Dargaud

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDargaud
Dades
Tipuseditorial de còmics Modifica el valor a Wikidata
Indústriaedició Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat anònima Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1936
FundadorGeorges Dargaud Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deSindicat Nacional de l'Edició Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webdargaud.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): EditionsDargaud Modifica el valor a Wikidata
Georges Dargaud el 1988

Dargaud és una empresa editorial francesa de còmic, amb seu al 18è arrondissement de París[1] fundada per Georges Dargaud el 1936 i va publicar els seus primers còmics a partir del 1943. Va ser una de les impulsores del còmic francès en la dècada de 1960, actuant com a contrapunt de l'embranzida de les editorials belgues.

Història[modifica]

Inicialment, Dargaud va publicar novel·les per a dones. El 1948, va començar Line, una "revista per a dones elegants", així com una edició francesa de la belga Revista Tintín.

El 1960, Dargaud va comprar la revista setmanal Pilote, creada dos anys enrere per diversos referents de la historieta gal·la, i de la qual van sortir obres com Astèrix, Iznogud, Aquil·les Taló i Blueberry entre moltes altres, a René Goscinny, Albert Uderzo i Jean-Michel Charlier. Goscinny va continuar com a editor de la revista, i Charlier va ser editor d'àlbum de còmics durant un període. L'octubre de 1961, Dargaud va publicar el primer àlbum d'Asterix,[2] convertida temps després en la sèrie de còmics francesa de més èxit mundial, l'editorial es va dedicar a vendre àlbums amb els personatges més emblemàtics de la revista, anteriorment publicats a Spirou. Pilot es va mantenir als quioscos fins a l'octubre de 1989.[3]

El 1960, Dargaud va prendre el control de la revista d'historieta Pilote[4] Gràcies a les vendes del primer àlbum d'Astèrix el Gal.

Va ser l'editora de la revista de còmics Pilote, apareguda el 1959. Posteriorment, va crear nombroses col·leccions d'àlbums amb els personatges de la revista.

El 2008, Dargaud va fundar l'agència de drets estrangers Mediatoon Licensing, i el 2015 es va unir amb altres dotze actors europeus de l'edició de còmics per crear Europe Comics, una iniciativa digital cofinançada pel programa Creative Europe de la Comissió Europea.[5]

El 2014, Dargaud va adquirir els actius del ja desaparegut Moonscoop Group, que inclou els drets de sèries com Hero: 108 i Code Lyoko.[6]

Selecció d'obres publicades[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Mencions legals Arxivat 2011-04-07 a Wayback Machine.." Dargaud. Recuperat l'1 de maig de 2011. "15/27 rue Moussorgski 75018 Paris"
  2. «DANS LE RETRO. Quand "Le Parisien" s’est renommé "Le Lutécien"». Le Parisien, 22-10-2015.
  3. «Pilote ou la naissance d'un art ?». Le journal de l'école de Paris du management, 2011/4, nº90,  , pàg. 23-29.
  4. «htm Pilot o la naissance d'un art ?». El journal de l'escola de Paris du management, pàg. 23-29.
  5. «Creative Europe Project Results: Europe Comics». Creative Europe. [Consulta: 3 març 2017].
  6. «Moonscoop». Code Lyoko. [Consulta: September 9, 2019].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]