauricians, Libertad 1 i Rascom-QAF 1 respectivament, van ser llançats el 2007, encara que una fuga d'heli va reduir la vida operacional del Rascom per tretze anys.

Exploració espacial[modifica]

El llançament d'un Delta II Heavy amb la sonda Dawn.

Es van llançar diverses sondes per explorar la Lluna. L'orbitador japonès Kaguya, juntament amb els petits Okina i Ouna, van ser llançats el 14 de setembre. El vehicle espacial va entrar en òrbita selenocèntrica el 3 d'octubre. La Xina va llançar la seva primera sonda lunar, el Chang'e 1, el 24 d'octubre, entrant en òrbita selenocèntrica el 5 de novembre. El 2007, es van llançar dos satèl·lits en òrbites terrestres altament el·líptiques com a part de la missió THEMIS que també es van enviar a la Lluna. Van realitzar sobrevols lunars a principis del 2011.

A l'agost, la sonda Phoenix de la NASA va ser llançada cap a Mart, seguit de la missió Dawn cap al cinturó d'asteroides al setembre. La Cassini va continuar fent sobrevols a les llunes de Saturn, sobretot centrant-se en Tità. En novembre, Rosetta va sobrevolar la Terra, on es va confondre amb un asteroide, i se'n va donar la designació provisional de 2007 VN84.

Vol espacial tripulat[modifica]

En aquest any hi va haver cinc vols espacials tripulats, dos per Rússia i tres pels Estats Units. Rússia va realitzar dos missions Soiuz a l'Estació Espacial Internacional per l'intercanvi de tripulació. El Soiuz TMA-10, llançat el 7 d'abril, va transportar la tripulació de l'Expedition 15 a l'estació. En aquest vol també va viatjar el turista espacial Charles Simonyi que va tornar a bord del Soiuz TMA-9, dies després. Quan el TMA-10 va tornar a la Terra a l'octubre, es va realitzar la segona reentrada balística consecutiva dels Soiuz, a causa de problemes amb els cargols de separació. El Soiuz TMA-11, llançat el 10 d'octubre, va transportar la tripulació de l'Expedition 16, juntament amb el primer malaisi a l'espai, Sheikh Muszaphar Shukor, que va ser seleccionat per al vol en el programa Angkasawan. Va tornar a bord del Soiuz TMA-10. Quan el TMA-11 va aterrar el 2008, també va fer un descens balístic.

El recent instal·lat node Harmony de l'ISS

També es van veure tot un seguit d'activitats continuades en l'Estació Espacial Internacional, pels vols del transbordador espacial americà. En el 8 de juny, el transbordador espacial Atlantis va realitzar el primer llançament del transbordador de l'any, amb el STS-117, amb set astronautes, i el segment S3/4 de l'ISS. Va ser el primer transbordador a enlairar-se des del Complex 39A al Kennedy Space Center des del STS-107 el 2003. El llançament havia estat retardat des del febrer a causa de danys de la calamarsa al tanc extern, que va requierir reparar-lo en el Vehicle Assembly Building. A l'agost, el transbordador espacial Endeavour va ser llançat en la seva primera missió des del 2002, el STS-118. Es transportava el segment del S5, i va marcar el vol final del mòdul Spacehab, que es va utilitzar per portar els subministraments. La primera astronauta educadora de la NASA, Barbara Morgan, va volar a bord del STS-118. Morgan havia estat prèviament una substituta de Christa McAuliffe, que va morir en l'accident del Challenger en el 1986. El STS-120, es va llançar el 23 d'octubre usant el transbordador espacial Discovery, que transportava el node Harmony, el primer component pressuritzat de l'Estació espacial internacional a ser llançat des del Pirs al setembre del 2001. Es van realitzar diversos intents de llançament del Atlantis en desembre durant el STS-122 però van ser retardats fins al 2008, ja que els sensors ECO van fallar en el tanc extern.

Errors de llançament[modifica]

El 2007 hi va haver tres llançaments orbitals, que van implicar un Zenit, un Falcon 1 i un Proton que va fracassar, i dos més, un Atlas V i un GSLV, van resultar en errors parcials. El 30 de gener, un Zenit-3SL de Sea Launch va explotar en la plataforma de llançament Ocean Odyssey, segons després de la ignició. L'error va destruir el satèl·lit NSS-8, i va causar danys considerables a la plataforma Odyssey. Més tard es va determinar que l'error havia estat causada per les deixalles en la turbobomba. Com a resultat del temps d'inactivitat per dur a terme les reparacions, i les males condicions del mar a final d'any, Sea Launch no va dur a terme cap altre llançament fins al 2008.

El 21 de març, SpaceX va llançar el segon Falcon 1. A causa de l'error del vol inaugural, el llançament es va fer com un vol de demostració, sense una càrrega funcional. El llançament no va poder arribar a l'òrbita a causa d'una cadena d'esdeveniments, començant amb un error en l'establiment de la relació de mescla de combustible, el que va resultar un baix rendiment en la primera etapa, i el coet estava massa baix en el moment de la separació de la primera etapa. Les condicions atmosfèriques en aquella altitud van causar un recontacte entre etapes, creant una pèrdua de combustible de la segona etapa. Això va donar com a resultat una separació prematura de la segona etapa, i el coet no va poder arribar a l'òrbita. Aquest va ser l'últim llançament del Falcon 1 amb el motor Merlin-1A amb refrigeració ablativa, que es va reemplaçar amb la refrigeració regenerativa del Merlin-1C per a vols subsegüents, a partir de l'agost del 2008. Com que es van completar les proves de diversos objectius, SpaceX va afirmar que el llançament va ser un èxit total, i va declarar que el Falcon 1 era operacional.

Va finalitzar la família Atlas amb una ratxa consecutiva de vuitanta llançaments amb èxit en catorze anys, després d'un error parcial de l'Atlas V llançat el 15 de juny. Una vàlvula defectuosa va provocar una fuita de combustible al tram superior Centaur, resultant en una separació prematura al final de la seva segona ignició. Això va resultar que el satèl·lit USA-194 fou lliurat en una òrbita més baixa del previst. La nau espacial van ser capaç de corregir l'òrbita utilitzant els seus motors de maniobra.

El cinquè GSLV va ser llançat el 2 de setembre, amb el satèl·lit INSAT-4CR. Aquest va ser el primer llançament de GSLV des de l'error del del juliol del 2006. El coet va realitzar un rendiment inferior, i va col·locar el satèl·lit en una òrbita amb un menor apogeu i una inclinació més gran del previst. Això suposava que la nau espacial havia d'utilitzar el combustible reservat per l'ús estacionari per elevar-se a l'òrbita correcta, a costa de la seva vida operacional.

El 5 de setembre, un Proton-M amb el tram superior del Briz-M, va fallar en situar el JCSAT-11 a l'òrbita, després de la segona etapa del coet transportador es va fracassar en separar-se del primer. Més tard, es va informar que hi havia un malfuncionament en el cablejat.

Resum de llançaments[modifica]

El llançament d'un Delta IV Heavy amb el satèl·lit final DSP.

En total, en aquest any es van realitzar seixanta-vuit llançaments orbitals, amb seixanta-cinc assolint l'òrbita, i tres fracassos rotunds. Aquest va ser un increment de dos intents de llançaments orbitals respecte al 2006, amb un de més assolint l'òrbita. L'últim llançament de l'any va ser en el 25 de desembre, amb un Proton-M amb tres satèl·lits de navegació GLONASS per al govern rus.

En el 2007 es van veure un gran nombre de llançaments de coets sonda i míssils. L'11 de gener, l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès va utilitzar un Dong-Feng 21 derivat a una arma anti-satèl·lit per destruir el Feng Yun 1C, un satèl·lit climàtic inactiu. Rússia també va començar les proves amb el míssil RS-24 Iars.

En aquest any la Xina va conduir deu llançaments orbitals, utilitzant la família de coets Llarga Marxa, mentre que Europa en va realitzar cinc utilitzant l'Ariane 5. L'Índia va realitzar tres intents de llançaments orbitals, utilitzant coets PSLV-C, PSLV-CA i GSLV, però el llançament del GSLV va resultar en error parcial. Israel va conduir un sol llançament amb èxit utilitzant el primer coet Shavit-2. El Japó va llançar amb èxit dos coets H-IIA. Rússia i l'antiga Unió Soviètica va conduir vint-i-sis llançaments, incloen-t'hi un error, però sense incloure el programa internacional de Sea Launch, l'únic intent de llançament fracassat. Els Estats Units van realitzar dinou llançaments, tot i que s'havien anunciat originalment en els seus plans de llançar molts més, però els problemes tècnics amb l'Atlas V, el Delta IV i el Falcon 1, havien causat una sèrie de retards. Dos dels sis llançaments planificats del transbordador espacial van ser retardats fins al 2008, el STS-123 a causa dels retards en cadena de la missió STS-117, i STS-122 a causa de problemes amb els sensors del motor.

Llançaments[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

10 de gener
03:53[1]
 Índia - PSLV-C  Índia - Satish Dhawan FLP  Índia - ISRO
 Índia - Cartosat-2 ISRO Heliosíncrona Imatgeria En òrbita En curs
 Índia - SRE-1 ISRO Òrbita baixa (polar) Tecnologia 22 de gener
04:16[2]
Reeixit
 Indonèsia Alemanya - Lapan-TUBsat LAPAN/TU Berlin Òrbita baixa (polar) Imatgeria En òrbita En curs
 Argentina - Pehuensat-1 AATE Òrbita baixa (polar) Tecnologia En òrbita En curs
SRE va ser la primera nau espacial índia a ser recuperada després d'un reentrada, el Pehuensat va romandre intencionadament enganxat a l'adaptardor de càrrega
11 de gener
22:28[3][4]
 Xina - DF-21  Xina - Xichang[5]  Xina - PLA
 Xina - ASAT PLA Suborbital Prova d'ASAT 11 de gener Reeixit
Va destruir el satèl·lit Feng Yun 1C
16 de gener
02:20[4]
 Japó - S-310  Japó - Uchinoura  Japó - JAXA
JAXA Suborbital Ionosfèric 16 de gener Reeixit
18 de gener
02:12[5]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Japó - Roskosmos
 Rússia - Progress M-59 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 1 d'agost
19:26
Reeixit
Vol de la ISS 24P
19 de gener
12:29[4]
 Canadà - Black Brant VB  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - JOULE II Clemson Suborbital Auroral 19 de gener Reeixit
19 de gener
12:30[4]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - JOULE II Clemson Suborbital Aurores 19 de gener Reeixit
19 de gener
12:44[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - JOULE II Clemson Suborbital Aurores 19 de gener Reeixit
19 de gener
12:45[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - JOULE II Clemson Suborbital Aurores 19 de gener Reeixit
27 de gener
05:20[4]
 Rússia - R-17 Elbrus  Estats Units - Barking Sands  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FFT-6 FMA MDA Suborbital Objectiu 27 de gener Reeixit
Interceptat per THAAD
27 de gener[4]  Estats Units - THAAD  Estats Units - Barking Sands  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FFT-6 MDA Suborbital Prova d'ABM 27 de gener Reeixit
30 de gener
23:22[5]
 Ucraïna - Zenit-3SL  Noruega - Ocean Odyssey  Nacions Unides - Sea Launch
 Països Baixos - NSS-8 SES New Skies Destinat: Geosíncrona Comunicacions T-0 Error de llançament
El primer tram del motor a causa de brutícia a la turbobomba,[6] el coet va explotar al coet
30 de gener[4]  Rússia - R-17 Elbrus  Síria - Syria  Síria - Exèrcit sirià
Exèrcit de síria Suborbital Prova de míssils 30 de gener Reeixit

Febrer[modifica]

2 de febrer
16:28[7]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Beidou-1D CNSA Geoestacionària Navegació En òrbita Error parcial del vehicle
Operacional
Hi va haver problemes en el desplegament dels panells solars, eventualment corregit des de terra
7 de febrer
08:15[4]
 Estats Units - LGM-30G Minuteman III  Estats Units - Vandenberg LF-10  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - GT-193GM Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 7 de febrer Reeixit
Va impactar al Reagan Test Site
12 de febrer
12:45[4]
 Canadà - Black Brant XII  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - ROPA[8] Dartmouth Suborbital Aurores 12 de febrer Reeixit
14 de febrer
09:22[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - HEX 2 Alaska Suborbital Termosfèric 14 de febrer Reeixit
14 de febrer
09:27[4]
 Canadà - Black Brant X  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - HEX 2 Alaska Suborbital Termosfèric 14 de febrer Reeixit
14 de febrer
09:36[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - HEX 2 Alaska Suborbital Termosfèric 14 de febrer Reeixit
14 de febrer
09:38[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - HEX 2 Alaska Suborbital Termosfèric 14 de febrer Reeixit
17 de febrer
23:01[7]
 Estats Units - Delta II 7925-10C  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - THEMIS A NASA Altament el·líptica Aurores En òrbita Operacional
 Estats Units - THEMIS B (2007–2009)
 Estats Units - Artemis P1 (2009—)
NASA Altament el·líptica
Selenocèntrica (planificat)
Aurores En òrbita Operacional
 Estats Units - THEMIS C (2007–2009)
 Estats Units - Artemis P2 (2009—)
NASA Altament el·líptica
Selenocèntrica (planned)
Aurores En òrbita Operacional
 Estats Units - THEMIS D NASA Altament el·líptica Aurores En òrbita Operacional
 Estats Units - THEMIS E NASA Altament el·líptica Aurores En òrbita Operacional
Es va completar la missió THEMIS en el 2009. Van romandre tres naus espacials per a l'ús d'una ampliació de la mateixa missió, mentre que els altres dos van fer camí cap a la Lluna per la missió Artemis.
24 de febrer
04:41[7]
 Japó - H-IIA 2024  Japó - Tanegashima LA-Y1  Japó - JAXA
 Japó - IGS-Radar 2[7] CSICE Heliosíncrona Reconeixement En òrbita Error parcial del vehicle
 Japó - IGS-Òptic 3V[7] CSICE Heliosíncrona Reconeixement
Tecnologia
En òrbita Operacional
Va fallar el IGS-Radar 2 en el 29 d'agost del 2010 a causa de problemes amb les bateries[9]
25 de febrer[7]  Iran - Shahab-3  Iran - Iran  Iran - IARI
 Iran - Kavesh INSA Suborbital Científic 25 de febrer Reeixit
Primer llançament científic iranià amb èxit
28 de febrer
08:39[4]
 Canadà - Black Brant XII  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - CHARM Dartmouth Suborbital Científic 28 de febrer Reeixit

Març[modifica]

1 de març  Índia - RH-200SV  Noruega - Andøya  Noruega - Andøya
 Noruega - Mini-DUSTY 13 Andøya Suborbital Tecnologia 1 de març Error parcial de llançament
El coet va tenir un rendiment inferior i no va poder aconseguir l'apogeu correcte
6 de març
00:30[4]
 Estats Units - SR-19  Estats Units - C-17, Kauai  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Objectiu 6 de març Reeixit
9 de març
03:10[10]
 Estats Units - Atlas V 401  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - ASTRO DARPA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit
 Estats Units - NEXTSat DARPA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit
 Estats Units - MidSTAR-1 US Naval Academy Òrbita baixa Radiació
Tecnologia
En òrbita Operacional
 Estats Units - FalconSAT-3 Acadèmia de la Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Ionosfèric
Plasma
En òrbita Operacional
 Estats Units - STPSat-1 Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica/STP Òrbita baixa Atmosfèric
Tecnologia
En òrbita Operacional
 Estats Units - CFESat LANL Òrbita baixa Ionosfèric En òrbita Operacional
L'ASTRO i el NEXTSat van ser utilitzats en el programa de proves Orbital Express, com a últim proveïment i servei
Llançament designat com a STP-1
11 de març
22:03[10]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Regne Unit - Skynet 5A Paradigm/MoD Geoestacionari Comunicacions En òrbita Operacional
 Índia - INSAT 4B ISRO Geoestacionari Comunicacions En òrbita Operacional
21 de març
01:10[11]
 Estats Units - Falcon 1  Illes Marshall - Omelek  Estats Units - SpaceX
 Estats Units - DemoSat (LCT2/AFSS) SpaceX/DARPA/NASA Destinat: Òrbita baixa Tecnologia 21 de març Error de llançament
Pèrdua de senyal després de problemes de control, es va fallar en assolir l'òrbita, es van aconseguir diversos objectius de proves
21 de març
04:27[4]
 Estats Units - Chimera (Minuteman/Minotaur II)  Estats Units - Vandenberg LF-06  Estats Units - Orbital Sciences
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 21 de març Reeixit
Demostració de traça

Abril[modifica]

6 d'abril
06:42[4]
 Rússia - R-17 Elbrus  Estats Units - Kauai  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
MDA Suborbital Objectiu 6 d'abril Reeixit
Demostració de traça
7 d'abril
17:31[11]
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-10 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 15 21 d'octubre
10:36
Reeixit
Vol tripulat amb tres cosmonautes, incloent-hi un turista espacial pagant
9 d'abril
22:54[11]
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur Site 200/39  Rússia Estats Units - ILS
 Canadà - Anik F3 Telesat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
Malfuncionament en el transmissor de banda Ka
11 d'abril
03:27[11]
 Xina - Llarga Marxa 2C-III  Xina - Taiyuan LC-1  Xina - CNSA
 Xina - Haiyang-1B CAST Heliosíncrona Oceanografia En òrbita Operacional
12 d'abril
05:32[4]
 Índia - Agni-III  Índia - Integrated Test Range  Índia - IDRDL
 Índia - Vehicle de reentrada IDRDL Suborbital Prova de míssils 12 d'abril Reeixit
13 d'abril
20:11[11]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-3  Xina - CNSA
 Xina - Compass-M1 (Beidou-2A) CNSA Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
17 d'abril
06:46:34[11]
 Ucraïna - Dnepr-1  Kazakhstan - Baikonur Site 109/95  Rússia - ISC Kosmotras
 Egipte - EgyptSat 1 NARS Heliosíncrona Observació En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - Saudisat-3 RSRI Heliosíncrona Científic En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - SaudiComsat-3 RSRI Heliosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - SaudiComsat-4 RSRI Heliosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - SaudiComsat-5 RSRI Heliosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - SaudiComsat-6 RSRI Heliosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Aràbia Saudita - SaudiComsat-7 RSRI Heliosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - CP-3 CalPoly Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Error parcial del vehicle
Operacional
 Estats Units - CP-4 CalPoly Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
 Estats Units - CAPE-1 Lafayette Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Error parcial del vehicle
 Colòmbia - Libertad 1 Sergio Arboleda Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Reeixit
 Estats Units - AeroCube 2 Aerospace Corporation Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Error del vehicle
 Estats Units - CSTB-1 Boeing Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
 Estats Units - MAST Tethers Unlimited Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
Els CP-3, CP-4, CAPE-1, Libertad 1, AeroCube 2, CSTB-1, i MAST estaven als contenidors del P-POD, però va haver problemes amb la font d'alimentació de CAPE-1; el Libertad 1 va ser desactivat després de la finalització de la missió; l'AeroCube 2 va patir un malfuncionament del panell/convertidor solar;[12] La missió del CP-3 va ser afectat per problemes amb el sistema de comunicacions[13]
23 d'abril
10:00[11]
 Índia - PSLV-CA  Índia - Satish Dhawan SLP  Índia - ISRO
 Itàlia - AGILE ASI Òrbita baixa Astronomia RG En òrbita Operacional
 Índia - AAM ISRO Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Vol inaugural del PSLV-CA
24 d'abril
06:48[14]
 Estats Units - Minotaur I  Estats Units - MARS Pad 0B  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - NFIRE MDA Òrbita baixa Defensa de míssils En òrbita Operacional
25 d'abril
20:26:00[14]
 Estats Units - Pegasus-XL  Estats Units - L-1011, Vandenberg  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - AIM (SMEX 9) NASA Òrbita baixa Aeronomia En òrbita Operacional
26 d'abril
21:31[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Objectiu Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 26 d'abril Reeixit
Interceptat per SM-3
26 d'abril
21:32[4]
 Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3  Estats Units - USS Lake Erie, Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Interceptor Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova ABM 26 d'abril Reeixit
Interceptat per Terrier-Orion
28 d'abril
14:56[4]
 Estats Units - SpaceLoft XL  Estats Units - Spaceport America  Estats Units - UP Aerospace
 Estats Units - Legacy Celestis Suborbital Sepultura espacial 28 d'abril Reeixit
 Estats Units - LaunchQuest CCAT/NALI Suborbital Investigació estudiantil 28 d'abril Reeixit
 Estats Units - RocketSat II NASA/Colorado Suborbital Tecnologia 28 d'abril Reeixit
 Estats Units - Seeds Epsori Space Systems Suborbital Biològic 28 d'abril Reeixit
 Estats Units - Antimatter/Space²O MEI Suborbital Ingredients de la beguda 28 d'abril Reeixit
 Estats Units - Objectes comemoratius Astrata
RocketFoto
Astrax
Suborbital 28 d'abril Reeixit
Llançament de sonda recuperable a un apogeu de 117 quilòmetres, el Legacy va incloure restes de l'astronauta Gordon Cooper i l'actor James Doohan, el mal temps va retardar la recuperació

Maig[modifica]

4 de maig
22:29[14]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Luxemburg - Astra 1L SES Astra Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Galaxy 17 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
12 de maig
03:25:38[14]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-60 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 25 de setembre
19:48
Reeixit
Vol de la ISS 25P
13 de maig
16:01[14]
 Xina - Llarga Marxa 3B/E  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Nigèria - NigComSat-1 NASRDA Servei: Geosíncrona
Actualment: Cementiri
Comunicacions En òrbita Error del vehicle
Vol inaugural del Llarga Marxa 3B/E, el primer satèl·lit de comunicacions geosíncron africà, es va retirar a causa d'un mal funcionament del sistema elèctric en el novembre del 2008.[15]
15 de maig[4]  Estats Units - UGM-133 Trident II  Estats Units - ETR, USS Tennessee  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FCET-37 Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital SLBM test 15 de maig Reeixit
15 de maig[4]  Estats Units - UGM-133 Trident II  Estats Units - ETR, USS Tennessee  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FCET-37 Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de SLBM 15 de maig Reeixit
25 de maig
07:12[17]
 Xina - Llarga Marxa 2D  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2  Xina - CNSA
 Xina - Yaogan 2 CNSA Heliosíncrona Imatgeria de la Terra En òrbita Operacional
 Xina - Zheda PiXing-1 (MEMS-Pico) Zhejiang University Heliosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
Llançament orbital xinès amb èxit número 100,[16] El MEMS-Pico està destinat a la investigació microelectrònica
25 de maig
13:15
 Estats Units - UGM-27 Polaris (STARS)  Estats Units - Kodiak  Estats Units - Sandia
FTG-03 Objectiu MDA Suborbital Prova ABM 25 de maig Error
No va arribar a l'altitud correcta, no es va llançar l'interceptador GMD-OBV[18]
29 de maig
10:20[4]
 Rússia - RS-24  Rússia - Plesetsk  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 29 de maig Reeixit
Vol inaugural del míssil RS-24
29 de maig
20:31:30[17]
 Rússia - Soiuz-FG/Fregat  Kazakhstan - Baikonur Site 31/6  Europa Rússia - Starsem
 Estats Units - Globalstar 65 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 69 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 71 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 72 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
31 de maig
16:08[17]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Sinosat-3 Sinosat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Vol número 100 del coet transportador Llarga Marxa

Juny[modifica]

7 de juny
18:00[17]
 Rússia - Soiuz-U  Rússia - Plesetsk Site 16/2  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2427 (Kobal't-M) VKS Òrbita baixa Reconeixement 22 d'agost
21:00
Reeixit
8 de juny
02:34:01[17]
 Estats Units - Delta II 7420-10  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Itàlia - COSMO-1 ASI[19] Heliosíncrona Imatgeria En òrbita Operacional
8 de juny
23:38:04[17]
 Estats UnitsTransbordador espacial Atlantis  Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-117 NASA Òrbita baixa (ISS) Acoblament de la ISS 22 de juny
19:49:38
Reeixit
 Nacions Unides - ITS S3/4 Truss NASA Òrbita baixa (ISS) Component de la ISS (Estació espacial internacional) En òrbita Operacional
Vol espacial orbital tripulat amb 7 astronautes, intercanvi de tripulació de l'ISS
10 de juny  Israel - Shavit-2  Israel - Palmachim  Israel - Israel Aerospace Industries
 Israel - Ofeq-7 IAI/Forces de Defensa d'Israel Òrbita baixa (retrògrada) Reconeixement En òrbita Operacional[20]
Vol inaugural del Shavit-2
15 de juny
02:14[17]
 Ucraïna - Dnepr-1  Kazakhstan - Baikonur Site 109/95  Rússia - ISC Kosmotras
 Alemanya - TerraSAR-X DLR Òrbita baixa Radar Imatgeria En òrbita Operacional
15 de juny
02:45[4]
 Estats Units - Talos-Castor  Austràlia - Woomera  Austràlia - DSTO
 Austràlia - HyShot/HYCAUSE DSTO Suborbital Investigació hipersònica 15 de juny Reeixit
15 de juny
15:04[17]
 Estats Units - Atlas V 401  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-194 (NOSS-3-4A) NRO Òrbita baixa Ocean surveillance En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
 Estats Units - USA-194 (NOSS-3-4B) NRO Òrbita baixa Ocean surveillance En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
El llançament del NRO núm. 30R, va ser situat en una òrbita incorrecta a acusa d'una separació prematura del tram superior del Centaur,[21] la nau espacial va corregir utilitzant els seus propis propulsors, el que va reduir la vida útil
15 de juny[4]  Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - ARAV Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 15 de juny Reeixit
15 de juny[4]  Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - ARAV Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 15 de juny Reeixit
20 de juny  Estats Units - MEI-F3  Estats Units - Las Cruces  Estats Units - MEI
 Estats Units - RocketSat III NASA/Colorado Suborbital Tecnologia 20 de juny Reeixit
 Estats Units - Antimatter/Space²O MEI Suborbital Ingredients de la beguda 20 de juny Reeixit
21 de juny[4]  Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - White Sands NASA
 Estats Units - ST-5000/CACS NASA/NSROC Suborbital Prova de coet 21 de juny Reeixit
21 de juny[4]  França - M51  França - Biscarrosse, submarí  França - FOST
FOST Suborbital Prova de míssils 21 de juny Reeixit
23 de juny
02:40[4]
 Estats Units - Castor 4B  Estats Units - Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 23 de juny Reeixit
Interceptat per SM-3
23 de juny
02:44[4]
 Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3  Estats Units - USS Decatur, Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova ABM 23 de juny Reeixit
Interceptat per Castor 4B
28 de juny[4]  Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - Mar Blanc, Submarí  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
28 de juny
15:02[22]
 Ucraïna - Dnepr-1  Rússia - Dombarovskiy  Rússia - ISC Kosmotras
 Estats Units - Genesis II Bigelow Aerospace Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Mòdul inflable experimental
29 de juny
10:00[22]
 Ucraïna - Zenit-2M  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2428 (Tselina-2) VKS Òrbita baixa ELINT En òrbita Operacional
Vol inaugural del Zenit-2M

Juliol[modifica]

2 de juliol
19:38[22]
 Rússia - Kosmos-3M  Rússia - Plesetsk Site 132/1  Rússia - COSMOS International
 Alemanya - SAR-Lupe-2 Bundeswehr Òrbita baixa (Polar) Radar Reconeixement En òrbita Operacional
5 de juliol
12:08[22]
 Xina - Llarga Marxa 3B  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Chinasat-6B ChinaSatcom Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
7 de juliol
01:16:00[22]
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur Site 200/39  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Estats Units - DirecTV-10 DirecTV Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Vol inaugural del Proton-M Enhanced[23]
19 de juliol[4]  Brasil - VSB-30 (306)  Brasil - Alcântara  Brasil - AEB
 Brasil - Cuma II INPE Suborbital Microgravetat 19 de juliol Error parcial del vehicle
Un malfuncionament del paracaigudes o el sistema de flotació va impedir la recuperació

Agost[modifica]

2 d'agost
17:33:48[24]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-61 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística
Tecnologia
22 de gener 2008
19:52
Reeixit
Vol de la ISS 26P, va romandre en òrbita després de desacoblar-se per realitzar experiments tecnològics
3 d'agost
22:51:20[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - MASS 1 NASA/Colorado Suborbital Atmosfèric 3 d'agost Reeixit
3 d'agost
23:22[4]
 Estats Units - Nike Orion  Noruega - Andøya  Alemanya - DLR
 Noruega Alemanya França - ECOMA 3 ARR, DLR, IAP Suborbital Atmosfèric 3 d'agost Reeixit
Apogeu: 126.5 km
4 d'agost
09:26:34[24]
 Estats Units - Delta II 7925  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - Phoenix NASA Heliocèntrica Mòdul de descens a Mart 25 de maig 2008
23:38
Reeixit
Va aterrar a Mart, en va descobrir aigua, es va rebre l'últim senyal de la nau el 2 de novembre del 2008
6 d'agost
22:56[4]
 Estats Units - Terrier-Orion  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - MASS 2 NASA/Colorado Suborbital Atmosfèric 6 d'agost Reeixit
7 d'agost[4]  Rússia - R-29R Volna  Rússia - Oceà Pacífic, submarí Delta III  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 7 d'agost Reeixit
8 d'agost
22:36:42[25]
 Estats UnitsTransbordador espacial Endeavour -  Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-118 NASA Òrbita baixa (ISS) Acoblament de la ISS 21 d'agost
16:32
Reeixit
 Estats Units - SpaceHab LSM NASA/SpaceHab Òrbita baixa (STS) Logística Reeixit
 Nacions Unides - S5 Truss NASA Òrbita baixa (ISS) Component de la ISS (Estació espacial internacional) En òrbita Operacional
Vol espacial orbital tripulat amb set astronautes, vol final del mòdul SpaceHab
13 d'agost
05:45[4]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands LC-36  Estats Units - NASA
 Estats Units - LIDOS 2 NASA/JHU Suborbital Astronomia ultraviolada 13 d'agost Reeixit
14 d'agost
23:44[25]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  Europa - Arianespace
 Estats Units - Spaceway 3 Hughes Geoestacionària Comunicacions En òrbita Operacional
 Japó - BSat 3a BSAT Geoestacionària Comunicacions En òrbita Operacional
23 d'agost
08:31[4]
 Estats Units - Chimera (Minuteman/Minotaur II)  Estats Units - Vandenberg LF-06  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - NFIRE 2a MDA Suborbital Objectiu 23 d'agost
09:01
Reeixit
Objectiu de traça per la nau espacial NFIRE

Setembre[modifica]

2 de setembre
10:20
 Japó - S-520  Japó - Uchinoura  Japó - JAXA
 Japó - WIND JAXA/Kochi Suborbital Termosfèric 2 de setembre Reeixit
2 de setembre
12:51[4]
 Índia - GSLV  Índia - Satish Dhawan SLP  Índia - ISRO
 Índia - INSAT-4CR ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial de llançament
Error parcial del vehicle
Operacional
Es va situar a un apogeu més baix i una inclinació més gran que la prevista, a causa del baix rendiment coet portador,[26] la vida útil es va veure reduïda encara més per l'error de seguiment. 5 anys de vida operacional perduts.[27]
5 de setembre
22:43[4]
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur Site 200/39  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Japó - JCSAT-11 JSAT Destinat: Geoestacionària Comunicacions ~+135 segons Error de llançament
La segona etapa va fallar en separar-se a causa de cablejat danyat.[28]
6 de setembre
21:09
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Flight Facility  Estats Units - NASA
11 de setembre
13:05[4]
 Rússia - Kosmos-3M  Rússia - Plesetsk Site 132/1  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2429 (Parus) VKS Òrbita baixa Navegació En òrbita Operacional
14 de setembre
01:31:01[4]
 Japó - H-IIA 2022  Japó - Tanegashima LA-Y1  Japó - Mitsubishi
 Japó - Kaguya (SELENE) JAXA Selenocèntrica Orbitador lunar En òrbita Operacional
 Japó - Okina (RStar) JAXA Selenocèntrica Orbitador lunar 12 de febrer 2009
08:46
Reeixit
 Japó - Ouna (VStar) JAXA Selenocèntrica Orbitador lunar En òrbita Operacional
14 de setembre
11:00[4]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Europa Rússia - Foton-M3 Roskosmos/ESA Òrbita baixa Científic 26 de setembre Reeixit
 Europa - YES2 Òrbita baixa Desenvolupament tecnològic Unknown Error del vehicle
El cable del YES2 no es va desplegar totalment. Es va fracassar en recuperar el satèl·lit.[29]
18 de setembre
18:35[4]
 Estats Units - Delta II 7920-10C  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - WorldView-1 DigitalGlobe Òrbita baixa Imatgeria En òrbita Operacional
75è llançament consecutiu amb èxit del Delta II.
19 de setembre
03:26[4]
 Xina - Llarga Marxa 4B  Xina - Taiyuan LC-1  Xina - CNSA
 Xina Brasil - CBERS-2B (Ziyuan 1-02B) CASC/INPE Syn-synchronous Teledetecció En òrbita Operacional
27 de setembre
11:34[30]
 Estats Units - Delta II 7925H  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - Dawn NASA Heliocèntrica
Aleshores: Òrbita de Ceres
Aleshores: Òrbita de Vesta
Investigació d'asteroides En òrbita Operacional
Va explorar el planeta nan Ceres i l'asteroide 4 Vesta, Ceres va ser designat com un asteroide durant la planificació de la missió
28 de setembre
20:16
 Estats Units - Polaris (STARS)  Estats Units - Kodiak  Estats Units - Sandia
FTG-03a MDA Suborbital Objectiu 28 de setembre Reeixit
Interceptat per THAAD
28 de setembre
20:18
 Estats Units - THAAD  Estats Units - Vandenberg LF-23  Estats Units - MDA
FTG-03a MDA Suborbital Prova ABM 28 de setembre Reeixit
Interceptat pel Polaris (STARS)

Octubre[modifica]

5 d'octubre
05:50
 Índia - Agni-I  Índia - Integrated Test Range  Índia - IDRDL
IDRDL Suborbital Prova de míssils 5 d'octubre Reeixit
5 d'octubre
22:02:26[30]
 Europa - Ariane 5GS  França - Kourou ELA-3  Europa - Arianespace
 Estats Units - Intelsat 11 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Austràlia - Optus D2 Optus Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
10 d'octubre
13:22:39[30]
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-11 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 16 19 d'abril 2008 Reeixit
Vol espacial orbital tripulat amb 3 cosmonautes, primer malaisi a l'espai
11 d'octubre
00:22[30]
 Estats Units - Atlas V 421  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-195 (WGS-1) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Vol inaugural de l'Atlas V 421
17 d'octubre
12:23:00[31]
 Estats Units - Delta II 7925-9.5  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-196 (GPS 2R-17/M4) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
Vol número 700 del coet Thor rocket (variant utilitzada com a primera etapa).
20 d'octubre
20:12:25[31]
 Rússia - Soiuz-FG/Fregat  Kazakhstan - Baikonur Site 31/6  Europa Rússia - Starsem
 Estats Units - Globalstar 66 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 67 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 68 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar 70 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
23 d'octubre
04:39[31]
 Rússia - Molniya-M/2BL  Rússia - Plesetsk  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2430 (Oko) VKS Molniya Sistema d'alertes En òrbita Operacional
23 d'octubre
15:38:19[31]
 Estats UnitsTransbordador espacial Discovery  Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-120 NASA Òrbita baixa (ISS) Acoblament de la ISS 7 de novembre
18:01
Reeixit
 Nacions Unides - Harmony (Node 2) NASA Òrbita baixa (ISS) Component de la ISS (Estació espacial internacional) En òrbita Operacional
Vol espacial orbital tripulat amb 7 astronautes, intercanvi de tripulació
24 d'octubre
10:05[31]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-3  Xina - CNSA
 Xina - Chang'e 1 CNSA Selenocèntrica Orbitador lunar 1 de març 2009
08:13[32]
Reeixit
Primera sonda lunar xinesa
26 d'octubre
07:35:24[31]
 Rússia - Proton-K/DM-2  Kazakhstan - Baikonur Site 81/24  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2431 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2432 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2433 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
29 d'octubre  Rússia - RS-18 UR-100N  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 29 d'octubre Reeixit
30 d'octubre
04:12:52
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Wallops Flight Facility Pad 1  Estats Units - NASA
 Estats Units - EARLE NASA/Texas Suborbital Ionosfèric 30 d'octubre
04:26:17
Reeixit

Novembre[modifica]

1 de novembre
00:51:44[33]
 Rússia - Kosmos-3M  Rússia - Plesetsk Site 132/1  Rússia - COSMOS International
 Alemanya - SAR-Lupe 3 Bundeswehr Òrbita baixa (polar) Reconeixement de radar En òrbita Operacional
 Alemanya - Rubin-7 OHB System Òrbita baixa (polar) Tecnologia En òrbita Operacional
6 de novembre
18:00
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands LC-36  Estats Units - NASA
 Estats Units - EUNIS NASA Suborbital Solar 6 de novembre Reeixit
11 de novembre
01:50[33]
 Estats Units - Delta IV-H 9250H  Estats Units - Cape Canaveral SLC-37B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-197 (DSP-23) DoD Geosíncrona Defensa de míssils En òrbita Error del vehicle[34]
Satèl·lit final DSP
No van haver més transmissions des del setembre del 2008[34]
11 de novembre
22:48[33]
 Xina - Llarga Marxa 4C (4B-II)  Xina - Taiyuan LC-1  Xina - CNSA
 Xina - Yaogan 3 CNSA Heliosíncrona Teledetecció En òrbita Operacional
Primer llançament del Llarga Marxa 4C després de la reclassificació
14 de novembre
22:06[33]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  Europa - Arianespace
 Regne Unit - Skynet 5B Paradigm/MoD Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Brasil - Star One C1 Star One Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Massa rècord en GTO – 9535 kg[35]
17 de novembre
22:39:47[33]
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur Site 200/39  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Suècia - Sirius 4 SES Sirius Geoestacionària Comunicacions En òrbita Operacional

Desembre[modifica]

8 de desembre  Rússia - RT-2UTTH Topol-M  Rússia - Kapustin Iar  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 8 de desembre Reeixit
9 de desembre
00:16[36]
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur Site 81/24  Rússia - VKS
 Rússia - Globus-1M #11L (Raduga-1M 1) VKS Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
9 de desembre
02:31:42[36]
 Estats Units - Delta II 7420-10  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Itàlia - COSMO-2 ASI[19] Heliosíncrona Reconeixement En òrbita Operacional
10 de desembre
09:00:00
 Canadà - Black Brant XII  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - TRICE-High NASA/UoI Suborbital Electrodinàmica 10 de desembre Reeixit
10 de desembre
09:02:00
 Canadà - Black Brant XII  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - TRICE-Low NASA/UoI Suborbital Electrodinàmica 10 de desembre Reeixit
10 de desembre
22:05[36]
 Estats Units - Atlas V 401  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-198 (SDS-3-5) NRO Molniya Comunicacions En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 24
14 de desembre
13:17:34[36]
 Rússia - Soiuz-FG/Fregat  Kazakhstan - Baikonur Site 31/6  Europa Rússia - Starsem
 Canadà - RADARSAT 2 MDA Corporation Heliosíncrona Radar Imatgeria En òrbita Operacional
17 de desembre
22:05[37]
 Estats Units - Castor 4B  Estats Units - Kauai  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - Mock warhead Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 17 de desembre Reeixit
Interceptat pel SM-3
17 de desembre
22:08[37]
 Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3  Japó - JDS Kongo  Japó - JMSDF
JMSDF Suborbital Prova ABM 17 de desembre Reeixit
Interceptat pel Castor 4B, primera prova japonesa d'ABM (utilitzant tecnologia americana)
17 de desembre  Rússia - R-29RM Sineva (RSM-54)  Rússia - Mar de Barentsz, K-114  Rússia - VMF
 Rússia - Vehicles de reentrada VMF Suborbital Prova de míssils 17 de desembre Reeixit
Diversos vehicles de reentrada, van impactar al Kura Test Range
17 de desembre  Brasil - VS-30  Brasil - Barreira do Inferno  Brasil - AEB
 Brasil Argentina - Angicos AEB/CONAE Suborbital Microgravetat 17 de desembre Reeixit
20 de desembre
20:04:00[36]
 Estats Units - Delta II 7925-9.5  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-199 (GPS 2R-18/M5) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
21 de desembre
21:41:55[36]
 Europa - Ariane 5GS  França - Kourou ELA-3  Europa - Arianespace
 Estats Units Japó - Horizons-2 Intelsat/JSAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Maurici - Rascom-QAF 1 RascomSTAR-QAF Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
Operacional
Una fuita d'heli va afectar les primeres operacions del Rascom-QAF 1,[38] va reduir la seva vida operacional en 13 anys.
23 de desembre
07:12:41[39]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-62 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 15 de febrer 2008
10:29
Reeixit
Vol de la ISS 27P
25 de desembre
10:00
 Rússia - R-29RM Sineva (RSM-54)  Rússia - Mar de Barentsz, K-114  Rússia - VMF
 Rússia - Vehicles de reentrada VMF Suborbital Prova de míssils 25 de desembre Reeixit
Diversos vehicles de reentrada, van impactar al Kura Test Range
25 de desembre
13:10
 Rússia - RS-24  Rússia - Plesetsk  Rússia - RVSN
 Rússia - Vehicles de reentrada RVSN Suborbital Prova de míssils 25 de desembre Reeixit
Diversos vehicles de reentrada
25 de desembre
19:32[39]
 Rússia - Proton-M/DM-2  Kazakhstan - Baikonur Site 81/24  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2434 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2435 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2436 (GLONASS-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
Vol inaugural del Proton-M/DM-2

Encontres espacials[modifica]

Data (GMT) Nau espacial Esdeveniment Comentaris
13 de gener Cassini 23è sobrevol de Tità Apropament màxim: 950 km
29 de gener Cassini 24è sobrevol de Tità Apropament màxim: 2775 km
22 de febrer Cassini 25è sobrevol de Tità Apropament màxim: 953 km
25 de febrer Rosetta Sobrevol de Mart Assistència gravitacional
28 de febrer New Horizons Sobrevol de Júpiter Assistència gravitacional
10 de març Cassini 26è sobrevol de Tità Apropament màxim: 956 km
26 de març Cassini 27è sobrevol de Tità Apropament màxim: 953 km
10 d'abril Cassini 28è sobrevol de Tità Apropament màxim: 951 km
26 d'abril Cassini 29è sobrevol de Tità Apropament màxim: 951 km
12 de maig Cassini 30è sobrevol de Tità Apropament màxim: 950 km
28 de maig Cassini 31è sobrevol de Tità Apropament màxim: 2425 km
5 de juny MESSENGER 2n sobrevol de Venus Assistència gravitacional; Apropament màxim: 338 km
13 de juny Cassini 32è sobrevol de Tità Apropament màxim: 950 km
29 de juny Cassini 33è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1942 km
19 de juliol Cassini 34è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1302 km
30 d'agost Cassini Sobrevol de Rea Apropament màxim: 5100 km
31 d'agost Cassini 35è sobrevol de Tità Apropament màxim: 3227 km
10 de setembre Cassini Sobrevol de Jàpet Apropament màxim: 1000 km
2 d'octubre Cassini 36è sobrevol de Tità Apropament màxim: 950 km
3 d'octubre[40] Kaguya Inserció en òrbita selenocèntrica
5 de novembre Chang'e 1 Inserció en òrbita selenocèntrica
13 de novembre Rosetta 2n sobrevol de la Terra Confós amb un asteroide, tenint en compte la designació 2007 VN84
19 de novembre Cassini 37è sobrevol de Tità Apropament màxim: 950 km
5 de desembre Cassini 38è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1300 km
20 de desembre Cassini 39è sobrevol de Tità Apropament màxim: 953 km
31 de desembre Deep Impact (EPOXI) Sobrevol de la Terra Apropament màxim: 15566 km
Els sobrevols distant i involuntaris de Dione, Encèlad, Mimes, Tetis i Tità per la Cassini van tenir lloc al llarg de l'any.

EVAs[modifica]

Inici Data/Hora Duració Hora Fi Nau espacial Tripulació Funció Comentaris
31 de gener
15:14
7 hores
55 minuts 
23:09 Expedition 14 
ISS Quest
 Estats Units - Michael Lopez-Alegria
 Estats Units - Sunita Williams
Es va reconfigurar el sistema de refrigeració del Destiny, es va connectar el SSPTS, es va assegurar el radiador d'estribord del P6, es va desconnectar l'EAS.[41]
4 de febrer
13:38
7 hores
11 minuts
20:49 Expedition 14
ISS Quest
 Estats Units - Michael Lopez-Alegria
 Estats Units - Sunita Williams
Es va completar la reconfiguració el sistema de refrigeració del Destiny i la desconnexió de l'EAS, es va fotografiar els panells sonars a l'interior del P6, es va continuar la instal·lació del SSPTS.[42]
8 de febrer
13:26
6 hores
40 minuts
20:06 Expedition 14
ISS Quest
 Estats Units - Michael Lopez-Alegria
 Estats Units - Sunita Williams
Es va treure i llançar les cobertes tèrmiques del P3, es va instal·lar el punt d'enganxament del P3, es va treure els elements de llançament del P5 i es va continuar la instal·lació del SSPTS.[43]
22 de febrer
10:27
6 hores
18 minuts
16:45 Expedition 14
ISS Pirs
 Rússia - Mikhaïl Tiurin
 Estats Units - Michael Lopez-Alegria
Es va treure una antena al port de popa del Zvezda, es va fotografiar l'antena del satèl·lit de navegació, i es va substituir l'experiment de materials rus, inspeccionat i fotografiat una antena per a la ATV, es va fotografiar a un experiment de robòtica alemanya, i inspeccionats, com també es va fotografiats els reblons i connectors de maquinari.[44]
30 de maig
19:05
5 hores
25 minuts
31 de maig
00:30
Expedition 15
ISS Pirs
 Rússia - Fiódor Iurtxikhin
 Rússia - Oleg Kótov
Es va instal·lar els panells del Service Module Debris Protection (SMDP) i es va redirigir el cable de l'antena del Global Positioning System[45]
6 de juny
14:23
5 hores
37 minuts
20:00 Expedition 15
ISS Pirs
 Rússia - Fiódor Iurtxikhin
 Rússia - Oleg Kótov
Es va instal·lar una secció del cable d'ethernet en el mòdul Zarià, es va instal·lar els panells addicionals del Service Module Debris Protection (SMDP) en el Zvezda, i es va desplegar un experiment científic rus.[46]
11 de juny
20:02
6 hores
15 minuts
12 de juny
02:17
STS-117
ISS Quest
 Estats Units - James F. Reilly
 Estats Units - John D. Olivas
Es va començar la instal·lació del S3/S4 Truss.[47]
13 de juny
18:28
7 hores
16 minuts
14 de juny
01:44
STS-117
ISS Quest
 Estats Units - Patrick G. Forrester
 Estats Units - Steven Swanson
Es va assistir a una retracció dels panells solars en la carcassa del P6. Es va completar la instal·lació de la carcassa del S3/S4. Error parcial a causa que els cables dels circuits de control del motor del SARJ en el S3/S4 estaven al revés, com també es van treure elements de llançament per evitar la possibilitat de rotació no desitjada.[48]
15 de juny
17:24
7 hores
58 minuts
16 de juny
01:22
STS-117
ISS Quest
 Estats Units - James F. Reilly
 Estats Units - John D. Olivas
Es va reparar la coberta termal del Orbital Maneuvering System (OMS), es va finalitzar la retracció dels panells solars del P6, i es va instal·lar una vàlvula de ventilació d'hidrogen en el Destiny.[49]
17 de juny
16:25
6 hores
29 minuts
22:54 STS-117
ISS Quest
 Estats Units - Patrick G. Forrester
 Estats Units - Steven Swanson
Es va moure la càmera de televisió i la seva estructura de suport del ESP enganxat al Quest, i es va instal·lar en la carcassa del S3, es va comprovar la configuració del Drive Lock Assembly (DLA) 2 i es va treure l'últim dels sis elements de llançament del SARJ. Es va instal·lar un cable de xarxa d'ordinador en el Unity, es va obrir la vàlvula de ventilació d'hidrogen sobre el Destiny, i es va col·locar els dos panells de blindatge contra deixalles orbitals en el Zvezda.[50]
23 de juliol
10:25
7 hores
41 minuts
18:06 Expedition 15
ISS Quest
 Estats Units - Clayton Anderson
 Rússia - Fiódor Iurtxikhin
Es van substituir els components pel sistema d'alimentació rendundant del Mobile Transporter, es va eliminar un tanc d'amoníac i l'equip de suport de vol, i netejar el Common Berthing Mechanism (CBM)al port nadir del Unity.[51][52]
11 d'agost
16:28
6 hores
17 minuts
23:45 STS-118
ISS Quest
 Estats Units - Richard Mastracchio
 Canadà - Dafydd Williams
S'adjunta el segment del Starboard 5 (S5) de l'armadura de l'estació, i es va retractar del seu avanç a la calor del radiador de rebuig en la carcassa del Port 6 (P6) de l'estació.[53]
13 d'agost
15:32
6 hores
28 minuts
22:00 STS-118
ISS Quest
 Estats Units - Richard Mastracchio
 Canadà - Dafydd Williams
Es va eliminar el nou Control Moment Gyroscope (CMG) de la badia de càrrega útil del transbordador i instal·lar a l'armadura del Z1. Es va instal·lar el CMG fracassat en el External Stowage Platform (ESP-2).[54]
15 d'agost
14:38
5 hores
28 minuts
20:05 STS-118
ISS Quest
 Estats Units - Richard Mastracchio
 Estats Units - Clayton Anderson
Reubicació de dos carros al voltant del CETA Mobile Transporter i una base de l'antena de l'armadura P6 al P1, i instal·lar un nou transponedor i processador de senyal per a una actualització de banda S de comunicacions.[55] Mastracchio va observar un forat en el polze del seu guant esquerre i va tornar a l'escotilla d'aire com a mesura de precaució.
18 d'agost
14:17
5 hores
2 minuts
19:02 STS-118
ISS Quest
 Canadà - Dafydd Williams
 Estats Units - Clayton Anderson
Es van moure els contenidor Materials Estació Espacial Internacional Experiment (MISSE) 3 i 4, es va instal·lar el peu de l'Orbiter Boom Sensor System (OBSS), es va instal·lar una antena del External Wireless Instrumentation System (EWIS), i es van assegurar els panys del Z1.[56]
26 d'octubre
10:02
6 hores
14 minuts
16:16 STS-120
ISS Quest
 Estats Units - Scott E. Parazynski
 Estats Units - Douglas H. Wheelock
Es va instal·lar el nou mòdul Harmony en la seva ubicació temporal, es va moure l'antena de ràdio del Support Assembly, i es va preparar per la reubicació de la carcassa del P6 desconnectant les línies de fluids en els segments del P6/Z1.[57]
28 d'octubre
09:32
6 hores
33 minuts
16:05 STS-120
ISS Quest
 Estats Units - Scott E. Parazysnki
 Estats Units - Daniel M. Tani
Es va desconnectar els enllaços Z1-al-P6, desenganxat del P6 des del Z1, es configura el radiador del S1, es van instal·lar el passamans del Harmony, i es van inspeccionar l'estribord del S4 i el Solar Alpha Rotary Joint (SARJ).[58]
30 d'octubre
08:45
7 hores
8 minuts
15:53 STS-120
ISS Quest
 Estats Units - Scott E. Parazysnki
 Estats Units - Douglas H. Wheelock
Es va enganxar del P6 al P5, es van enllaçar les connexions del P6/P5, es va reconfiguració del S1 després de la seva redistribució, i es va inspeccionar el port SARJ.[59]
3 de novembre
10:03
7 hores
19 minuts
17:22 STS-120
ISS Quest
 Estats Units - Scott E. Parazysnki
 Estats Units - Douglas H. Wheelock
Inspecció i reparació dels panells solars del P6.[60]
9 de novembre
09:54
6 hores
55 minuts
16:49 Expedition 16
ISS Quest
 Estats Units - Peggy Whitson
 Rússia - Iuri Malentxenko
Desconnectat i emmagatzematge dels cables del Station-to-Shuttle Power Transfer System, gurdats els enllaços del PMA-2, i estibats els enllaços aviònics del node Harmony en la posició temporal.[61][62]
20 de novembre
10:10
7 hores
16 minuts
17:26 Expedition 16
ISS Quest
 Estats Units - Peggy Whitson
 Estats Units - Daniel M. Tani
Configuració externa de les línies aviòniques i les línies de dades/elèctriques i de fluids del PMA-2 i el Harmony.[63]
24 de novembre
09:50
7 hores
4 minuts
16:54 Expedition 16
ISS Quest
 Estats Units - Peggy Whitson
 Estats Units - Daniel M. Tani
Finalització de les línies de dades/elèctrics i de fluids en el PMA-2 i el Harmony. El Loop B Fluid Tray connectat amb el costat de babord del laboratori del Destiny. Inspeccionat i fotografiat l'estribord del Solar Alpha Rotary Joint (SARJ) per ajudar en la solució de problemes a terra.[64]
18 de desembre
09:50
6 hores
56 minuts
16:46 Expedition 16
ISS Quest
 Estats Units - Peggy Whitson
 Estats Units - Daniel M. Tani
Es va inspeccionar a l'estribord del S4 el Solar Alpha Rotary Joint (SARJ), i el Beta Gimbal Assembly (BGA).[65][66] EVA número 100 en suport de l'ISS.
Whitson became the female astronaut with the most EVAs and the most time spent in EVA.[67][68]

Resum de llançaments orbitals[modifica]

Per país[modifica]

  Xina (PRC)
  Europa
  Índia
  Internacional
  Israel
  Japó
  Rússia
Intents de llançaments orbitals per país el 2007
País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
 Europa - Europa 6 6 0 0
Índia Índia 3 2 0 1
 Nacions Unides - Internacional 1 0 1 0 Sea Launch
Israel Israel 1 1 0 0
Japó Japó 2 2 0 0
República Popular de la Xina República Popular de la Xina 10 10 0 0
Rússia Rússia/ CEI - CIS 26 25 1 0
Estats Units Estats Units 19 17 1 1

Per coet[modifica]

Per família[modifica]

Família País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane  Europa 6 6 0 0
Atlas Estats Units Estats Units 4 3 0 1
Delta Estats Units Estats Units 9 9 0 0
Energia Ucraïna 2 1 1 0
Falcon Estats Units Estats Units 1 0 1 0
H-II Japó Japó 2 2 0 0
Llarga Marxa República Popular de la Xina República Popular de la Xina 10 10 0 0
Jericho França França
Israel Israel
1 1 0 0
Minotaur Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Pegasus Estats Units Estats Units 1 1 0 0
R07R-7 Rússia Rússia 12 12 0 0
R14R-14 Rússia Rússia 3 3 0 0
R36R-36 Ucraïna 3 3 0 0
SLV Índia Índia 3 2 0 1
Transbordador espacial Estats Units Estats Units 4 4 0 0
Universal Rocket Rússia Rússia 7 6 1 0

Per tipus[modifica]

Coet País Família Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5  Europa Ariane 6 6 0 0
Atlas V Estats Units Estats Units Atlas 4 3 0 1
Delta II Estats Units Estats Units Delta 8 8 0 0
Delta IV Estats Units Estats Units Delta 1 1 0 0
Dnepr Ucraïna R-36 3 3 0 0
Falcon 1 Estats Units Estats Units Falcon 1 0 1 0
GSLV Índia Índia SLV 1 0 0 1
H-IIA Japó Japó H-II 2 2 0 0
Kosmos Rússia Rússia R-12/R-14 3 3 0 0
Llarga Marxa 2 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 0 0
Llarga Marxa 3 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 6 6 0 0
Llarga Marxa 4 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 0 0
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur 1 1 0 0
Molniya Rússia Rússia R-7 1 1 0 0
Pegasus Estats Units Estats Units Pegasus 1 1 0 0
Proton Rússia Rússia Universal Rocket 7 6 1 0
PSLV Índia Índia SLV 2 2 0 0
Shavit Israel Israel Jericho 1 1 0 0
Soiuz Rússia Rússia R-7 11 11 0 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 3 3 0 0
Zenit Ucraïna Energia 2 1 1 0

Per configuració[modifica]

Coet País Tipus Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5ECA  Europe Ariane 5 4 4 0 0
Ariane 5GS  Europe Ariane 5 2 2 0 0
Atlas V 401 Estats Units Estats Units Atlas V 3 2 0 1
Atlas V 421 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0 Vol inaugural
Delta II 7420 Estats Units Estats Units Delta II 2 2 0 0
Delta II 7920 Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0
Delta II 7925 Estats Units Estats Units Delta II 4 4 0 0
Delta II 7925H Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0 Retirat
Delta IV-H Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0
Dnepr-1 Ucraïna Dnepr 3 3 0 0
Falcon 1 Estats Units Estats Units Falcon 1 1 0 1 0
GSLV Mk.I Índia Índia GSLV 1 0 0 1
H-IIA 2022 Japó Japó H-IIA 1 1 0 0
H-IIA 2024 Japó Japó H-IIA 1 1 0 0
Kosmos-3M Rússia Rússia Kosmos 3 3 0 0
Llarga Marxa 2C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 1 1 0 0
Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 1 1 0 0
Llarga Marxa 3A República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 4 4 0 0
Llarga Marxa 3B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 3B/E República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 4B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 4 1 1 0 0
Llarga Marxa 4C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 4 1 1 0 0 Llarga Marxa 4B-II
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur I 1 1 0 0
Molniya-M/2BL Rússia Rússia Molniya 1 1 0 0
Pegasus-XL Estats Units Estats Units Pegasus 1 1 0 0
Proton-K/DM-2 Rússia Rússia Proton 1 1 0 0
Proton-M/DM-2 Rússia Rússia Proton 1 1 0 0 Vol inaugural
Proton-M/Briz-M Rússia Rússia Proton 5 4 1 0
PSLV-C Índia Índia PSLV 1 1 0 0
PSLV-CA Índia Índia PSLV 1 1 0 0 Vol inaugural
Shavit-2 Israel Israel Shavit 1 1 0 0 Vol inaugural
Soiuz-FG Rússia Rússia Soiuz 2 2 0 0
Soiuz-FG/Fregat Rússia Rússia Soiuz 3 3 0 0
Soiuz-U Rússia Rússia Soiuz 6 6 0 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 3 3 0 0
Zenit-2M Ucraïna Zenit 1 1 0 0 Vol inaugural
Zenit-3SL Ucraïna Zenit 1 0 1 0

Per zona de llançament[modifica]

Lloc País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Baikonur Kazakhstan Kazakhstan 20 19 1 0
Cape Canaveral Estats Units Estats Units 10 9 0 1
Dombarovsky Rússia Rússia 1 1 0 0
Jiuquan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 1 1 0 0
Kennedy Estats Units Estats Units 3 3 0 0
Kwajalein Atoll Illes Marshall Illes Marshall 1 0 1 0
Kourou França França 6 6 0 0
MARS Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Ocean Odyssey  Nacions Unides - Internacional 1 0 1 0 Danyat en l'explosió
Palmachim Israel Israel 1 1 0 0
Plesetsk Rússia Rússia 5 5 0 0
Satish Dhawan Índia Índia 3 2 0 1
Taiyuan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 3 3 0 0
Tanegashima Japó Japó 2 2 0 0
Vandenberg Estats Units Estats Units 4 4 0 0 Un llançament utilitzant l'avió Stargazer
Xichang República Popular de la Xina República Popular de la Xina 6 6 0 0

Per òrbita[modifica]

Règim orbital Llançaments Reeixits Errors Aconseguits
Accidentalment
Comentaris
Òrbita terrestre baixa 37 36 1 0 9 cap a l'ISS
Òrbita terrestre mitjana 5 5 0 0
Geosíncrona/transferència 19 17 2 0
Òrbita terrestre alta 5 5 0 0 Incloent les òrbites de transferències lunars i molnia
Òrbita heliocèntrica 2 2 0 0 Incloent les òrbites planetàries de transferència

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 2007 en els vols espacials
Referències genèriques:

Notes[modifica]

  1. Rohit, T. K. «All 4 PSLV-C7 satellites launched into orbit». Rediff, 10-01-2007. [Consulta: 29 març 2008].
  2. «Space Capsule Reeixitly Recovered». ISRO, 22-01-2007. Arxivat de l'original el 2008-05-14. [Consulta: 29 març 2008].
  3. Covault, Craig. «Chinese Test Anti-Satellite Weapon». Aviation Week, 17-01-2007. Arxivat de l'original el 2007-10-13. [Consulta: 29 març 2008].
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 585». Jonathan's Space Report, 19-09-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  5. 5,0 5,1 5,2 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 576». Jonathan's Space Report, 02-02-2007. Arxivat de l'original el 2008-07-23. [Consulta: 29 març 2008].
  6. «Sea Launch Explosion Due To Engine Error». Space-Travel.com, 14-03-2007. Arxivat de l'original el 13 de febrer 2009. [Consulta: 4 febrer 2009].[Enllaç no actiu]
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 577». Jonathan's Space Report, 25-02-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 29 març 2008].
  8. Lynch Rocket Group. «ROPA». Dartmouth College, 08-03-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
  9. «Japan's lone radar intelligence orbiter breaks down». The Daily Yomiuri, 29-08-2010. Arxivat de l'original el 31 d'agost 2010. [Consulta: 1r setembre 2010].
  10. 10,0 10,1 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 578». Jonathan's Space Report, 16-03-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 579». Jonathan's Space Report, 23-04-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  12. «CubeSat Community Website – Satellite Status (Dnepr Launch 2)». Arxivat de l'original el 2007-05-10. [Consulta: 27 març 2007].
  13. «CubeSats». TacSat-3 launch. NASA. Arxivat de l'original el 2009-07-09. [Consulta: 5 maig 2009].
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 580». Jonathan's Space Report, 16-05-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  15. Onuah, Felix «Nigerian satellite battery dead, not lost in space». Reuters, 12-11-2008 [Consulta: 13 novembre 2008].[Enllaç no actiu]
  16. Barbosa, Rui C. «China launch Yaogan-II satellite – 100th success». NASA Spaceflight.com, 25 maig. Arxivat de l'original el 2007-06-07. [Consulta: 27 maig 2007].
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 581». Jonathan's Space Report, 23-06-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  18. «Defensa de míssils Test A "No Test"» (PDF). MDA, 25-05-2007. Arxivat de l'original el 2007-06-05. [Consulta: 27 maig 2007].
  19. 19,0 19,1 «About COSMO-Skymed». Agència espacial italiana. Arxivat de l'original el 2007-09-15. [Consulta: 7 juliol 2012].
  20. «Israel Reeixitly launches Ofek 7 satellite». Israel Ministry of Foreign Affairs, 11-06-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
  21. «Atlas V (401)». Gunter's Space Page. Arxivat de l'original el 15 d'octubre 2010. [Consulta: 7 octubre 2010].
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 582». Jonathan's Space Report, 07-07-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  23. «DirecTV-10 Mission Overview» (PDF). Khrunichev. Arxivat de l'original el 2008-06-26. [Consulta: 31 gener 2009].
  24. 24,0 24,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 583». Jonathan's Space Report, 04-08-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  25. 25,0 25,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 584». Jonathan's Space Report, 19-08-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  26. Clark, Stephen. «India's large satellite launcher returns to flight». Spaceflight Now, 02-09-2007. Arxivat de l'original el 2009-12-23. [Consulta: 31 gener 2009].
  27. Ram, Arun. «Isro satellite ‘disappears', loses five years of life». DNA-India, 15-12-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
  28. Clark, Stephen. «Damaged cable blamed for downing Proton rocket». Spaceflight Now, 11-10-2007. Arxivat de l'original el 14 d'octubre 2007. [Consulta: 13 octubre 2007].
  29. «YES2 student payload released from Foton-M3». European Space Agency, 25-09-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 586». Jonathan's Space Report, 14-10-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 587». Jonathan's Space Report, 30-10-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  32. Guodong, Du. «China's lunar probe Chang'e-1 impacts moon». Xinhua, 01-03-2009. Arxivat de l'original el 2 de març 2009. [Consulta: 1r març 2009].
  33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 588». Jonathan's Space Report, 19-09-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  34. 34,0 34,1 Shalal-Esa, Andrea «U.S. missile-warning satellite fails». Reuters, 24-11-2008 [Consulta: 25 novembre 2008].
  35. Bergin, Chris. «Ariane 5 ECA launches with Skynet 5B and Star One C1». NASASpaceflight.com, 14-11-2007. Arxivat de l'original el 2008-01-17. [Consulta: 3 abril 2008].
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 589». Jonathan's Space Report, 21-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-03-27. [Consulta: 3 abril 2008].
  37. 37,0 37,1 «Japan/U.S. Missile Defense Prova de vol Reeixit» (PDF). Missile Defense Agency, 17-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-04-11. [Consulta: 3 abril 2008].
  38. «RASCOM-QAF1’s Launch Early Operation Procedures have been stopped». Thales Alenia Space, 29-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-01-09. [Consulta: 3 abril 2008].
  39. 39,0 39,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 590». Jonathan's Space Report, 16-01-2008. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
  40. Lakdawalla, Emily. «Kaguya Rockets Toward the Moon». The Planetary Society, 14-09-2007. Arxivat de l'original el 2009-01-07. [Consulta: 31 gener 2009].
  41. NASA. «Station Crew Members Wind Up Reeixit Spacewalk». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
  42. NASA. «Crew Completes Scheduled Spacewalk Tasks, and More». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-07. [Consulta: 6 octubre 2008].
  43. NASA. «Spacewalkers Reeixitly Wrap Up Record Series». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
  44. NASA. «Spacewalkers Reeixitly Retract Progress Antenna». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
  45. NASA. «Spacewalk Complete, Debris Panels Installed». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-09. [Consulta: 6 octubre 2008].
  46. NASA. «Cosmonauts Wrap Up Debris-Panel Spacewalk». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-14. [Consulta: 6 octubre 2008].
  47. NASA. «STS-117 MCC Status Report No. 07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2017-06-25. [Consulta: 6 octubre 2008].
  48. NASA. «STS-117 MCC Status Report #11». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
  49. Chris Bergin. «Success filled day for STS-117’s EVA-3». NASA SpaceFlight.com, 2007. Arxivat de l'original el 31 de gener 2009. [Consulta: 6 octubre 2008].
  50. NASA. «STS-117 MCC Status Report #19». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
  51. NASA. «Station Crew Winds Up Ammonia Reservoir Jettison Spacewalk». NASA. Arxivat de l'original el 2020-02-25. [Consulta: 23 juliol 2007].
  52. Spaceflightnow.com. «Shuttle Endeavour readied for rollout to launch pad». Spaceflight Now. Arxivat de l'original el 2007-09-26. [Consulta: 23 juliol 2007].
  53. NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2017-06-17. [Consulta: 6 octubre 2008].
  54. NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 11». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
  55. NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 15». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
  56. NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 21». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
  57. NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 8». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-13. [Consulta: 6 octubre 2008].
  58. NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 12». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-11. [Consulta: 6 octubre 2008].
  59. NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 16». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
  60. NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 24». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
  61. NASA. «Expedition 16 EVA Mission Status Briefing Materials». NASA, 2008. Arxivat de l'original el 2008-09-21. [Consulta: 6 octubre 2008].
  62. NASA. «ISS On-Orbit Status 11/09/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-07-30. [Consulta: 6 octubre 2008].
  63. NASA. «ISS On-Orbit Status 11/20/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-02-13. [Consulta: 6 octubre 2008].
  64. NASA. «ISS On-Orbit Status 11/24/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-04-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
  65. «astronautes Take Spacewalk to Inspect Defective Solar Wing Mechanisms». Associated Press. Fox News, 18-12-2007 [Consulta: 18 desembre 2007].
  66. NASA. «ISS On-Orbit Status 12/18/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-01-09. [Consulta: 6 octubre 2008].
  67. NASA. «Spacewalkers Find No Solar Wing Smoking Gun». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2007-12-17. [Consulta: 18 desembre 2007].
  68. Tariq Malik. «Space Station Commander Breaks Spacewalking Record». Space.com, 2007. Arxivat de l'original el 13 de juny 2007. [Consulta: 18 desembre 2007].