Medalla de l'Exèrcit, Naval i Aèria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentMedalla de l'Exèrcit, Naval i Aèria
ESP Medalla del Ejército pasador.svg
Medalla de l'Exèrcit
ESP Medalla Naval pasador.svg
Medalla Naval
ESP Medalla Aérea pasador.svg
Medalla Aèria
Tipus condecoració militar de Forces Armades d'Espanya
Motius del premi Accions o fets distingits en temps de pau.
Vigència 2003 –
Data 2003
←Medalla de l'Exèrcit: Creus del Mèrit Militar
Medalla Naval:
Creus del Mèrit Naval
Medalla Aèria:
Creus del Mèrit Aeronàutic
Estat Espanya Espanya
Diners del premi Medalla
Format per
ESP Medalla Aérea pasador.svg Medalla Aèria
ESP Medalla del Ejército pasador.svg Medalla de l'Exèrcit
ESP Medalla Naval pasador.svg Medalla Naval
Modifica les dades a Wikidata

La Medalla de l'Exèrcit, Naval i Aèria és la màxima condecoració espanyola en temps de pau.

Es modifica el seu Reglament pel Reial decret 1040/2003, d'1 d'agost (BOE. Núm. 177).[1] La concessió es produirà de forma molt excepcional. Té per objecte recompensar els qui, amb virtuts militars i professionals excel·lents, duguin a terme accions o fets distingits durant la prestació dels serveis que, ordinària o extraordinàriament, siguin encomanats a les Forces Armades, sempre que l'acció o el fet es realitzi en situacions diferents a les quals es desenvolupen en el transcurs dels conflictes armats o d'operacions militars que impliquin o puguin implicar l'ús de força armada.

Medalla de l'Exèrcit[modifica]

De ferro oxidat, ovalades, de 42 mil·límetres en el seu eix vertical i 28 mil·límetres en l'horitzontal. Portarà en la seva part superior una nansa oblonga de 15 mil·límetres en el sentit horitzontal i set mil·límetres en el vertical. L'anvers, circumdant la seva vora, portarà un tall de plata i dins de l'oval hi haurà un sol naixent després del mar i una matrona, dempeus, representant Espanya, que ofrena, amb la mà destra, una corona de llorer i sosté una espasa, amb la sinistra. En la part superior de l'oval, ostentaran el lema: «Al mèrit distingit». La part compresa entre el tall de plata i la vora la constituirà una orla de dues branques de llorer en la qual alternen dos lleons i que, en la part superior, es rematarà amb un castell i es recolzarà, en la part inferior, en una cartela, en la qual anirà inscrita la data de concessió. El revers serà d'anàloga factura, ostentarà dins de l'oval l'emblema de l'Exèrcit de Terra, proporcionat a les dimensions de l'oval. La cinta serà de seda i de 30 mil·límetres d'ampla, dividida en tres parts: la central amb els colors nacionals, i les dels costats, de color verd cinabri fosc. Es portarà subjecta per una sivella daurada de la forma i dimensions proporcionades i usuals per a aquesta classe de condecoracions. Sobre la cinta es portarà un rectangle de metall daurat amb la llegenda corresponent a l'acció, en negre.

Medalla Naval[modifica]

De ferro oxidat, ovalades, de 42 mil·límetres en el seu eix vertical i 28 mil·límetres en l'horitzontal. Portarà en la seva part superior una nansa oblonga de 15 mil·límetres en el sentit horitzontal i set mil·límetres en el vertical. L'anvers, circumdant la seva vora, portarà un tall de plata i dins de l'oval hi haurà un sol naixent després del mar i una matrona, dempeus, representant Espanya, que ofrena, amb la mà destra, una corona de llorer i sosté una espasa, amb la sinistra. En la part superior de l'oval, ostentaran el lema: «Al mèrit distingit». La part compresa entre el tall de plata i la vora la constituirà una orla de dues branques de llorer en la que alternen dos lleons i que, en la part superior, es rematarà amb un castell i es recolzarà, en la part inferior, en una cartela, en la qual anirà inscrita la data de concessió. El revers serà d'anàloga factura, ostentarà dins de l'oval l'emblema de l'Armada, que anirà repetit i entrecreuant-se ambdues ancores pel seu centre, proporcionat a les dimensions de l'oval. La cinta serà de seda i de 30 mil·límetres d'ampla, dividida en tres parts: la central amb els colors nacionals, i les dels costats, de color blau fosc. Es portarà subjecta per una sivella daurada de la forma i dimensions proporcionades i usuals per a aquesta classe de condecoracions. Sobre la cinta es portarà un rectangle de metall daurat amb la llegenda corresponent a l'acció, en negre.

Medalla Aèria[modifica]

De ferro oxidat, ovalades, de 42 mil·límetres en el seu eix vertical i 28 mil·límetres en l'horitzontal, i portarà en la seva part superior una nansa oblonga de 15 mil·límetres en el sentit horitzontal i set mil·límetres en el vertical L'anvers, circumdant la seva vora, portarà un tall de plata i dins de l'oval hi haurà un sol naixent després del mar i una matrona, dempeus, representant Espanya, que ofrena, amb la mà destra, una corona de llorer i sosté una espasa, amb la sinistra. En la part superior de l'oval, ostentaran el lema: «Al mèrit distingit». La part compresa entre el tall de plata i la vora la constituirà una orla de dues branques de llorer en la que alternen dos lleons i que, en la part superior, es rematarà amb un castell i es recolzarà, en la part inferior, en una cartela, en la qual anirà inscrita la data de concessió. El revers serà d'anàloga factura, ostentarà dins de l'oval l'emblema de l'Exèrcit de l'Aire, proporcionat a les dimensions de l'oval. La cinta serà de seda i de 30 mil·límetres d'ampla, dividida en tres parts: la central amb els colors nacionals, i les dels costats, de color blau. Es portarà subjecta per una sivella daurada de la forma i dimensions proporcionades i usuals per a aquesta classe de condecoracions. Sobre la cinta es portarà un rectangle de metall daurat amb la llegenda corresponent a l'acció, en negre.

Insígnies i Passadors
Army Medal (Spain).svg


ESP Medalla del Ejército pasador.svg
Navy Medal (Spain).svg


ESP Medalla Naval pasador.svg
Air Force Medal (Spain).svg


ESP Medalla Aérea pasador.svg
Medalla de l'Exèrcit Medalla Naval Medalla Aèria

Conclusió[modifica]

També poden concedir-se amb caràcter col·lectiu, donant dret llavors a un distintiu brodat en la màniga esquerra de l'uniforme; el motiu central és el mateix que el revers de la Medalla brodat sobre seda del color dominant de la cinta i amb l'orla de llorers i lleons ja descrita però sense el castell en la part superior.

D'aquestes recompenses existeixen també els distintius en forma de corbates per a Banderes i Estendards, Guions-Ensenyes, plaques i gallardets de la mateixa forma i amb igual finalitat que els de la Medalla Militar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]