Dionís l'Exigu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dionís l'Exigu inventà Anno Domini per calcular la data de Pasqua

Dionís l'Exigu (Dionysius Exiguus en llatí, Dionisie cel Mic en romanès) (c. 470 - c. 544), monjo erudit i matemàtic del segle VI, i el fundador de l'era cristiana o Anno Domini. Era originari de l'Escítia Menor, a l'actual territori de Dobrudja, Romania, abat del monestir dels "monjos escites" a Roma. És en la taula de Pasqua de Dionís l'Exigu on es determinà per primera vegada l'era anomenada Anno Domini (any del senyor).

Dionís l'Exigu no dotà la nostra era d'un any zero. Això no és sorprenent, ja que a l'Europa alt-medieval ningú no coneixia la xifra o el número zero. Tanmateix, la presència de la paraula llatina nulla en la tercera columna de la seva taula de Pasqua crea la impressió que Dionís conegués aquest important número. Però no hi ha res a partir del qual pogués deduir-se que la seva nulla fos un zero vertader (de totes maneres, ell no l'utilitzà en els seus càlculs). A Europa va haver d'esperar-se fins al segon mil·lenni abans que es pogués disposar del número zero.

L'any 525, el Papa Hormisdes I (Papa a partir del 514 a 523) encarregà a Dionís l'Exigu, anomenat així per ser petit d'estatura, establir com l'any primer de l'era cristiana el del naixement de Jesús. El problema és que s'equivocà en uns 4 o 5 anys en datar el regnat d'Herodes I el Gran, pel que va deduir que Jesús va néixer l'any 753 a.u.c (des de la fundació de Roma), quan va haver de succeir cap al 748 a.u.c.

Una de les primeres col·leccions de Dret canònic fou la realitzada al segle VI per Dionís l'Exigu. Va traduir al llatí els cànons dels concilis orientals i hi afegí 39 decrets papals.