Discussió:Àrab sirià

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dues coses ben distintes[modifica]

Desagradable sorpresa en venir a siríac per mirar de contribuir-hi un xic i trobar-me açò! La confusió sembla provenir de l'usuari Aleator, que el 22 d'otubre de 2006 va canviar de «El sirià és...» a «El sirià, siri o siríac és...», com si siríac fos simplement un sinònim de sirià. Per qualsevol amb un mínim de coneixement de la realitat lingüística semítica hi ha un bon tros, però, de siri o sirià (dialecte modern de la llengua àrab) a siríac (dialecte arameu codificat i elevat al rang de llengua literària i litúrgica dels arameus cristians). Òbviament, la sinonímia que insinua aquest article en la nostra viquipèdia (i només en aquesta, no pas en la resta) no la sancionen ni el DIEC2:

siríac -a

1 1 adj. [LC] Relatiu o pertanyent a l’antiga Síria o als seus habitants.
1 2 adj. [LC] Relatiu o pertanyent a la cultura de l’antiga Síria.
1 3 adj. [LC] [RE] Relatiu o pertanyent a l’Església siríaca. Ritu siríac.
2 1 m. [LC] [FL] Llengua semítica avui extingida parlada a l’antiga Síria.
2 2 adj. [LC] [FL] Relatiu o pertanyent al siríac. Alfabet siríac.


ni el GDLC:

siríac -a

1 adj 1 Relatiu o pertanyent a Síria o als seus habitants, especialment a les manifestacions culturals (llengua, literatura, art, etc.) de l'antiga Síria.
2 CRIST Relatiu o pertanyent a l'església formada entorn del patriarcat d'Antioquia, a les seves tradicions, etc. Ritu siríac.
2 m i f 1 Habitant de l'antiga Síria i els seus descendents, que mantenen llur caràcter ètnic i cultural.
2 esp CRIST Membre de l'Església Siríaca.
3 m LING Llengua semítica pertanyent a la branca oriental de l'arameu, parlada a l'antiga Síria i a Mesopotàmia i conservada com a llengua literària i litúrgica per l'església siríaca.
4 alfabet siríac ESCR Alfabet propi de la llengua siríaca.


Proposaria, doncs, d'una banda, desfer aquesta ‘desambiguació’ i crear-ne sengles articles sirià (amb una redirecció des de siri) i siríac. A més, la veritable desambiguació seria de les diverses accepcions de sirià: (1) poble sirià, cultura siriana (possiblement fóra bo de tot just redirigir cap a Síria?) i (2) dialecte àrab sirià (al qual m'agradaria de contribuir mica en mica).

http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Arabic

el comentari anterior sense signar és fet per Teddy (disc.contr.)

En la meva opinió, endavant.--Arnaugir 12:52, 2 set 2011 (CEST)[respon]

Nou nom[modifica]

Reanomenat com a 'àrab sirià', com als altres articles sobre dialectes de l'àrab.--Hinio (disc.) 09:50, 7 des 2014 (CET)[respon]