Dia sideri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatDia sideri
Tipusunitat de temps Modifica el valor a Wikidata
Unitat dedurada Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI86.164,090530833 s
86.164,099 s
86.164,098903691 s Modifica el valor a Wikidata
A unitats estàndard24 sidereal hour (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Les estrelles distants avancen al Sol uns quatre minuts per dia. En les vinyetes, el Sol és el cercle groc i l'estrella distant és el petit cercle vermell. La direcció sud local és S. Esquema sense escala.

El dia sideri o dia sideral és el lapse que transcorre entre dos culminacions, o trànsits, successius del primer punt d'Àries, o equinocci vernal. Es podria definir igualment respecte al primer punt de Libra. El dia sideri és uns 4 minuts més curt que el dia solar mitjà.

Fonament de la diferència[modifica]

Considerant la Terra ubicada inicialment a T en l'instant en què culminen el Sol i una estrella molt més distant, de manera que pugui considerar-se una referència fixa. El meridià local és m i el punt sud és S. Un observador que estigués mirant al Sud veuria al Sol i a l'estrella alineats i culminant (vinyeta esquerra).

A mesura que transcorre el temps la Terra es trasllada de T a T, al mateix temps que rota. En T l'estrella distant culmina una altra vegada, mentre que el Sol no. Perquè això succeeixi, la Terra ha de girar l'angle S T R, la qual cosa suposa uns quatre minuts més, i es diu que el Sol "retarda" respecte a l'estrella (vinyeta central).

Finalment, el Sol culmina per segona vegada en T i es diu que ha transcorregut un dia solar. En aquest instant l'estrella està a l'oest del meridià local, i es diu que avança respecte al Sol (vinyeta dreta).

El dia sideral mitjà de la Terra dura uns 86.164,0989 segons,[1] mesurats en unitats SI, o aproximadament 23 hores 56 minuts 4,0989 segons (≈ 23,93447192 h). La durada dels dies siderals a la Terra no és constant; tendeix a augmentar a mesura que s'alenteix la rotació de la Terra i és uns 4 minuts més curt que el dia solar mitjà.

Dia sideri mitjà, i dia sideri aparent[modifica]

En el primer punt d'Àries els equinoccis, en general, es mouen a causa de la precessió i nutació, de manera que es distingeixen diferents tipus de dia sideri:

  • Dia sideri mitjà: temps entre dues culminacions successives de l'equinocci mitjà.
  • 'Dia sideri aparent: temps entre dues culminacions successives de l'equinocci veritable.

Referències[modifica]

  1. «Useful Constants» (en anglès). L'observatoire de Paris. [Consulta: 11 gener 2023].

Vegeu també[modifica]