Diabesitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaDiabesitat
Tipusmorbiditat associada a l'obesitat Modifica el valor a Wikidata

La diabesitat és un problema salut en què es combinen l'obesitat, la diabetis mellitus tipus 2 i les complicacions pròpies de les dues malalties.[1]

La diabetis i l'obesitat són dues malalties cròniques que estan molt interrelacionades, i que s’estan estenent arreu del món. El sobrepès o l'obesitat, és el principal factor de risc perquè un pacient desenvolupi una diabetis mellitus tipus 2. Per tal d'evitar aquestes malalties els experts aconsellen mantenir un pes adequat, portar un estil de vida saludable, amb activitat física regular adequada a les circumstàncies individuals de cada persona, incloent-hi exercicis de força, i una alimentació sana per evitar els perills de la diabesitat. Els estudis i investigacions han demostrat que els patrons de dieta a base de vegetals com són la nostra dieta mediterrània i també la vegetariana, la dieta DASH i la dieta baixa en carbohidrats controlen molt millor aquests factors de risc cardiovascular.[2] Estudis científics destacats han mostrat la prevalencia de la diabesidad en la població laboral espanyola, i també la influència de variables sociodemogràfiques i el consum de tabac.[3][4] Des de diversos àmbits mèdics s'ha considerat a la diobesitat com la nova epidèmia de la societat i una amenaça per a la salut mundial.[5][2]

Referències[modifica]

  1. Centre de Terminologia TERMCAT Institut d'Estudis Catalans (IEC); Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears; Enciclopèdia Catalana; Centre de Terminologia TERMCAT; Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. «Diabesitat». Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: Centre de Terminologia TERMCAT, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia). [Consulta: 17 març 2023].
  2. 2,0 2,1 «La ‘diabesitat’ s’obre pas com una nova amenaça per a la salut mundial. La major part de les persones amb diabetis mellitus tipus 2 tenen sobrepès o obesitat, el principal factor de risc perquè un pacient desenvolupi diabetis tipus dos». El Món, 19-08-2022 [Consulta: 17 març 2023].
  3. «Prevalença de la diabesitat en població laboral espanyola». Infosalut, 14-12-2021 [Consulta: 17 març 2023].
  4. López-González, AA; Ramírez Manent, JI; Vicente-Herrero, MT; García Ruiz, E; Albaladejo Blanco, M; López Safont, N «Prevalencia de diabesidad en población laboral española: influencia de variables sociodemográficas y consumo de tabaco / Prevalence of diabesity in the Spanish working population: influence of sociodemographic variables and tobacco consumption». Anales del sistema sanitario de Navarra, Vol. 45, Núm. 1, 27-04-2022. DOI: 10.23938/ASSN.0977. PMID: 34750594 [Consulta: 17 març 2023].
  5. Díaz, Patricia «Diabesitat, una combinació perillosa que pot ser controlada per la melatonina. El terme diabesidad fa referència a l'estreta relació entre l'obesitat i la diabetis». Empordà, 03·06·2021 [Consulta: 17 març 2023].