Critodem (astròleg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Critodem.
Infotaula de personaCritodem
Activitat
Ocupacióastròleg Modifica el valor a Wikidata

Critodem (en grec antic Κριτοδημος) va ser un astròleg grec del segle iii aC, considerat un dels primers astròlegs que hi va haver a Grècia.

Els seus coneixements derivaven probablement de fonts mesopotàmiques, potser del mateix Berós, un sacerdot de Marduk i historiador a la Babilònia del segle iii aC. Alguns el fan contemporani de l'astròleg Antípater, que va viure entre el 290 i el 250 aC. Cap a mitjans del segle ii Veti Valent, un astròleg sirià, el va acusar de ser massa críptic, i Fírmic Matern cap al segle iv el va incloure en el grup reduït de pares llegendaris de l'astrologia, juntament amb Hermes, Orfeu, Abraham i Petosiris.

Veti Valent li atribueix uns horòscops que es conserven fragmentàriament, però que segur que van ser escrits al segle I dC. De l'obra astrològica de Critodem en coneixem els títols i fragments i resums dels seus continguts. A ῎Ορασις (orasis, Visions) explica la interpretació dels missatges visionaris divins. Veti Valent l'utilitza,[1] i Plini el Vell ja l'havia mencionat a la seva Naturalis Historia.[2] Una altra obra, Πίναξ (Pinax, mapa, dibuix) és mencionada per Hefestió de Tebes, que va viure al segle iv. Les dues obres reflecteixen una gran pietat pels déus i un cert misticisme entre religiós i astrològic.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Montero, santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Madrid: Trotta, 1997, p. 112-113. ISBN 8481641618. 
  2. Plini. Història Natural. VII, 57, 193