Dírham

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El dírham (en àrab درهمdírham, pl. دراهمdarāhim) fou una antiga moneda musulmana d'argent que valia la desena part del dinar d'or. També hi ha monedes circulant actualment que porten aquest nom.

Antics dírhams[modifica]

El nom del dírham, temps enrere anomenat dirhem (forma de la qual deriva l'antiga adaptació catalana direm i la mesura de pes adaram), prové de la dracma bizantina, ja que l'Imperi Romà d'Orient controlava el Llevant mediterrani i comerciava amb Aràbia, de manera que la moneda hi circulava llavors, en temps preislàmics, i més endavant i tot.

Aquesta moneda fou adoptada inicialment en terres àrabs i, cap al final del segle vii, es va generalitzar pels territoris islàmics, on portava el nom del sobirà i un vers religiós. De dírhams se'n van encunyar a molts països mediterranis, incloent-hi al-Àndalus, i segurament es va usar arreu d'Europa entre els segles X i XII.

També el dram, l'actual moneda d'Armènia, té un origen similar. L'apropiació de la dracma i la seva conversió en dirham per part del món musulmà és comparable al que succeí amb el denari o diner romà i el dinar.

Dírhams actuals[modifica]

Actualment és la unitat monetària oficial del Marroc i dels Emirats Àrabs Units. També és moneda fraccionària de Qatar i de Líbia, ja que és la centèsima part del riyal de Qatar i la mil·lèsima del dinar libi. Al Tadjikistan, anomenada diram, és la centèsima part del somoni.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dírham