Director d'obra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióDirector d'obra
Tipus d'ocupació
treballador de la construcció i gerent Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
gestió de la construcció Modifica el valor a Wikidata

El director d'obra és un dels agents de l'edificació que participen en el procés de construcció d'un projecte arquitectònic.[1] Queda definit en la Llei d'Ordenació de l'Edificació d'Espanya- LOE-, com l'agent que, formant part de la Direcció facultativa, dirigeix el desenvolupament de l'obra en els aspectes tècnics, estètics, urbanístics i mediambientals, de conformitat amb el projecte que la defineix, la llicència d'edificació i altres autoritzacions preceptives, i les condicions del contracte, amb l'objectiu d'assegurar la seva adequació a la fi proposat.

Podran dirigir els projectes parcials o complementaris altres tècnics competents, però sempre sota la coordinació del director d'obra.

Obligacions[modifica]

  • Estar en possessió de la titulació acadèmica i professional habilitant, i complir les condicions exigibles per a l'exercici de la professió (les persones jurídiques han de designar un tècnic competent i capacitat per a ser director d'obra).
  • Verificar el replanteig i l'adequació de la fonamentació i de l'estructura projectades a les característiques geotècniques del terreny.
  • Resoldre les contingències que es produeixin en la realització de l'obra i consignar en el Llibre d'Ordres i Assistències les instruccions precises per a la correcta interpretació del projecte.
  • Elaborar, a requeriment del promotor o amb la seva conformitat, modificacions al projecte exigides per la marxa de l'obra, sempre que s'ajustin a les disposicions normatives d'aplicació.
  • Subscriure l'acta de replanteig o d'inici i el certificat final d'obra.
  • Elaborar i subscriure la documentació de l'obra executada per a lliurar-la al promotor, amb els visats que en el seu cas fossin preceptius.
  • Conformar les certificacions parcials i la liquidació final de les unitats d'obra executades.

Titulacions acadèmiques habilitants[modifica]

Les titulacions acadèmiques habilitants depenen de l'ús principal de l'edificació, ja sigui de caràcter públic o privat:

Ús Titulació acadèmica habilitant
Administratiu, sanitari, religiós, residencial, docent o cultural Arquitecte
Aeronàutic; agropecuari; de l'energia; de la hidràulica; miner; de telecomunicacions; de transport terrestre; marítim; fluvial i aeri; forestal; industrial; naval; de l'enginyeria del sanejament i higiene, i accessori a les obres d'enginyeria i la seva explotació Enginyer, Enginyer tècnic, Arquitecte
Totes les altres edificacions els usos de les quals no estiguin expressament relacionats en els grups anteriors Arquitecte, Arquitecte tècnic, enginyer, enginyer tècnic

Referències[modifica]

  1. Ley 38/1999, de 5 de noviembre, de Ordenación de la Edificación., 06-11-1999.