Déjà vu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Déjà vu és una expressió en francès que significa «ja vist» i descriu l'experiència de sentir, davant d'una situacoió nova, que se n'ha estat testimoni o s'ha experimentat prèviament. Sol anar acompanyada d'una convincent sensació de familiaritat i també d'«esglaiament» o «estranyesa». La persona afectada sol atribuir-la a un somni, encara que en alguns casos hom té la ferma sensació que l'experiència «va ocórrer realment». Aquest concepte va ser encunyat per l'investigador psíquic francès Emile Boirac (1851-1917).

Explicació científica[modifica | modifica el codi]

Generalment s'explica la sensació de déjà vu com a una disfunció cerebral molt estesa (més del 70% de la gent diu haver-la experimentant), perquè el cervell processa la informació entre els sistemes neurològics responsables de la memòria a llarg termini en lloc dels responsables de la memòria a curt termini.[1]

S'han creat moltes ficcions sobre aquest tema, com la pel·lícula Déjà vu de Tony Scott (2006) o una cançó de Beyoncé anomenada també Déjà vu.

Fenòmens relacionats[modifica | modifica el codi]

Jamais vu[modifica | modifica el codi]

Article principal: Jamais vu

Jamais vu (‘mai vist’) és no recordar explícitament haver vist quelcom abans. La persona sap que el fet ha tingut lloc abans, però l'experiència li resulta estranya.

Presque vu[modifica | modifica el codi]

Presque vu (‘quasi vist’) és la sensació d'estar a punt recordar alguna cosa i de no aconseguir-ho. Aquest és el sentiment de tenir-ho «a la punta de la llengua».

L'esprit de l'escalier[modifica | modifica el codi]

L'esprit de l'escalier és la sensació que tenim quan ens ve al cap, massa tard, l'acció que hauríem d'haver emprès.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Hart, Hilary; Whitmore, Kingsley; Willems, Guy. A neurodevelopmental approach to specific learning disorders (en anglès). Cambridge University Press, 1999, p.44. ISBN 1898683115. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]