Creus del Mèrit Militar

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiCreus del Mèrit Militar
Military Merit Grand Crosses and Crosses (Spain) - Template.svg
Tipus condecoració militar
Premi a Accions, fets o serveis de destacat mèrit o importància.
Conté Gran Creu del Mèrit Naval amb distintiu vermell, Q35795030 Tradueix, Q35795329 Tradueix, Gran Creu del Mèrit Militar amb distintiu blanc, Q35793374 Tradueix, Q35793606 Tradueix, Cross of the Military Merit - White Decoration.svg Tradueix i Q35792868 Tradueix
Data 3 d'agost de 1864
(Fins a 1995 com a Orde del Mèrit Militar)
País Espanya Espanya
Inici 3 agost 1964
Modifica les dades a Wikidata

Les Creus del Mèrit Militar, fins a l'any 1995 Orde del Mèrit Militar, és el nom d'una condecoració d'Espanya dividida en diverses categories que té per objecte de recompensar als membres de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil i altres persones civils la realització d'accions i fets o la prestació de serveis de destacat mèrit.

El Reglament general de recompenses militars, pel qual es regeix les Creus del Mèrit Militar, va ser aprovat pel Reial decret 1040/2003 d'1 d'agost (BOD. Núm. 177). La Creus del Mèrit Militar tenen per objecte recompensar i distingir individualment als membres de les Forces Armades i del Cos de la Guàrdia Civil, per la realització d'accions i fets o la prestació de serveis de destacat mèrit o importància, així com al personal civil per les seves activitats meritòries relacionades amb la Defensa Nacional.

Categories[modifica]

Creu[modifica]

Per a oficials, suboficials i tropa i el personal civil que no tingui el rang suficient per obtenir la Gran Creu. Les Creus del Mèrit Militar, que seran de braços iguals, portaran al centre un escut circular cuartelado i filetejat en or: primer, de Castella; segon, de Lleó; tercer, d'Aragó, i quart, de Navarra; entado en punta Granada i escusón al seu centre de Borbó-Anjou. En el seu revers, l'escut portarà inscrites les lletres, en or, MM, sobre esmalt de color vermell. Es concediran:

 • Amb distintiu vermell: Es concediran a aquelles persones que, amb valor, hagin realitzat accions, fets o serveis eficaços en el transcurs d'un conflicte armat o de operacions militars que impliquin o puguin implicar l'ús de força armada, i que comportin uns dots militars o de comandament significatives. La Creu amb distintiu vermell serà esmaltada en vermell i penjarà d'una cinta vermella amb llista blanca al centre d'ample igual a un vuitè de l'ample total d'aquella.
 • Amb distintiu blau: Es concediran per accions, fets o serveis extraordinaris que, sense estar contemplats en la secció 1a. d'aquest capítol, es duguin a terme en operacions derivades d'un mandat de les Nacions Unides o en el marc d'altres organitzacions internacionals. La Creu amb distintiu blau serà esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en blava més fosc en els braços, excepte en el superior, i penjarà d'una cinta igual a la de la Creu amb distintiu blanc, amb cants blaus més foscos de dos mil·límetres d'ample.
 • Amb distintiu groc: Es concediran per accions, fets o serveis que comportin greu risc i en els casos de lesions greus o defunció, com a conseqüència d'actes de servei, sempre que impliquin una conducta meritòria. La Creu amb distintiu groc serà esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en groc en els braços, excepte en el superior, i penjarà d'una cinta igual a la de la Creu amb distintiu blanc, amb cants grocs de dos mil·límetres d'ample.
 • Amb distintiu blanc: Es concediran per mèrits, treballs, accions, fets o serveis distingits, que s'efectuïn durant la prestació de les missions o serveis que ordinària o extraordinàriament siguin encomanats a les Forces Armades o que estiguin relacionats amb la Defensa, i que no es trobin definits en les tres seccions anteriors d'aquest capítol. La Creu amb distintiu blanc serà esmaltada en blanc. Penjarà d'una cinta blanca amb llista vermella al centre d'ample igual a un vuitè de l'ample total d'aquella.

Gran Creu[modifica]

Para oficials generals i personal civil amb un rang institucional, administratiu, acadèmic o professional. La Gran Creu és una placa abrillantada de ràfegues en or, amb la creu del corresponent color al centre, orlada de dos lleons i dos castells en plata, proporcionals al conjunt. Banda de seda, dels mateixos colors que la cinta de la qual pengen les Creus, unint-se en els seus extrems amb un llaç de la mateixa cinta, del que penjarà la Venera de la Gran Creu timbrada de corona real, en or, i subjecta a la banda per un cèrcol daurat. La venera consistirà en la creu corresponent del mèrit i distintiu concedit. Es concediran:

 • Amb distintiu vermell: Es concediran a aquelles persones que, amb valor, hagin realitzat accions, fets o serveis eficaços en el transcurs d'un conflicte armat o d'operacions militars que impliquin o puguin implicar l'ús de força armada, i que comportin uns dots militars o de comandament significatives.
 • Amb distintiu blau: Es concediran per accions, fets o serveis extraordinaris que, sense estar contemplats en la secció 1a. d'aquest capítol, es duguin a terme en operacions derivades d'un mandat de les Nacions Unides o en el marc d'altres organitzacions internacionals.
 • Amb distintiu groc: Es concediran per accions, fets o serveis que comportin greu risc i en els casos de lesions greus o defunció, com a conseqüència d'actes de servei, sempre que impliquin una conducta meritòria.
 • Amb distintiu blanc: Es concediran per mèrits, treballs, accions, fets o serveis distingits, que s'efectuïn durant la prestació de les missions o serveis que ordinària o extraordinàriament siguin encomanats a les Forces Armades o que estiguin relacionats amb la Defensa, i que no es trobin definits en les tres seccions anteriors d'aquest capítol.

Insígnies i passadors[modifica]

Cross of the Military Merit (Spain) - Red Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg
Creu amb distintiu roig.
Cross of the Military Merit (Spain) - Blue Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg
Creu amb distintiu blau.
Cross of the Military Merit (Spain) - Yellow Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg
Creu amb distintiu groc.
Cross of the Military Merit (Spain) - White Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg
Creu amb distintiu blanc.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Red Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu roig.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Blue Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu blau.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Yellow Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu groc.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - White Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu blanc.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Reial Decret 1040/2003, d'1 d'agost, pel que s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Correcció d'errades al Reial Decret 1040/2003 (BOD. núm. 185 de 23 de setembre de 2003).
 • Correcció d'errors del Reial decret 1040/2003, d'1 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Reial Decret 970/2007, de 13 de juliol, pel que es modifica el Reglament general de recompenses militars, aprovat pel Reial Decret 1040/2003.