Mites de Cthulhu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Esbós del Chtulhu realitzat per Lovecraft

Els mites de Cthulhu és un sistema mitològic que l'escriptor americà Howard Phillips Lovecraft (1890-1937), junt amb altres escriptors, va anar desenvolupant en els seus contes. Entre d'altres, Frank Belknap Long, Robert E. Howard, Clark Ashton Smith, Hazel Heald, Henry Kuttner, Robert Bloch, August Derleth, Ramsey Campbell i Brian Lumley han anat enriquit el llegat literari de Lovecraft. Es tracta d'una mitologia crucial en el gènere anomenat de terror còsmic.[1]

El tema és el caos i la idea que tot el que coneixem no té sentit, i és per això que també la bogeria és important en els relats. El monstre divinitat Cthulhu n'és emblema, personatge central i una de les figures recurrents d'aquesta mitologia. Als mites, s'hi descriu l'existència d'universos paral·lels i dels éssers que en provenen, éssers que van existir "abans del temps" i que, si tenen contacte amb els humans, les conseqüències són terribles. Alguns d'aquests éssers, com el Cthulhu, encara viuen amagats a la Terra.

Es tracta d'un dens univers de ficció en continua expansió.[2]

Déus exteriors[modifica]

Els Déus Exteriors són un tipus de deïtat del Mites de Cthulhu, basats en els relats de H.P. Lovecraft. Si bé fou Lovecraft el que va crear als Déus Exteriors més coneguts, molts d'ells també varen ser ideats per altres escriptors, fins i tot després de la mort de Lovecraft.

Nyarlathotep

Els Déus Exteriors són les més grandioses deitats dels Mites, els quals són descrits com autèntics déus o simplement com a forces o principis de l'univers. Els Déus Exteriors són coneguts i temuts a casi tot l'univers i son regits per Azathoth, Déu Exterior que té la seva cort (i presó) al centre de l'univers, on un grup de Déus Exteriors dansen al seu voltant al ritme de flautes, tambors i altres instruments musicals maleïts. Entre els Déus Exteriors presents a la cort d'Azathoth també hi han Déus Exteriors menors. Nyarlathotep, "el caos reptant", és l'avatar i l'anima dels Déus Exteriors, i serveix d'intermediari entre les deitats del panteó i els seus cultes. Uns dels Déus Exteriors més coneguts són: El mateix Azathoth, Yog-Sothoth, Nyarlathotep o Shub-Niggurath.[3] Els Déus Exteriors no es preocupen per la humanitat, i llevat de Nyarlathotep, rarament contacten amb els éssers humans.

Primigenis[modifica]

Els Primigenis o Antics son un conjunt de deïtats menors o pseudodimonis agrupats al voltant del Gran Chtulhu.[3] No són tan sobrenaturals ni tan poderosos com els Déus Exteriors. Alguns van arribar a la Terra fa eons i van dominar-la. Les seves accions sempre van en detriment de la humanitat. Alguns Primigenis destacats són: Ithaqua, Hastur, Ghatanothoa...[4] Diversos Primigenis estan adormits o atrapats en algun punt del planeta terra fruit d'alguna màgia arcana. Cthulhu, per exemple, resta empresonat a la ciutat enfonsada de R'lyeh, a l'oceà Pacífic.[5]

Habitualment els Primigenis compten amb adoradors humans i els seus propis cultes.[6]

Déus arquetipus[modifica]

En aquesta categoria podríem classificar diversos déus dels Mites de Cthulhu que resulten més aviat benevolents amb la humanitat. Sovint són enemics dels Primigenis. Alguns d'ells poden estar molt allunyats de la Terra, d'altres en canvi, hi estan estretament vinculats. Seria el cas de Bast o Hipnos, per exemple. Tanmateix es tracta d'uns Déus desenvolupats literàriament en gran part per August Derleth, i que han rebut moltes crítiques perquè s'oposen a l'essència de l'obra de Lovecraft, on els Déus de la seva mitologia no donarien cap importància a quelcom tan banal per ells com els éssers humans.[7]

El País de Lovecraft[modifica]

Moltes històries de Lovecraft s'ambienten a El País de Lovecraft, un rerefons cartogràfic fictici on Lovecraft i altres autors dels Mites de Cthulhu desenvolupen els seus contes. La seva possible localització seria al Comtat d'Essex de l'estat de Massachusetts estatunidenc. L'escriptor S. T. Joshi es refereix a l'àrea com la Regió del Miskatonic, nom del riu principal que travessa la zona, també fictici. Les poblacions d'Arkham, Innsmouth, Kingsport i Dunwich conformen el mapa d'aquesta regió,[8] així com la mítica Universitat de Miskatonic, ubicada a Arkham, posseïdora d'una de les biblioteques més especialitzades del món en sabers obscurs.[9]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

 1. Kalaga, Wojciech; Kliś, Agnieszka. Civilisation and Fear: Anxiety and the Writing of the Subject (en anglès). Cambridge Scholars Publishing, 2012, p. 261. ISBN 1443838284. 
 2. «El legado de Cthulhu y los nuevos escritores "lovecraftianos"» (en castellà). eldiario.es.
 3. 3,0 3,1 García Álvarez, Roberto. Enciclopedia completa de H. P. Lovecraft (en castellà). Sapere Aude, 2011. ISBN 9788493843458. 
 4. Joshi, S. T.; Schultz, David E. An H.P. Lovecraft Encyclopedia (en anglès). Greenwood Publishing Group, 2001. ISBN 0313315787. 
 5. Harms, Daniel. "R'lyeh". The Encyclopedia Cthulhiana (2nd ed.) (en anglès), 1998, p. 255. ISBN 1-56882-119-0. 
 6. «"Bestiario" de H.P. Lovecraft» (en castellà). thecult.es.
 7. Mosig, Dirk W. H. P. Lovecraft : Myth-Maker (en anglès). Whispers, vol. 3, no 1, desembre 1976, p. 48–55. 
 8. Manguel, Alberto; Guadalupi, Gianni. The Dictionary of Imaginary Places (en anglès). Houghton Mifflin Harcourt, 1999. ISBN 0151005419. 
 9. Alban, Dan. Spirit of Lovecraft Haunts Cambridge, New England (en anglès). The Record, octubre 2005. 
 10. Hadji, R.S. The 13 Most Terrifying Horror Stories. Twilight Zone literature. Rod Serling's The Twilight Zone Magazine, 1983, p. 63. 
 11. Llopis, Rafael. Los Mitos de Cthulhu. Alianza Editorial, 2005. ISBN 84-206-3666-5. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mites de Cthulhu