Medalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Medalla d'argent d'Alfons el Magnànim, per Pisanello (1449).

Una medalla (del llatí medalia) és un objecte metàl·lic circular considerat valuós que té inscripcions o dibuixos gravats. Poden servir per commemorar un esdeveniment (com les esportives o els diferents guardons), servir com amulet o objecte religiós o usar-se com a joia. També poden indicar rang, com en el cas dels militars.[1]

Es poden distingir quatre èpoques en la seva història. La primera comença amb l'Imperi Romà, on neixen i serveixen per honorar generals i dirigents. El Renaixement les rellança, imitant el costum clàssic. Al segle xvi canvien les tècniques d'encunyació però es respecta el seu ús, amb un auge dels motius religiosos, i a l'era contemporània esdevenen un objecte de consum, de manera que s'assimilen a plaquetes de record.

Les medalles són objecte d'estudi i col·leccionisme en la numismàtica.

És típic de les medalles militars que tinguin com a sistema de fixació una tira de roba anomenada cinta; la cinta de cada medalla, i de cada categoria dins la medalla, és dotada d'uns colors característics i significatius. En determinats tipus d'uniforme no es poden dur medalles, i llavors aquestes se simbolitzen mitjançant una cinta dels colors respectius, generalment duta en horitzontal.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medalla
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.70. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014].