Descongestiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de fàrmacDescongestiu
Dades clíniques
Grup farmacològicmedicament, vasoconstrictor agents (en) Tradueix i agents del sistema respiratori Modifica el valor a Wikidata

Un descongestiu és un fàrmac que evita la congestió nasal. Generalment, actuen reduint l'inflament de les membranes mucoses en els passos nasals. L'ingredient actiu en la majoria dels descongestius és o bé la pseudoefedrina o bé la fenilefrina.

La majoria dels descongestius causen una resposta en l'adrenoreceptor a1, principal responsable de la vasoconstricció. L'efecte no es limita al nas, per la qual cosa aquests fàrmacs poden provoca hipertensió arterial; encara que la majoria no són estimulants tan potents. La gran majoria dels descongestius actuen a través de la millora de noradrenalina i epinefrina (adrenalina) o adrenèrgic mitjançant l'estimulació de l'activitat dels α-adrenèrgics. Això indueix a vasoconstricció dels vasos sanguinis en el nas, la gola i els sins paranasals, que es tradueix en reducció de la inflamació i moc en aquestes zones.

Generalment se subministren junt amb antihistamínics per a reduir aquest efecte. S'acostumen a administrar per la via intranasal o oral.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Descongestiu