Pueblo (diari)

(S'ha redirigit des de: Diario Pueblo)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de publicacions periòdiquesPueblo
Tipus diari
Fitxa tècnica
Llengua castellà
Inici publicació 17 juny 1940
Tancament 17 maig 1984
Propietat Sindicat Vertical
Lloc de publicació Madrid
Estat Espanya
Identificadors
ISSN 9969-395X i 2487-6127
Modifica dades a Wikidata

Pueblo fou un diari vespertí madrileny editat durant el franquisme, propietat dels sindicats verticals del règim, on es van formar molts dels periodistes que portarien a terme la renovació de la premsa durant la Transició espanyola. El diari Pueblo va ser un dels tres més importants de l'època a Espanya.

La major part de la informació que donava eren successos i esports. Les pàgines d'opinió, malgrat ser un diari conservador, són considerades una pedrera de dissidents, ja que en elles s'introduïen dissimuladament idees contràries al règim. Entre 1952 i 1974 la direcció va estar a càrrec de Emilio Romero, els articles del qual, il·lustrats amb un gall, es van fer popularment coneguts com els "gallitos". En el diari Pueblo van treballar periodistes com José María García, Arturo Pérez-Reverte, Forges, Rosa Montero, Rosa Villacastín, José María Carrascal, Jesús Hermida, Raúl del Pozo, Yale, Javier Reverte, Tico Medina, Mery Carvajal, Carmen Rigalt i Jesús María Amilibia, entre uns altres.

Es diu que, en el diari, no importava la ideologia política (mentre passés la censura); l'important era saber escriure bé, i estar disposat a realitzar jornades maratonianes de treball. Amb l'arribada de la Transició, el diari es va dissoldre, i molts dels seus periodistes, dirigits per Emilio Romero, van participar en el qual semblava que anava a ser el seu successor com diari de referència, La Jaula. No obstant això, aquest projecte va fracassar, com ho faria el posterior intent de Romero de ressuscitar El Imparcial.