Dan O'Herlihy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDan O'Herlihy

(1955) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r maig 1919 Modifica el valor a Wikidata
Wexford (Irlanda) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 febrer 2005 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Malibu (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióC.B.C. Monkstown
University College Dublin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPel·lícula, televisió, teatre, radiodifusió i emissió de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor, actor de cinema, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1947 Modifica el valor a Wikidata –
Família
FillsGavan O'Herlihy Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0641397 Allocine: 2833 Allmovie: p53487 TCM: 354877 TV.com: people/dan-oherlihy IBDB: 54890 TMDB.org: 6836
Discogs: 1624750 Find a Grave: 10495815 Modifica el valor a Wikidata

Dan O'Herlihy (Wexford, Irlanda, 1 de maig de 1919 − Malibú, Califòrnia, Estats Units, 17 de febrer de 2005) va ser un actor irlandès.

Biografia[modifica]

Nascut a Wexford, Irlanda, la seva família es va mudar a Dublín quan era un nen. Va estudiar en el Christian Brothers College de Dún Laoghaire i en la University College Dublin, graduant-se el 1944 amb un títol d'arquitectura.[1]

O'Herlihy va debutar a Hungry Hill i al film de Carol Reed Odd Man Out. El seu primer paper cinematogràfic als Estats Units va ser el de Macduff a la pel·lícula d'Orson Welles Macbeth (1948). El 1952 va protagonitzar Invasion U.S.A., i el 1954 el film de Luis Buñuel Robinson Crusoe, que li va valer una nominació a l'Oscar al millor actor (Marlon Brando el va guanyar per La llei del silenci).

O'Herlihy va treballar posteriorment a The Young Land encarnant el Jutge Millard Isham. Altres pel·lícules en què va participar van ser Fail-Safe (1964, com el General Black), The Big Cube i 100 Rifles, Waterloo (1970, en el paper de Michel Ney), Halloween III: Season of the Witch, The Last Starfighter (1984, com Grig), The Whoopee Boys, Els dublinesos (1987, de John Huston), i RoboCop i la seva seqüela RoboCop 2.

També va tenir una extensa carrera televisiva, participant en xous com la sèrie d'antologia de la Columbia Broadcasting System The DuPont Show with June Allyson, o a Target: The Corruptors! (de la ABC), i L'agent de CIPOL (episodi The Yo-Ho-Ho and a Bottle of Rum Affair).

El 1963-64 va actuar en la sèrie western The Travels of Jaimie McPheeters, al costat de Kurt Russell. En el xou d'ABC The Long, Hot Summer, O'Herlihy va ser l'actor principal, reemplaçant a Edmond O'Brien a la meitat de l'única temporada del programa. El 1966 va participar en l'episodi "Have You Seen the Aurora Borealis?", de la sèrie western de la NBC The Road West, protagonitzada per Barry Sullivan. El 1974, i per a la televisió britànica, va ser el Coronel Max Dodd en el drama de la BBC Colditz. A la segona part de l'episodi de Battlestar Galactica (1978) "Gun on Ice Planet Zero" va ser el Dr. Ravishol. O'Herlihy també va encarnar Andrew Packard en la sèrie de culte Twin Peaks, i en el lliurament "Deep Freeze" de Batman: la sèrie animada va donar veu a Grant Walker. En 1998 O'Herlihy va actuar al seu últim film, 'The Rat Pack', interpretant a Joseph P. Kennedy.

Dan O'Herlihy es va casar amb Elsie Bennett el 1945. Era germà del director Michael O'Herlihy (1928-1997) i pare de l'actor Gavan O'Herlihy, de l'artista visual Olwen O'Herlihy, i de l'arquitecte Lorcan O'Herlihy. A més va ser avi de Cian Dowling, Colin O'Herlihy Micaela O'Herlihy i Eilis O'Herlihy.

Dan O'Herlihy va morir per causes naturals a Malibú (Califòrnia), el 2005. Tenia 85 anys. Va ser enterrat al Cementiri Prospect Grave Yard de Gorey, Irlanda. Els seus documents personals es custodien en la University College Dublin.

Filmografia[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]