Discussió:Anarquisme clàssic

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Discussió...

El que he llevat d'Anarquisme[modifica]

Si algú te temps i ganes de reescriure aquest esborrany, ficant coses que he llevat de la definició d'anarquisme per fer-la més àmplia:


L'anarquisme cerca la llibertat total de l'individuu, per aconseguir-ho proposa els principis següents:

Antiautoritarisme Rebuig total a qualsevol forma d'autoritat, exemplificada en l'Estat, i al capitalisme. Es diferencia del marxisme en que aquest pretén emprar els instruments burgesos (Estat i partits polítics) per a la conquesta del poder. L'anarquisme rebutja el principi d'autoritat, per que creu que la seva destrucció és l'única forma d'arribar a la igualtat social real.

Humanisme Alguns anarquistes pensen que l'ésser humà es bo per la seva pròpia natura. Opinen que és la imposició de l'opressió de l'autoritat el que provoca la corrupció en la convivència entre les persones. Els llibertaris exaltaren bastant això de la bondat natural dels homens, per contra en els darrers temps hi ha grups que no parlen de maldat ni de bondat, perquè no som àngels, ni diables, som humans.

Acció directa Els anarquistes defensen que per solucionar els problemes socials no s'ha de delegar en ningú, mes s'ha d'actuar directament sobre el problema en qüestió; això és el que significa acció directa. Nogensmenys, aquest concepte ha estat erròniament interpretat com una crida a fer “accions violentes”. L'“acció directa” podria resumir-se d'aquesta manera: “el·ludeix la burocràcia”.

Ajuda mútua Aquest és el principi bàsic de la solidaritat que segueixen normalment els grups anarquistes. Piotr Alexéievich Kropotkin, en la seva obra famosa: L'Ajuda Mútua, explica els motius pels quals les societats s'han de basar en aquest principi.

Ideologia, però política?[modifica]

L'anarquisme, pel fet d'abolir l'estat no hauria de ser una ideologia a seques, sense la part de política. No sé jo la veritat molt, però no sé perquè, m'ha semblat que si s'aboleix el govern, desapareix la classe política, per tant es tractaria d'una "ideologia social" o alguna cosa així, no sé ben bé si hi ha alguna paraula millor, però política, voleu dir que és la paraula correcta? 88.15.72.49 (discussió) 19:23, 11 jul 2010 (CEST)[respon]

apolítica és també un criter polític, igual que ateisme estaria dins les concepcions sobre Déu, encara que siguin negatives.--barcelona (disc.) 19:31, 11 jul 2010 (CEST)[respon]

Fusió amb Anarquisme[modifica]

No hi ha res en aquesta plana que no aparegui a Anarquisme. "Anarquisme clàssic" és simplement "Anarquisme" en un període històric i ja tenim Anarquisme i Història de l'anarquisme. No cal una tercera pàgina de qualitat qüestionable, com ja en tenim dues. PS: dic "fusió" però la veritat és que podríem esborrar el text, deixar un REDIRECT i llestos.--QuimGil (disc.) 08:29, 22 juny 2013 (CEST)[respon]

Totalment d'acord. --Habicht (disc.) 22:59, 30 nov 2013 (CET)[respon]