Curtmetratge

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Curtmetratges)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un curtmetratge és una producció audiovisual o cinematogràfica que dura substancialment menys que el temps mitjà d'una pel·lícula de producció normal.[1]

Si bé no existeix una norma estricta, una possible classificació per temps podria fer-se d'aquesta manera: La durada dels curtmetratges va des de menys d'un minut fins als 30 minuts.

Les pel·lícules d'entre 30 i 60 minuts són migmetratges. A partir d'una hora de durada es considera llargmetratge.

Els gèneres dels curtmetratges abasten els mateixos que els de les produccions de major durada, però a causa del seu cost menor se solen usar per a tractar temes menys comercials o en els quals l'autor té més llibertat creativa. Molts joves creadors usen aquests per a donar els seus primers passos en la indústria cinematogràfica i bastants directors de cinema consagrats avui dia van començar amb aquestes produccions.

Probablement el curtmetratge més famós de la història sigui Un chien andalou, escrit i dirigit per dos joves que en aquells dies encara no havien arribat a la fama: Luis Buñuel i Salvador Dalí.

En l'actualitat, l'abaratament de les noves tecnologies digitals i el seu acostament a la producció amateur, ha suposat una revolució en el món del curtmetratge, en el qual els joves realitzadors poden començar eludint les grans despeses que fins ara suposava la realització d'aquestes petites obres. La realització de curtmetratges prolifera de forma eminentment autodidacta, ja que no és un gènere definit en el qual existeixin cànons establerts. Per aquest motiu, el denominat "curt" és una plataforma d'impuls dels nous cànons visuals.

La transgressió de les normes clàssiques de la cinematografia té cabuda en aquestes petites obres. Un dels grans problemes als quals s'enfronten els directors és l'absència d'un mercat definit per a aquestes obres. Són encara pocs els circuits d'exhibició comercial de curtmetratges malgrat que, d'altra banda, i paral·lelament, els concursos i certàmens d'aquest gènere proliferen cada any. Internet està suposant cada vegada més una plataforma de difusió del curtmetratge.

El festival més important de curtmetratges és el Tropfest, que se celebra a Sydney (Austràlia), des de 1993.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.140. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 novembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Curtmetratge