Cupó corregut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una obligació a 5 anys amb el preu brut i el preu ex-cupó

El cupó corregut (en anglès: Accrued interest) és el percentatge del pagament d'un cupó que s'ha meritat des de l'anterior cupó. Per tant, és la diferència entre el preu brut d'un bo i el preu ex-cupó.

Els bons, així com d'altres instruments financers de renda fixa, paguen cupons als tenedors dels bons -bonistes- en uns terminis regulars per compensar-los el valor temporal del diner. Un cop efectuat un pagament d'un bo en la data determinada, comença a transcórrer el temps, generalment semi-anualment, durant el qual el següent cupó es va meritant, fins que arribat novament el termini es fa efectiu el següent cupó. En aquest termini, generalment 6 mesos, el preu brut del bo va incorporant, dia rere dia, la part del cupó meritat, que és el que es coneix com a cupó corregut, provocant que si es representa gràficament el preu d'un bo, aquest tingui forma de serra.[1] Per contra, si es resta del preu de cotització d'un bo el cupó corregut, s'obté el preu ex-cupó.[2] La valoració del cupó corregut es fa basant-se en l'any comercial, la rendibilitat a nominal del cupó, i el nombre de dies que manquen perquè es faci efectiu el següent pagament.[3] Els preus de cotització dels bons en el mercats són preus ex-cupó

Càlcul[modifica]

El percentatge del pagament d'un cupó que s'ha meritat des del pagament de l'anterior cupó és:

On:

  • IA és el cupó corregut (interès acumulat encara no pagat)
  • C és l'import del cupó, tq. C= Nominal x rendibilitat a nominal (interès que ofereix el cupó)
  • T és el període, tq. T= dies transcorreguts des de l'anterior pagament / dies que triga en pagar-se en cupó (si es paga 1 cop l'any serà 360 dies, si es paga mensualment serà 30 dies)

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • «Cupó corregut». Diccionari econòmic financer La Caixa. Arxivat de l'original el 2010-09-14. [Consulta: 26 juny 2011].