Centre de Sant Pere Apòstol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Centre Sant Pere Apòstol)
Infotaula d'organitzacióCentre de Sant Pere Apòstol
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1892
Format per
Altres
Premis

Lloc webcentresantpere.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: centresantpere Twitter (X): centresantpere Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Centre de Sant Pere Apòstol és un centre sociocultural fundat l'any 1892 al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella de Barcelona. És un punt de trobada des d'on es promouen i es generen activitats obertes i de convivència que acull grups i entitats que fan un ampli ventall d'activitats, com ara sardanes, corals, gegants, diables, tabalers, teatre adult i infantil, concerts, conferències, excursionisme i esbart. L'any 2010 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona «per la seva trajectòria més que centenària d'acció formativa, social i cultural, i pel seu ferm compromís amb la promoció de l'associacionisme»,[1] i l'any 2017 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya «Per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius».[2]

Història[modifica]

Inicis: dels baixos del carrer d'en Mònec a l'edifici actual del carrer Sant Pere més Alt [3][modifica]

L'Associació Centre Sant Pere Apòstol va ser fundada l'any 1892 pel Dr. Francesc de Paula Codina i Sert, preocupat pels infants i joves del barri que ja treballaven a les bòbiles i fàbriques del barri i de la Barceloneta, i que per tant no podien accedir a estudiar. La seva idea va ser la de donar formació religiosa, cultural, cívica i de lleure tant als infants, adolescents i joves del barri, com a les seves famílies, mitjançant escoles diürnes i nocturnes, catequesi i esplai, sortides culturals, teatre, cinema, etc., buscant que aquest fos sempre un espai de trobada i esbarjo. Com a exemple, dir que l'any 1925 el Centre tenia 504 socis, 173 nens inscrits a l'escola diürna i 109 inscrits a la nocturna, i que unes 400 persones assistien a les activitats dels dissabtes i diumenges.

La seva primera seu fou en uns baixos al núm. 14 del carrer d'en Mònec, que aviat va quedar petita. Per tal de poder continuar amb les seves activitats i ampliar el nombre de persones participants, el Centre es va traslladar a uns nous locals al carrer Trafalgar, núm. 40. Novament l'espai va resultar insuficient per a tanta activitat, així que l'any 1925, el mateix fundador va comprar l'edifici on avui l'entitat manté encara la seva seu, al carrer Sant Pere més Alt, núm. 25.

Temerós de perdre la propietat de l'immoble si es produïa una desamortització de bens eclesiàstics i per assegurar la continuïtat de les activitats tant de l'escola com les quotidianes del Centre, el P. Codina junt amb dos socis de l'entitat de la seva confiança, va constituir Cultural Obrera Sociedad Anónima (COSA). L'edifici passava així a ser patrimoni de la SA, i es va poder garantir que, organitzacions com la CNT i altres, no ocupessin l'espai per als seus propis usos, ja que era una SA que promovia els valors obrers.

La postguerra i la democràcia[3][modifica]

El Centre continuà amb el seu creixement fins l'esclat de la guerra civil española, el juliol del 36, quan els locals del Centre van ser ocupats i s'hi va instal·lar un sindicat d'esquerres. Degut a aquest episodi, tota la documentació històrica del Centre va ser cremada i, per tant, perduda. No va ser fins al 26 de gener del 1939 que un grup de socis va poder entrar de nou als locals del Centre i retornar a les activitats pròpies de l'entitat.

El Centre va continuar amb les seves activitats com a escola i com a espai d'esbarjo i de formació religiosa. Des de l'any 1942 i fins a finals de la dècada dels cinquanta el Centre va estar sota la tutela de la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri, amb qui COSA (Cultural Obrera Sociedad Anónima) va pactar un lloguer simbòlic, i d'aquesta manera es va preservar tant la propietat de l'immoble com l'activitat de l'entitat.

El canvi de mentalitat que en l'Església va suposar el Concili Vaticà, i la major responsabilitat que aquest va concedir als laics dins de les institucions religioses, va propiciar que l'any 1971 es redactessin uns nous estatuts del Centre, mantenint la seva consideració d'Entitat de Dret Canònic, però donant a l'Assemblea de socis i sòcies el poder de decisió. Durant els anys següents, i gràcies a l'esperit lluitador dels socis/es i dels diversos dirigents de l'entitat, es va poder seguir treballant per continuar sent un referent en la vida social i cultural del barri. En aquesta mateixa època, les escoles del Centre, on centenars de nois i joves del barri van estudiar i millorar la seva formació, van haver de deixar de funcionar degut als canvis de reglamentació, normatives i exigències de les administracions.

El 1974 l'edifici passaria a ser propietat de l'Arquebisbat de Barcelona. Aquesta cessió va ser una realitat fins a l'any 2010. Durant aquests anys de vida de l'entitat, els diferents directors, i posteriorment els presidents un cop el Centre va començar a ser dirigit per persones laiques, van manenir la idea fundacional adaptant-la als nous temps i a les noves corrents d'avui en dia.

Segle XXI [3][modifica]

L'any 2010 es produeixen diversos fets que reafirmen clarament que el Centre ha estat una eina social important a la ciutat de Barcelona i que avui dia els seus ideals i el somni que persegueix d'un model de societat participatiu, actiu i democràtic continua estant vigent i sent necessari. El primer fet que ho afirma és l'entrega de la Medalla d'Honor de Barcelona "per la seva trajectòria més que centenària d'acció formativa, social i cultural, i pel seu ferm compromís amb la promoció de l'associacionisme als barris de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera." Dies després, i en el mateix Saló de Cent de l'Ajuntament on s'havia fet el lliurament de la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona, el Centre recull el 1r Premi de la Federació d'Ateneus de Catalunya en la categoria de projectes juvenils "Jove proposa!"

El segon fet destacable de l'any va ser la compra de l'edifici on està situat el Centre per part de l'Ajuntament de Barcelona al bisbat, el qual n'era el propietari. Aquesta compra va alliberar el Centre de les limitacions que els imposava la propietat i els ofereix l'oportunitat d'endegar nous projectes per tal de garantir amb total seguretat la qualitat de la gestió, així com una gran transformació d'imatge per adequar els espais interiors a les necessitats de les persones i de les entitats del segle XXI.

l'Any 2014, després de 4 anys de planificació, s'inicien les obres de remodelació de les parts interiors de l'edifici. La planta inferior, el hall del teatre GESPA, el propi teatre GESPA, l'Auditori Cullell i Fabra i els terrats comencen una transformació per adequar-se a les noves normatives, eliminar les barreres arquitectòniques amb la instal·lació d'un ascensor i la instal·lació de nous equipaments tècnics. Aquest mateix any, el Centre torna a guanyar el 1r Premi de la Federació d'Ateneus de Catalunya en la categoria de projectes juvenils "Jove proposa!" per segona vegada.

El Setembre de 2016, amb la presència de diversos consellers i regidors de l'Ajuntament de Barcelona, el Centre inaugura les obres realitzades durant els dos anys anteriors.

l'Any 2017 el Centre Sant Pere Apòstol rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya «Per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius».[2]

Entitats[modifica]

El Centre Sant Pere Apòstol acull diferents grups i entitats que realitzen un ampli ventall d'activitats, com són sardanes, corals, gegants, diables, tabalers, teatre adult e infantil, concerts, conferències, excursionisme, esbart, bastoners, espeleòlegs, grups ecologistes, narcòtics anònims, alcohòlics anònims grups juvenils, etc. En els últims anys ha estat el motor per donar volada i consolidar la Festa Major del Barri de Sant Pere, Santa caterina i la Ribera, aglutinant un gran nombre d'entitats, societats, comerços i particulars que participen en la festa, i és un membre actiu del Pla Integral del Casc Antic de Barcelona i del seu Pla de Desenvolupament Comunitari. El nombre de socis i sòcies és proper a les 600 persones i 25 entitats i/o col·lectius realitzen la seva activitat en les seves instal·lacions. El Centre forma part de la Federació d'Ateneus de Catalunya[4] i de la Xarxa d'Equipaments Cívics de Catalunya (XECAT).[5]

Grup Escènic Gespa[modifica]

El Grup Escènic de Sant Pere Apòstol (GESPA) o Grup Escènic Gespa - Sant Pere Apòstol, amb més de cent membres, entre actors i tècnics, és la secció de teatre amateur del centre sociocultural. inclou dins la seva temporada estable la representació d'Els Pastorets. Es fa cada mes de desembre, abans dels dies festius de Nadal, al teatre del Centre Sant Pere Apòstol, entitat a la qual pertany el grup teatral des que es va fundar.[1]

Cada any el director de l'obra –que va variant– tria la versió d'aquesta història que més li agrada. Ara per ara, la més representada és l'obra de Josep Maria Folch i Torres, però en el decurs del temps també se n'hi han pogut veure d'altres, com l'escrita per Frederic Soler, Serafí Pitarra, o fins i tot de creades expressament per a l'ocasió. Sigui com sigui, totes les representacions de l'obra tenen un denominador comú: la lluita entre les forces del bé i del mal, representades per Sant Miquel i Satanàs, respectivament, i que sempre acaben amb el triomf del bé. També hi són presents els pastors, que aporten un toc terrenal i humorístic a la representació.

Espais [cal citació][modifica]

El teatre GESPA[modifica]

Teatre antic amb una boca veneciana, seu del grup de teatre amateur Grup Escènic Sant Pere Apòstol (GESPA). Amb el temps s'han fet modificacions reconvertint el teatre en sala polivalent on poder realitzar; teatre, concerts, sopars - espectacle, etc. Amb capacitat per a 200 persones i amb accés sense barreres arquitectòniques. Cada any s'hi representen de 10 a 12 obres de teatre.

Auditori Cullell i Fabra[modifica]

Sala creada el 1992 commemorant el nostre centenari, amb l'objectiu de dotar-nos d'un espai on poder realitzar; concerts, audicions, conferències, xerrades, col·loquis, cafès teatre, espectacles de petit format, ... Dissenyada amb una bona acústica, té una capacitat per a 100 persones.

Capella de la Immaculada[modifica]

La Capella és un espai molt estimat per tots els socis i sòcies del Centre. Cada any se celebren diverses misses o actes litúrgics, com per exemple, la missa de la Immaculada Concepció, La missa del Gall, la missa per Sant Pere, etc. També es realitzen concerts de petit format de música de corda, barroca, coral, etc.

Sala Café[modifica]

Espai de convivència de tots els usuaris del Centre, on es desenvolupa gran part del temps lúdic, creant un caliu de relació amb tothom que visita el Centre.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Centre de Sant Pere Apòstol». Cultura popular de Barcelona. Barcelona: Institut de Cultura de Barcelona Web (CC-BY-SA via OTRS).
  2. 2,0 2,1 ««El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 29 personalitats i 24 entitats» - GENCAT». Arxivat de l'original el 2017-04-16. [Consulta: 23 maig 2017].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Història del Centre Sant Pere Apòstol» (en català). [Consulta: 23 maig 2017].
  4. «Entitats associades». FAC – Federació Ateneus Catalunya.
  5. «Equipaments associats - Centre Sant Pere Apòstol». Arxivat de l'original el 2018-01-30. [Consulta: 24 maig 2017].

Enllaços externs[modifica]