Daira

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La dàïra —en àrab: دائرة, dāʾira— o daerah, al sud-est d'Àsia, és una unitat administrativa territorial utilitzada principalment a Algèria i als territoris controlats per la República Sahrauí, així com a Brunei, Indonèsia i Malàisia. Tot i que literalment, en àrab, significa cercle, es pot traduir com districte.

Nord d'Àfrica[modifica]

Daïres d'Algèria[modifica]

La daïra algeriana es una subdivisió de la wilaya.

Daires de la República Sahrauí[modifica]

Els refugiats sahrauís de la zona de Tindouf es troben distribuïts en quatre assentaments denominats wilaies (Al-Aaiun, Smara, Auserd i Dakhla). Cada wilaia consta de cinc o sis petits nuclis de població formats per tendes de campanya (khaimes) i construccions de fang. Aquests nuclis es denominen daires i, com les wilaies, prenen el nom de les ciutats del territori ocupat pel Marroc. Les escoles, hospitals, centres de formació i de cultura situats en el centre dels campaments són construccions més sòlides.

Les daires sahrauís queden repartides de la següent forma:

Sud-est d'Àsia[modifica]

Al sud-est d'Àsia les dàïres són anomenades daerah.

Brunei[modifica]

Una daerah o districte is una divisió territorial de primer nivell a Brunei. Hi ha quatre daerah, anomenades Belait, Brunei-Muara, Temburong and Tutong. La daerah es subdivideix en mukims, equivalent a subdistrictes, i després en pobles (kampung).

Indonèsia[modifica]

A Indonèsia, el terma daerah s'empra en l'expressió daerah istimewa, usada per referir-se a les Regions Especials o províncies amb estatus específic. Hi ha cinc Regions Especials: Aceh, Jakarta, Yogyakarta, Papua i Papua Occidental.

Malàisia[modifica]

Una daerah o districte és una divisió administrativa territorial de Malàisia. A la Malàisia peninsular és una divisió de primer nivell, mentre que a Sabah i Sarawak, al Borneo malai, ho és de segon nivell, per sota de les divisions. En ambdós casos, la daerah es pot subdividir en mukims.