Daira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La dàïra (àrab: دائرة, dā'ira) o daerah, al sud-est d'Àsia, és una unitat administrativa territorial utilitzada principalment a Algèria, Tunísia i als territoris controlats per la República Sahrauí, així com a Brunei, Indonèsia i Malàisia. Tot i que literalment, en àrab, significa ‘cercle’, es pot traduir com ‘districte’.[1]

Nord d'Àfrica[modifica]

Daïres d'Algèria[modifica]

La daïra algeriana es una subdivisió de la wilaya.

Daires de la República Sahrauí[modifica]

Els refugiats sahrauís de la zona de Tindouf es troben distribuïts en quatre assentaments denominats wilaies (Al-Aaiun, Smara, Auserd i Dakhla). Cada wilaia consta de cinc o sis petits nuclis de població formats per tendes de campanya (khaimes) i construccions de fang. Aquests nuclis es denominen daires i, com les wilaies, prenen el nom de les ciutats del territori ocupat pel Marroc. Les escoles, hospitals, centres de formació i de cultura situats en el centre dels campaments són construccions més sòlides.

Les daires sahrauís queden repartides de la següent forma:

Dàïres de Tunísia[modifica]

La dàïra o districte a Tunísia és el tercer nivell de la seva divisió administrativa. Les municipalitats o baladiyyes molt grans o amb una gran superfície es divideixen en districtes. A 31 de desembre de 2012 el nombre de dàïres o districtes era de 141, pertanyents a 42 municipalitats o baladiyyes.[2]

Sud-est d'Àsia[modifica]

Al sud-est d'Àsia les dàïres són anomenades daerah.

Brunei[modifica]

Una daerah o districte is una divisió territorial de primer nivell a Brunei. Hi ha quatre daerah, anomenades Belait, Brunei-Muara, Temburong and Tutong. La daerah es subdivideix en mukims, equivalent a subdistrictes, i després en pobles (kampung).

Indonèsia[modifica]

A Indonèsia, el terma daerah s'empra en l'expressió daerah istimewa, usada per referir-se a les Regions Especials o províncies amb estatus específic. Hi ha cinc Regions Especials: Aceh, Jakarta, Yogyakarta, Papua i Papua Occidental.

Malàisia[modifica]

Una daerah o districte és una divisió administrativa territorial de Malàisia. A la Malàisia peninsular és una divisió de primer nivell, mentre que a Sabah i Sarawak, al Borneo malai, ho és de segon nivell, per sota de les divisions. En ambdós casos, la daerah es pot subdividir en mukims.

Referències[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. «دار». ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. المعهد الوطني للإحصاء [Institut Nacional d'Estadística] «المصنف الوطني لترميز الوحدات الإدارية» (en àrab i francès). [Publicacions de l'Institut Nacional d'Estadística]. المعهد الوطني للإحصاء [Institut Nacional d'Estadística] [Tunis], desembre 2012, pàg. 7-8. ISSN: 1737-7838 [Consulta: 18 agost 2021].