David Guest

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDavid Guest
Biografia
Naixement1911 Modifica el valor a Wikidata
Anglaterra (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Mort1938 Modifica el valor a Wikidata (26/27 anys)
Gandesa (Terra Alta) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
Activitat1931 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Comunista de la Gran Bretanya Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarBrigades Internacionals Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesLeslie Haden-Guest Modifica el valor a Wikidata  i Muriel Carmel Goldsmid Modifica el valor a Wikidata
GermansPeter Haden-Guest i Angela Haden Haden-Guest Modifica el valor a Wikidata

David Guest (Londres, Anglaterra, 6 de gener de 1911 - Gandesa, Catalunya, 28 de juliol de 1938) va ser un matemàtic i filòsof britànic que va participar com a voluntari a lluitar per la causa republicana durant la Guerra Civil espanyola i va morir a Catalunya el 1938.

Biografia[modifica]

Va ser fill de Leslie Haden-Guest, 1r Baró de Haden-Guest. Va ingressar al Trinity College de Cambridge el 1929 i va estudiar entre 1930 i 1931 a Göttingen, Alemanya, on va ser sentenciat a dues setmanes de presó per activitat política antinazi. Al seu retorn a Anglaterra es va incorporar al Partit Comunista a Cambridge el 1931.[1] Allà es va convertir en el cap d'una cel·lula del partit que incloïa John Cornford, Guy Burgess, Donald Maclean, Victor Kiernan i James Klugmann. Es va afirmar que David Guest "anava a pas a la sala de Trinity amb un martell i una falç a la solapa".[2]

Després d'abandonar Cambridge, va fer classes de matemàtiques i va treballar per al partit comunista a la Llibreria dels Pobles de Lavender Hill, també va ensenyar durant un temps a una escola secundària per a nens de parla anglesa a Moscou.

El 1938 va deixar el seu càrrec de professor a la University College de Southampton, per incorporar-se com a voluntari a les Brigades Internacionals. Va escriure sobre la seva decisió:

Avui, certament, hem entrat en un període de crisi, quan els arguments dels "temps normals" ja no s'apliquen quan hi ha consideracions d'utilitat més immediata. Per això he decidit aprofitar l'ocasió per anar a Espanya.

Va arribar a Espanya el 31 de març de 1938 i es va incorporar al Batalló Britànic de les Brigades Internacionals. El batalló va entrar en acció a la batalla de l'Ebre, que va començar el 25 de juliol de 1938.[3] Tres dies més tard, el 28 de juliol de 1938, David Guest va ser assassinat en el turó 481,a Gandesa per un franctirador, mentre llegia un diari.[4]

Després de la seva mort, es van publicar les seves notes com a "A Text Book of Dialectical Materialism", el 1939.

Obres[modifica]

  • Guest, David, (1939) A Text Book of Dialectical Materialism, Lawrence And Wishart (republished as Lectures on Marxist Philosophy (1963))

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Michael Walker. David Guest. Communist Biogs [Consulta: 21 gener 2015]. 
  2. Phillip Knightley, Philby: KGB Masterspy (1988) page 32
  3. ; Baxell, Richard«List of those who died in Spain». International Brigade Memorial Trust, 2012. Arxivat de l'original el 7 febrer 2012. [Consulta: 6 abril 2012].
  4. «TEACHER KILLED IN SPAIN – David Guest, British Communist, Fought With Loyalists». The New York Times, 07-08-1938. [Consulta: 6 abril 2012].