Preu brut d'un bo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Comparació en l'evolució de la cotització del preu brut i del preu ex-cupó d'un bo

El preu brut d'un bo o preu complet (en anglès: Dirty price, Full price o All in price) és el preu de mercat d'un bo que, a diferència del preu ex-cupó d'un bo, inclou el cupó corregut. Generalment s'expressa com a valor de 100 a la par.

Els bons, així com d'altres instruments financers de renda fixa, paguen cupons als tenedors dels bons -bonistes- en uns terminis regulars per compensar-los el valor temporal del diner. Un cop efectuat un pagament d'un bo en la data determinada, comença a transcórrer el temps, generalment semi-anualment, durant el qual el següent cupó es va meritant, fins que arribat novament el termini es fa efectiu el següent cupó. En aquest termini, generalment 6 mesos, el preu brut del bo va incorporant, dia rere dia, la part del cupó meritat, que és el que es coneix com a cupó corregut, provocant que si es representa gràficament el preu d'un bo, aquest tingui forma de serra.[1] Per contra, si es resta del preu de cotització d'un bo el cupó corregut, s'obté el preu ex-cupó.[2] La valoració del cupó corregut es fa basant-se en l'any comercial, la rendibilitat a nominal del cupó, i el nombre de dies que manquen perquè es faci efectiu el següent pagament.[3] Els preus de cotització dels bons en el mercats són preus ex-cupó

Exemple[modifica]

Un bo corporatiu té una rendibilitat a nominal de cupó del 7,2%, que és abonat trimestralment (4 cops l'any), els dies 15 de gener, abril, juliol i octubre. Té un nominal de 1000 € i el preu corrent de mercat és 985,50 €, essent avui 25 de gener. Utilitza l'any comercial 30/360. En aquest cas, l'anterior pagament de cupó fou el 15 de gener, de manera que el cupó corregut acumula interessos de 10 dies, tq. [1.000 € x 0.072 x (10 dies/360 dies)] = 2 €. Com que el preu brut s'expressa com a valor de 100 a la par, aquest serà de 98.55, dels quals si s'extreuen el 2 € del cupó corregut, s'obtindrà el preu ex-cupó de cotització, 98.35.

Exemple
Term Value
Par value 1.000'00
Full market value 985'50 €
Dirty price 98'55
Accrued interest 2'00 €
Flat market value 983'50 €
Clean price 98'35

Referències[modifica]