STS-128

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
STS-128
Insígnia de la missió
STS-128 patch.png
Estadístiques de la missió
Nom STS-128
Transbordador espacial Discovery
Plataforma de llançament 39-A
Data de llançament 29 d'agost de 2009, 03:59 UTC
Aterratge 11 de setembre de 2009, 8:53 pm EDT
Durada de la missió 13 dies
Altitud orbital 373 km
Inclinació orbital 51,6º
Distància recorreguda 8,5 milions de quilòmetres
Foto de la tripulació
STS-128 Crew Photo.jpg
D'esquerra a dreta: Ford and Sturckow. darrera E-D Hernández, Olivas, Stott, Fuglesang i Forrester.
Missions relacionades
Missió anterior Missió posterior
STS-127 STS-127 STS-129 STS-129
Modifica dades a Wikidata

La STS-128 va ser una missió del programa STS de la NASA. En aquesta missió el transbordador espacial Discovery va lliurar i instal·lar el Mòdul logístic Multipropòsit (MPLM Leonardo), i el Portador de la superestructura lleugera (LMC), la tripulació de tres quarts, cuina, la segona cinta (TVIS2) i la tripulació del Sistema Nacional de Salut 2 (CHeCS 2).

Tripulació[modifica]

Portada a l'EEI Expedició 20 - 21[modifica]

Portat de l'EEI Expedició 20[modifica]

Notes de la tripulació[modifica]

Stott havia originalment tornar a bord de la Soiuz TMA-15, però es va realitzar un canvi en el pla de vol a causa del fet que el viatge de Robert Thirsk es podria estendre més enllà de la missió de sis mesos de durada.

Càrrega útil de la Missió[modifica]

La principal càrrega útil de la STS-128 va ser el Mòdul logístic Multipropòsit Leonardo MPLM el seu objectiu és ajudar a l'establiment d'una tripulació de sis homes pel que la capacitat de subministraments i equip per l'estació s'ampliaria. Contindrà 3 bastidors de suport a la vida (una quarta part de la tripulació s'instal·lés al Kibo), un nou tapís rodant (COLBERT) que provisionalment comencés funcionant en el node 2 i més tard en el node 3 i una reactivació del sistema atmosfèric (ARS), que temporalment s'efectués en el Kibo i més tard en el Node 3. Així mateix, inclourà 3 bastidors dedicats a la ciència, la FIR (Rack Integrat de Fluids) i MSRR (Materials d'Investigació en Ciències Rack) per ser col·locats en Destiny i Melfi-2 (Congelador de laboratori per a la ISS), que es col·loquen dos respectivament en Kibo.

Llançaments ajornats[modifica]

Vídeo del llançament.

El llançament del transbordador espacial Discovery, va ser ajornat 2 cops. El 25 d'agost a les 01:36 EDT, a causa de males condicions climàtiques. El 26 d'agost a les 01:12 EDT, a causa de la falla d'una vàlvula de drenatge de la popa de l'ET taronja. El proper intent d'enlairament va ser el 28 d'agost a les 12.22 EDT, però els tècnics van preferir REFINAR les anàlisis de la vàlvula. Finalment es va produir el llançament el divendres 28 d'agost a les 11:59 pm EDT.

Escombraries espacials[modifica]

El dimecres 2 de setembre de 2009, tècnics del control de la missió, van detectar que una porció del cos d'un coet Ariane 5 es trobava en l'òrbita de la ISS i el transbordor Discovery. un possible impacte hauria pogut produir-se el divendres 4 d'agost a les 11:00 pm EDT afortunadament no va ser necessari fer un DAM (Debris Avoidance Manneuver o Maniobra d'Evasio de Resuidus), i la segona caminada espacial va desenvolupar sense incidents.

Darrere de la missió[modifica]

Vídeo de l'aterratge a la base Edwards, Califòrnia, l'11 de setembre de 2009.

En aquesta missió es compliren:

  • 159 vols espacials tripulats per Amèrica
  • 128 missions de transbordador des de la STS-1
  • 37 vols del Discovery
  • 30 missions de transbordador a la ISS
  • 103 missions des de la catàstrofe del Challenger
  • 15 missions des de la catàstrofe del Columbia

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: STS-128 Modifica l'enllaç a Wikidata