Miquel Crusafont i Sabater

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Cross of Saint George (Catalan Government Award).svgMiquel Crusafont i Sabater
CrusafontSabater.jpg
Miquel Crusafont i Sabater
Dades biogràfiques
Naixement 1942
Sabadell
Residència Sabadell
Alma mater Universitat Autònoma de Barcelona
Es coneix per doctor en història
Activitat professional
Ocupació Historiador, enginyer, Q17145081, arqueòleg i numismàtic
Premis i reconeixements
Modifica dades a Wikidata

Miquel Crusafont i Sabater (Sabadell, 1942) és doctor en Història per la UAB, a més d'enginyer industrial (ETSEIB) i titulat en museologia per la Generalitat de Catalunya. Fou director del Museu d'Història de Sabadell. Com a historiador i investigador, està especialitzat en camps com la numismàtica i la medallística, especialment en la numismàtica medieval catalana, matèria de la qual és considerat com un gran especialista.[1] És fill del paleontòleg Miquel Crusafont i Pairó i germà de l'escriptora sabadellenca Anna Crusafont i Sabater.

És president de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics des de 1996 i director de la revista Acta Numismàtica, òrgan de comunicació dels seus membres. Ha participat en programes internacionals como ara "Survey of Numismatic Research", "Une monnaie pour l'Europe" (Brussel·les), "I goti" (Milà) i "Medieval European Coinage" (Cambridge). Premiat amb el Jeton de Vermeil per la Société Française de Numismatique (París) i dues vegades amb el Conde Garriga per l'Asociación Numismática Española. És membre d'honor de la Associaçao Numismática de Portugal (Lisboa), de la Società Numismatica Sarda (Sàsser) i del Centre National de Recherche sur les Jetons et les Mereaux du Moyen Âge (Versalles). Ha publicat quinze llibres i més de tres-cents articles, especialment sobre història de la moneda medieval i moderna.

L'11 d'abril de 2017 el Govern de la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.[2]

Obres publicades[modifica]

Llista de publicacions per ordre cronològic:

 • Numismàtica de la Corona Catalano-Aragonesa medieval (785-1516). Ediciones Jesús Vico. Madrid, 1982.
 • Òrrius. Estudi preliminar de la troballa de monedes comptals. Generalitat de Catalunya. Barcelona, 1983. Amb Anna Ma. Balaguer (A.M.B.).
 • Història de la moneda catalana. Caixa de Barcelona. Barcelona, 1986. Amb A. M. Balaguer i Manel Garcia Garrido.
 • III Exposición Nacional de Numismática. Monedas en la Historia. Asociación Española de Numismáticos Profesionales. Madrid, 1987. Amb A.M.B.
 • Barcelona i la moneda catalana. Caixa de Pensions. Barcelona, 1989.
 • La moneda catalana local (s. XIII-XVIII). Societat Catalana d'Estudis Numismàtics i Diputació de Barcelona. Barcelona, 1990.
 • Acuñaciones de la Corona Catalano-Aragonesa y de los Reinos de Aragón y Navarra. Medioevo y tránsito a la Edad Moderna. Editorial Vico & Segarra. Madrid, 1992.
 • El sistema monetario visigodo: cobre y oro. Asociación Numismática Española (ANE) i FNMT. 1994.
 • Plomos y jetones medievales de la Península Ibérica. ANE i FNMT. 1996. Amb J. Labrot i Bernat Moll.
 • El florí d'or català: Catalunya, València, Mallorca. Asociación Numismàtica Española i Societat Catalana d'Estudis Numismàtics. Barcelona, 1996.
 • Història de la moneda catalana. Interpretació i criteris metodològics. Edicions Crítica, Grijalbo Mondadori. Barcelona, 1996.
 • Pesals monetaris de la Corona Catalanoaragonesa. Societat Catalana d'Estudis Numismàtics. Barcelona, 1999.
 • Història de la moneda de la Guerra dels Segadors. Primera República Catalana. 1640-1652. Societat Catalana d'Estudis Numismàtics. Barcelona, 2001.
 • Catàleg General de la Moneda Catalana. Països Catalans i Corona Catalano-Aragonesa (s. V aC – s. XX dC). Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Institut d’Estudis Catalans. Barcelona, 2009.
 • Història de la moneda de l'Occitània catalana (s. XI-XIII). Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Institut d’Estudis Catalans. Barcelona, 2012.
 • Història de la moneda de la Corona Catalano-aragonesa medieval, (excepte els comtats catalans): (1067/1162-1516). Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Institut d’Estudis Catalans. Barcelona, 2015.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]