Dependències d'ultramar franceses

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Dependències d'ultramar franceses

Les dependències d'ultramar franceses són un conjunt de territoris sota sobirania francesa situats fora de la França del continent europeu. Inclou illes als oceans Atlàntic, Pacífic i Índic, a més d'un territori a l'Amèrica del Sud i d'una reclamació sobre l'Antàrtida. Se'ls coneix popularment amb l'acrònim DOM-TOM, a partir de les inicials de Département d'outre-mer – Territoire d'outre-mer. Encara que després de l'última reforma constitucional francesa del 28 de març del 2003 ja no existeixen formalment els territoris d'ultramar, es continua utilitzant de forma corrent l'expressió DOM-TOM per sintetitzar la varietat d'estatus jurídics existent en aquestes dependències d'ultramar.

Regions i departaments d'ultramar[modifica]

Les regions d'ultramar (ROM) consten d'un únic departament d'ultramar (DOM) amb el mateix estatus que les regions i els departaments situats a Europa, i es regeixen per l'article 73 de la Constitució. Formen part de la Unió Europea amb la consideració de regions ultraperifèriques. Són:

Col·lectivitats d'ultramar[modifica]

Les col·lectivitats d'ultramar (COM) tenen uns estatus ben diversos regits per l'article 74 de la constitució de França. Són:

Estatus específics[modifica]

Altres dependències d'ultramar que es regeixen per estatus específics són:

  • Nova Caledònia té una menció específica a la Constitució com a col·lectivitat sui generis. A la pràctica les competències són de país d'ultramar, però a més té reconegut el dret a l'autodeterminació.
  • Terres Australs i Antàrtiques Franceses, disposen d'una administració pròpia situada a l'illa de la Reunió. En francès el nom és Terres Australes et Antarctiques Françaises (TAAF), però internacionalment no està reconeguda la menció "antàrtica".
  • Illes Esparses de l'Oceà Índic, són un conjunt d'illes deshabitades. El 3 de gener del 2005 la seva administració va passar del prefecte de la Reunió a l'administrador general de les Terres Australs i Antàrtiques Franceses.
  • Illa de Clipperton, és administrada per l'alt comissionat de la República a la Polinèsia Francesa.

Enllaços externs[modifica]