Contracultura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contracultura és un moviment sociològic els valors del qual contrasten amb els establerts dins d'una societat.

El terme contracultura es fa servir especialment per a referir-se a un moviment organitzat i visible l'acció del qual afecta a moltes persones i persisteix durant un període considerable.

En són exemples el Romanticisme del segle XIX, la bohèmia (cultura) que s'inicia en el segle XIX i dura fins avui, la Generació beat nord-americana dels anys cinquanta, els movimients contraculturals dels seixanta, influïts per la Generació beat, i el movimient punk de finals dels setanta fins avui.

La paraula té dos sentits: d'una banda, constitueix una ofensiva contra la cultura (oficial); per l'altra, una "cultura en contra" que roman (com a mínim en un primer moment) al marge del mercat i els mitjans de formació de masses, en l'underground. Es tracta doncs de manifestacions culturals que es presenten com alternativaa la cultura predominant, generalment preservades i transmeses per petits grups socials sovint marginals.

La contracultura dels anys cinquanta i seixanta[modifica | modifica el codi]

Els grans iniciadors de la revolució contracultural foren els beatniks: Allen Ginsberg, Jack Kerouac i William S. Burroughs, creadors de la identitat inconformista i en acabat fonaments del moviment hippie. En la segona meitat dels seixanta Timothy Leary, Ken Kesey, Alan Watts i Norman O. Brown, entre d'altres, desenvoluparen la teoria i praxis contracultural. La cantant de blues Janis Joplin va ser el símbol femení de la contracultura dels anys 60. Jimi Hendrix i Jim Morrison van morir molt joves i s'erigiren en mites de la contracultura.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contracultura Modifica l'enllaç a Wikidata