Diferencial (mecànica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Diferencial (automòbil))
Diferencial de corona de bronze i vis sens fi
Škoda 422

El diferencial [1] és l'element mecànic que permet que les rodes dreta i esquerra d'un vehicle girin a revolucions diferents, segons aquest es trobi prenent una corba cap a un costat o cap a l'altre.

Quan un vehicle pren una corba, per exemple cap a la dreta, la roda dreta recorre un camí més curt que la roda esquerra, ja que aquesta última es troba a la part exterior de la corba.

Antigament, les rodes dels vehicles estaven muntades de forma fixa sobre un eix. Aquest fet significava que una de les dues rodes no girava bé, desestabilitzant el vehicle. Mitjançant el diferencial s'aconsegueix que cada roda pugui girar correctament en una corba, sense perdre per això la fixació de les dues sobre l'eix, de manera que la tracció del motor actua amb la mateixa força sobre cadascuna de les dues rodes.

El diferencial consta d'uns engranatges disposats formant una "U" amb l'eix. Quan les dues rodes recorren el mateix camí, per anar el vehicle en línia recta, l'engranatge es manté en situació neutra. Tot i així, en un revolt els engranatges es desplacen lleugerament, compensant d'aquesta manera les diferents velocitats de gir de les rodes.

La diferència de gir també es produeix entre els dos eixos. Les rodes directrius descriuen una circumferència de radi major que les no directrius, per això s'utilitza el diferencial.

Un vehicle amb tracció a les quatre rodes pot tenir fins a tres diferencials: un a l'eix frontal, un a l'eix del darrere i un diferencial central.

En l'hipotètic cas que tots dos eixos siguin directrius, el que tingui més angle de gir descriurà un cercle més gran. DiferencialNapier worm-drive final-drive, differential and axle casing.jpg

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diferencial