Dírham

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El dírham (en àrab درهمdírham, pl. دراهمdarāhim) fou una antiga moneda musulmana d'argent que valia la desena part del dinar d'or. De vegades s'en diu també besant en texts anteriors al segle xvii.[1] També és el nom de monedes actuals.

Antics dírhams[modifica]

El nom del dírham, temps enrere anomenat dirhem (forma de la qual deriva l'antiga adaptació catalana direm i la mesura de pes adaram), prové de la dracma bizantina, ja que l'Imperi Romà d'Orient controlava el Llevant mediterrani i comerciava amb Aràbia, de manera que la moneda hi circulava llavors, en temps preislàmics, i més endavant i tot.

Aquesta moneda fou adoptada inicialment en terres àrabs i, cap al final del segle vii, es va generalitzar pels territoris islàmics copiant la dracma sasanida de 3,98 g. Abd al-Malik (685-705) reformà el sistema monetari fent que a partir d'aleshores fos completament epigràfic indicant el nom del sobirà i un vers religiósi, es fixà el pes en 2,97 g. De dírhams se'n van encunyar a molts països mediterranis, incloent-hi al-Àndalus a partir del 722, i segurament es va usar arreu d'Europa entre els segles x i xii. En el periòde taifa, es va fer molt sovint de billó i en el periòde almohade es produïren dirhams quadrats de nomes 1,5 g.

També el dram, l'actual moneda d'Armènia, té un origen similar. L'apropiació de la dracma i la seva conversió en dirham per part del món musulmà és comparable al que succeí amb el denari o diner romà i el dinar.

Dírhams actuals[modifica]

Vegeu també: Dírham marroquí i Dírham dels Emirats Àrabs Units

Actualment és la unitat monetària oficial del Marroc i dels Emirats Àrabs Units. També és moneda fraccionària de Qatar i de Líbia, ja que és la centèsima part del riyal de Qatar i la mil·lèsima del dinar libi. Al Tadjikistan, anomenada diram, és la centèsima part del somoni.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dírham
  1. «besant». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Bibliografia[modifica]