Mites de Cthulhu

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Esbós del Chtulhu realitzat per Lovecraft

Els mites de Cthulhu és un sistema mitològic que l'escriptor americà Howard Phillips Lovecraft (1890-1937), junt amb altres escriptors, va anar desenvolupant en els seus contes. Es tracta d'una mitologia crucial en el gènere anomenat de "terror còsmic".[1]

El tema és el caos i la idea que tot el que coneixem no té sentit, i és per això que també la bogeria és important en els relats. El monstre divinitat Cthulhu n'és emblema, personatge central i una de les figures recurrents d'aquesta mitologia. Als mites, s'hi descriu l'existència d'universos paral·lels i dels éssers que en provenen, éssers que van existir "abans del temps" i que, si tenen contacte amb els humans, les conseqüències són terribles. Alguns d'aquests éssers, com el Cthulhu, encara viuen amagats a la Terra.

Déus exteriors[modifica]

Els Déus Exteriors són un tipus de deïtat del Mites de Cthulhu, basats en els relats de H.P. Lovecraft. Si bé fou Lovecraft el que va crear als Déus Exteriors més coneguts, molts d'ells també varen ser ideats per altres escriptors, fins i tot després de la mort de Lovecraft.

Els Déus Exteriors són les més grandioses deitats dels Mites, els quals són descrits com autèntics déus o simplement com a forces o principis de l'univers. Els Déus Exteriors són coneguts i temuts a casi tot l'univers i son regits per Azathoth, Déu Exterior que té la seva cort (i presó) al centre de l'univers, on un grup de Déus Exteriors dansen al seu voltant al ritme de flautes, tambors i altres instruments musicals maleïts. Entre els Déus Exteriors presents a la cort d'Azathoth també hi han Déus Exteriors menors. Nyarlathotep, "el caos reptant", és l'avatar i l'anima dels Déus Exteriors, i serveix d'intermediari entre les deitats del panteó i els seus cultes. Uns dels Déus Exteriors més coneguts són: El mateix Azathoth, Yog-Sothoth, Nyarlathoep o Shub-Niggurath.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. Kalaga, Wojciech; Kliś, Agnieszka. Civilisation and Fear: Anxiety and the Writing of the Subject (en anglès). Cambridge Scholars Publishing, 2012, p. 261. ISBN 1443838284. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mites de Cthulhu Modifica l'enllaç a Wikidata