Detector de metalls

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Detector de metall.

Un detector de metalls és un instrument que mitjançant una sèrie d'impulsos electromagnètics és capaç de detectar objectes metàl·lics. S'usa com a mitjà de seguretat, per la recerca de mines o en la recerca d'objectes arqueològics.

La seva utilització[modifica]

Els seus primers usos van ser a nivell militar per a detectar la presència de mines terrestres, mines antipersones o qualsevol altre sistema explosiu que tingués metall. S'utilitzen en la seguretat dels aeroports o en llocs de vigilància especial. També s'utilitzen en la indústria civil, per a la detecció de cables elèctrics, canonades d'aigua, etc. En l'actualitat, el seu ús s'estén entre els aficionats a la detecció de tresors i relíquies antigues. Hi ha un gran mercat d'aparells especialitzats en la recerca d'or, monedes antigues o relíquies arqueològiques, sent un mercat emergent tant a Amèrica com a Europa. Però la utilització d'aquests instruments de detecció, de vegades, poden ser conflictius amb les Lleis del Patrimoni Històric d'alguns països.

Des de la dècada de 1970 va començar a fer-se cada vegada més freqüent l'ús d'aquesta tecnologia per al control de qualitat dels productes en les indústries farmacèutica i alimentària. Sent actualment aquest tipus d'inspecció un requisit per a moltes de les operacions comercials d'exportació o importació d'aliments i medicaments. Els detectors de metalls permeten inspeccionar tota mena de productes assegurant que estiguin lliures de contaminació amb partícules metàl·liques o magnètiques de qualsevol tipus.

El seu ús per organismes públics com policia per a la localització de pistes en la localització de persones desaparegudes o en esclariments de delictes en els que hi pogués haver bales perdudes, o joies arrencades en forcejaments és de gran utilitat per l'aportació de proves durant els judicis.

Detector de metall en un aeroport.

La "detecto-afició"[modifica]

Algunes persones per l'afany de fer-se rics i altres per passar una bona estona, rastregen platges i muntanyes a la recerca de monedes, relíquies antigues, objectes militars, etc. No obstant, les lleis del Patrimoni Nacional, són contundents en aquest assumpte: tota prospecció ha de tenir un permís i sense aquest permís s'interpreta que l'usuari de detectors està cometent un delicte contra el patrimoni. No obstant això, no són pocs els aficionats que estan creant associacions a la recerca d'una regulació que els permeti utilitzar els seus aparells en condicions controlades. A Andalusia en concret, la nova Llei 14/2007 del Patrimoni Històric d'Andalusia, recull en el seu article 60 una regulació de l'ús d'aparells detectors de metalls, la qual permet un ús controlat sense riscos d'afecció al Patrimoni Històric.

Detecció de metalls d'ús industrial[modifica]

Els detectors de metalls no considerats com portàtils (seguretat personal i antimines), es componen d'Arcs o Túnels de detecció coneguts com a "Capçals de Detecció de Metalls". Aquests són comunament utilitzats en sectors alimentaris, químics, farmacèutics, miners, fusters, o fins i tot processos de reciclatge.

Aquests túnels que generen un camp electromagnètic en el seu interior, poden ser quadrats, rectangulars o fins i tot circulars. Els túnels circulars s'utilitzen per inspeccionar el pas dels productes a través de canonades, mentre que els rectangulars s'utilitzen en les cintes de transport.

A l'inici de la dècada dels 90 ', aquests equips, per la seva alta demanda, van ser millorats tecnològicament, avançant de la seva primera generació electrònica analògica a una nova tecnologia digital, aportant excel·lents resultats en la detecció tant de metalls fèrrics i magnètics com dels no fèrrics i no magnètics.

Actualment aquests equips formen part dels controls de qualitat en empreses que apliquen normatives internacionals com ISO, HACCP, BRC, IFS, FDA ... entre moltes altres, i que formen part de rigorosos protocols, la finalitat dels quals és garantir tant la seguretat dels seus productes com els de la maquinària i el personal que els manipulen.

En un entorn industrial amb velocitats de producció cada vegada més vertiginoses, la detecció de metalls mitjançant aquest tipus d'equips, capaços de processar senyals digitals per l'escaneig dels productes a gran velocitat, és un avanç tecnològic per la seguretat preventiva i el control de qualitat.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Detector de metalls Modifica l'enllaç a Wikidata