Cthulhu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCthulhu

Modifica el valor a Wikidata
TipusPrimigenis Modifica el valor a Wikidata
Creat perH. P. Lovecraft Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraMites de Cthulhu Modifica el valor a Wikidata
UniversMites de Cthulhu Modifica el valor a Wikidata
MitologiaFirst United Church of Cthulhu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareNug Modifica el valor a Wikidata
FillsCthylla i Ghatanothoa Modifica el valor a Wikidata

Cthulhu és un personatge de la literatura de l'escriptor americà Howard Phillips Lovecraft (1890-1937).

Lovecraft i un cercle d'altres autors van crear amb els seus contes una mitologia d'horror (el gènere anomenat de "terror còsmic") que descriu l'existència d'universos paral·lels i els éssers que en provenen, éssers que van existir "abans del temps" i que si tenen contactes amb els humans es desencadenen terribles conseqüències. El monstre-divinitat anomenat Cthulhu és l'emblema i una de les figures recurrents d'aquesta mitologia, coneguda com els Mites de Cthulhu. Se'l descriu en la narració La crida de Cthulhu.

Segons aquesta mitologia, Cthulhu reposa somiant sota un segell en la ciutat submergida de R'lyeh (un lloc de la bogeria no Euclidiana localitzat en l'Oceà Pacífic). Espera escapar-se'n algun dia (el dia en què "Les estrelles estiguin de nou en posició") amb l'ajuda d'ocultistes i sectaris per a tornar a estendre el seu poder sobre la Terra. Aquests li dediquen el salm "Ph´nglui mglw´nafh Cthulhu R´lyeh wgah-nagl fhtagn" que aproximadament significa "En el seu lloc d'estada de R'lyeh, Cthulhu mort espera somiant".

Característiques[modifica]

Segons Lovecraft, Cthulhu descendeix del déu Nagoob i del déu Exterior Yog-Sothoth, i va néixer en el planeta Vhoorl. Es tracta d'un Primigeni, una criatura extraterrena que té característiques físiques i habilitats que el fan una mica semblant a un déu per als humans. Els seus principals seguidors són la Llavor Estel·lar de Cthulhu. També l'adoren la major part dels Profunds, éssers mig humans, mig batracis, que habiten al fons dels oceans. Per sobre dels Primigenis hi ha els déus Exteriors.

Segons la descripció feta a La Crida de Cthulhu, es tracta d'un enorme monstre amb cap de pop o calamar, amb nombrosos tentacles i cos de drac, amb les seves respectives ales. Té la capacitat d'alterar la seva forma, encara que sempre és bàsicament la mateixa. El seu cos escamós està compost d'una substància diferent de les que es troben en el nostre planeta, una mena de massa gelatinosa que el fa pràcticament indestructible. De totes maneres, si algun dia fos destruït (cosa molt improbable), la seva essència fecundaria la seva pròpia filla, tornant a néixer. Va ser un dels conqueridors de la Terra i domina des de les profunditats de l'oceà.

Pronúncia del nom[modifica]

No existeix unanimitat respecte a la pronunciació del nom: s'accepten K'zulju, K'tulú, K'zulu, C'tulú, Cethulhu, (amb "h" aspirada), Chulu, Tulu, Zulu, Kuthulu o Katulu com a pronunciacions vàlides, però es convé que la forma més apropiada de fer-ho no pot ser pronunciada per l'aparell fonològic humà.

Que la pronunciació de Cthulhu no sigui precisa és un tret típic de l'estil lovecraftià, que cultiva l'ambigüitat en les seves descripcions per a suggerir un ambient de caos que provoqui fòbia i horror en l'inconscient.

Bibliografia[modifica]

  • Bloch, Robert. «Heritage of Horror». A: The Best of H. P. Lovecraft: Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre. 1st. Ballantine Books, 1982. ISBN 0-345-35080-4. 
  • Burleson, Donald R. H. P. Lovecraft, A Critical Study. Westport, CT / London, England: Greenwood Press, 1983. ISBN 0-313-23255-5. 
  • Burnett, Cathy. Spectrum No. 3:The Best in Contemporary Fantastic Art. Nevada City, CA, 95959 USA: Underwood Books, 1996. ISBN 1-887424-10-5. 
  • Harms, Daniel. «Cthulhu». A: The Encyclopedia Cthulhiana. 2nd. Oakland, CA: Chaosium, 1998, p. 64 – 7. ISBN 1568821190. 
    • "Idh-yaa", p. 148. Ibid.
    • "Star-spawn of Cthulhu", pp. 283 – 4. Ibid.
  • Joshi, S. T.; Schultz, David E. An H. P. Lovecraft Encyclopedia. Westport, CT: Greenwood Press, 2001. ISBN 0313315787. 
  • Lovecraft, Howard P. [26 novembre 2009]. «The Call of Cthulhu». A: S. T. Joshi. The Call of Cthulhu and Other Weird Stories. London, UK; New York, NY: Penguin Books, 1999. 
  • Lovecraft, Howard P. Selected Letters II. Sauk City, WI: Arkham House, 1968. ISBN 0870540297. 
  • Lovecraft, Howard P. Selected Letters V. Sauk City, WI: Arkham House, 1976. ISBN 087054036X. 
  • Marsh, Philip. R'lyehian as a Toy Language – on psycholinguistics. Lehigh Acres, FL 33970-0085 USA: Philip Marsh. 
  • Mosig, Yozan Dirk W. Mosig at Last: A Psychologist Looks at H. P. Lovecraft. 1st. West Warwick, RI: Necronomicon Press, 1997. ISBN 0940884909. 
  • Pearsall, Anthony B. The Lovecraft Lexicon. 1st. Tempe, AZ: New Falcon Pub, 2005. ISBN 1561841293. 
  • "Other Lovecraftian Products", The H.P. Lovecraft Archive
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cthulhu