STS-118

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialSTS-118

Trobada de l'Endeavour amb l'EEI Modifica el valor a Wikidata
Tipus de missióvol espacial tripulat Modifica el valor a Wikidata
Operador   NASA Modifica el valor a Wikidata
Núm. SATCAT32008 Modifica el valor a Wikidata
Durada de la missió12 dies, 17 hores, 55 minuts i 34 segons Modifica el valor a Wikidata
Propietats de la nau
Nau espacialtransbordador espacial Endeavour Modifica el valor a Wikidata
FabricantRockwell International Modifica el valor a Wikidata
Massaenlairament:
121.823 kg

aterratge:
100.878 kg Modifica el valor a Wikidata
Tripulació

D'esquerra a dreta: Richard Mastracchio, Barbara Morgan, Charles O. Hobaugh, Scott Kelly, Tracy Caldwell Dyson, Dafydd Williams i Alvin Drew. Modifica el valor a Wikidata
Membres

Tripulants7 Modifica el valor a Wikidata
Inici de la missió
Llançament espacial
Data8 agost 2007
Llocplataforma de llançament 39A, complex de llançament 39 Modifica el valor a Wikidata
Fi de la missió
Aterratge
Data21 agost 2007
LlocShuttle Landing Facility (pista 15) Modifica el valor a Wikidata

STS-117 Modifica el valor a Wikidata

La missió STS-118 va ser una missió a l'Estació Espacial Internacional que va dur a terme el Transbordador Espacial Endeavour. El transbordador es va enlairar el 8 d'agost de 2007 des de la rampa de llançament 39-A al Centre Espacial Kennedy, Florida. Aquesta missió va lliurar i instal·lar el segment S5 a la ISS conjunta amb la Plataforma Externa d'Emmagatzematge 3 (External Stowage Platform).

Aquesta missió marca el segon vol del projecte de la NASA, "Professor a l'Espai" (el primer començaria en la missió STS-51L, la qual va acabar amb la tragèdia del Transbordador Espacial Challenger). És actualment l'últim vol del mòdul SpaceHab i el primer vol del Transbordador Espacial Endeavour des de la STS-113 el novembre del 2002, l'últim reeixit vol abans de la Tragèdia del Columbia en la missió STS-107. En finalitzar la missió van quedar 12 vols pendents al Programa del Transbordador Espacial abans del seu terme el 2010, excloent 2 no confirmats, ja que són vols de contingència (STS-3xx).

Originalment assignat al Columbia, el vol va marcar la 29a missió a la ISS i la primera visita de l'Endeavour a aquesta.

Tripulació[modifica]

Entre parèntesis, el nombre de missions de l'astronauta, inclosa la STS-118

Paràmetres de la Missió[modifica]

La Missió[modifica]

Animació generada per ordinador de la ISS després del vol STS-118/13A.1. (Agost de 2006/NASA)

Aquesta missió va lliurar el segment S5 a l'Estació Espacial. Aquest vol també va portar a l'especialista de missió Barbara Morgan, la qual va ser la primera professora en l'espai. Morgan va ser entrenada per ser el reemplaçament de Christa McAuliffe, candidata a professora en l'espai de la NASA a 1986, la qual va morir al Transbordador Espacial Challenger. Encara McAuliffe no era especialista de missió, si seria especialista de càrrega, Morgan accepto ingressar a astronauta (com la primera Professora en l'espai). Morgan va ser la primera professora en l'espai de la NASA, i compartirà el que aprengui de l'experiència als seus alumnes durant i després del vol.

Com a resultat de la reparació de l'Endeavour, el STS-118 va marcar el debut d'un actualitzat sistema de transferència d'energia, el Sistema de Transferència d'Energia Estació-Transbordador (SSPTS, per les sigles en anglès). El SSPTS permet al Endeavour controlar el subministrament d'energia des de la ISS, convertint fins a 9 kW d'energia elèctrica des dels 120VDC d'energia principal de l'estació als 28VDC utilitzats en el Transbordador. El SSPTS va ser instal·lat fora de l'Adaptador d'Acoblament Pressuritzat (PMA-2) durant la missió STS-116. Aquestes actualitzacions permetran al transbordador estar acoblat fins a 3-4 dies més en la ISS.[3][4][5]

Evolució de la Missió[modifica]

L'Endeavour va enlairar-se el 8 d'agost a les 22:36:42 UTC, sense problemes. El dimarts 21 agost, 2007 l'Endeavour va aterrar sense problemes al Centre Espacial Kennedy, després de 13 dies a l'espai. Tots els objectius de la missió van ser acomplerts (Instal·lar la Plataforma d'Emmagatzematge Extern 3, el segment S5 i preparar els panells solars del segment S6 per a la posterior col·locació definitiva que anirà a càrrec de la missió STS-120). La seva següent missió va ser la STS-123, i que s'enlairà el 14 de febrer de 2008.[6]

STS-318[modifica]

El STS-318 és el vol assignat per a l'operació de contingència el qual es llançaria si el Transbordador Espacial Atlantis es danyés en l'espai durant la missió STS-117. Aquesta seria una missió modificada per al STS-118, en el qual la data de llançament s'avançaria fins al 9 de juny. Es modificaria la tripulació a només 4 persones. No va ser necessari.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]