Cànon estètic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El cànon estètic o simplement cànon designa una regla de representació en pintura, escultura, arquitectura i música. El cànon permet obtenir l'harmonia tant en el conjunt com en les parts de l'obra d'art gràcies a l'ordre, la mesura i la proporció.

El cànon sobre les proporcions humanes més antic que es coneix es va trobar a les piràmides de Memfis cap al 3000 aC. Des d'aleshores hi ha hagut diversos cànons coneguts: el dels faraons, el de Policlet, el de Ptolemeu (90160 dC), el de Vitruvi (segle I aC), el de Dürer (14711528), el de Leonardo da Vinci (14521519), i, més recentment, el de Zeising i el de Le Corbusier (18871965).

Evolució[modifica | modifica el codi]

Per extensió, es considera com a cànon de bellesa o cànon estètic aquelles normes d'una determinada època sobre el que és, o no es considera, bell. Aquestes normes evolucionen i el que es considera bell en una època no necessàriament ho ha de ser en una altra. Els cànons de la bellesa segueixen l'evolució de la moda i depenen de l'evolució de les tècniques de decoració del físic, com la perruqueria o el maquillatge.

Durant la França de l'Antic Règim, els cànons de la bellesa femenina consistien a tenir la pell tan blanca com fos possible. Això es va aconseguir (de vegades posant en perill la salut) mitjançant maquillatge i pols de la cara, així com afegint lunars falsos, de mussolina negre enganxat a la cara o el pit. En el present, per contra, els cànons actuals prefereixen un color de la pell sana, amb una figura atlètica.

Proporcions en l'art[modifica | modifica el codi]

Per la seva pintura mural El naixement de Venus, Sandro Botticelli va declarar que la distància entre el mugró i el melic, entre les dues cames i entre el melic i l'engonal, han de ser totes iguals per a obtenir una figura completament proporcionada. Altres sistemes de proporcions ideals a la pintura i l'Escultura són els Canon de Policlet i l'Home de Vitruvi.

Personatges que han marcat o representat un cànon[modifica | modifica el codi]

Sempre hi ha hagut persones que han sigut considerades com a model i com a molt belles d'acord al cànon de l'època. Aquí es descriuen algunes:

Dones[modifica | modifica el codi]

Homes[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]