Història de l'anarquisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La història de l'anarquisme és la història dels moviments filosòfics, polítics i ideològics de l'anarquisme al món. L'anarquisme és la filosofia política que proposa una societat basada en la llibertat i la igualtat. Per a això, rebutja la necessitat de l'estat o d'un poder públic que governi sobre les persones. Sota una formulació tan simple, poques doctrines o moviments han manifestat una tan gran varietat d'aproximacions i accions.

L'anarquisme naix com a moviment durant el segle XIX, No obstant això, molts partidaris del pensament anarquista han manifestat que les idees de caràcter anarquista han estat present tot al llarg de la història de la humanitat.[1]

Orígens i precursors[modifica]

Per a la majoria dels antropòlegs contemporanis, així com per a la branca de l'anarquisme anomenada anarcoprimitivisme, la societat humana, durant la major part de la seua història, abans que comencés pròpiament la història escrita, va viure sense autoritats establertes i sense institucions. Segons Harold Barclay, molt de temps abans del naixement de l'anarquisme com a teoria, els éssers humans havien viscut durant milers d'anys en societats sense governs. I va ser només després de l'auge o pujada de les societats jeràrquiques que les idees anarquistes es van enunciar com una resposta crítica a aquestes, així com un rebuig a les institucions polítiques coactives i a les relacions socials jeràrquiques.

El taoisme, que es desenvolupava a la Xina Antiga, ha estat abraçat per alguns anarquistes com a font d'actituds anarquistes. El savi taoista Lao Tse (Tzu Lao) va desenvolupar una filosofia "sense regles" i molts taoistes vivien un estil de vida anarquista. En l'any 300, Bao Jingyan explícitament sostenia que no hi hauria d'haver ni senyors ni súbdits. Igualment, a Occident, les tendències anarquistes es poden trobar a filòsofs de l'Antiga Grècia, com ara Zenó, el fundador de la filosofia estoica, i Aristip, socràtic menor que deia que la persona assenyada no hauria de deixar la seua llibertat a l'Estat.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de l'anarquisme