Paul Newman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Paul Neumann.
Infotaula de personaPaul Newman

(1958) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Paul Leonard Newman Modifica el valor a Wikidata
26 gener 1925 Modifica el valor a Wikidata
Shaker Heights (Ohio) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 setembre 2008 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Westport (Connecticut) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióKenyon College
Universitat d'Ohio
Yale School of Drama
Shaker Heights High School Modifica el valor a Wikidata
Alçada177 cm Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsBlau Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells marrons Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióproductor de cinema, guionista, emprenedor, actor de teatre, actor de veu, realitzador, actor, director de cinema, pilot d'automobilisme, actor de televisió, actor de cinema, filantrop Modifica el valor a Wikidata
Activitat1954 Modifica el valor a Wikidata –  2008 Modifica el valor a Wikidata
GènereWestern, drama i cinema de ficció criminal Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsTse Tsun Yu Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarMarina dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Esportautomobilisme Modifica el valor a Wikidata
Participà en
24 Hores de Le Mans Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeJacqueline Witte (1949–1958)
Joanne Woodward (1958–2008), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsScott Newman
 ( )
Nell Newman
 ( Joanne Woodward)
Melissa Newman
 ( Joanne Woodward) Modifica el valor a Wikidata
ParesArthur Newman Modifica el valor a Wikidata  i Theresa Fetzer Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webnewmansown.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000056 Allocine: 118 Rottentomatoes: celebrity/paul_newman Allmovie: p104390 122194 TV.com: people/paul-newman IBDB: 54477 AFI: 122194 TMDB.org: 3636
Musicbrainz: a9f596de-1258-4656-b5ef-217fbe517c14 Find a Grave: 30103583 Modifica el valor a Wikidata

Paul Newman (Shaker Heights, Ohio, 26 de gener de 1925 - Westport, Connecticut, 26 de setembre de 2008) fou un actor i director de cinema estatunidenc.[1] Va ser molt apreciat com a actor, considerat com un dels darrers grans actors del Hollywood daurat, però també com a persona, per les seves activitats en favor dels drets civils (defensà els drets dels homosexuals) i les seves nombroses obres humanitàries. Va estar casat amb la seva segona dona, l'actriu Joanne Woodward, des del 1958 fins a la seva mort.[2]

Biografia[modifica]

Joventut[modifica]

Newman va nàixer a Shaker Heights, una petita vila tocant a Cleveland (Ohio). El seu pare, Arthur S. Newman, era jueu d'origen alemany i el propietari d'una pròspera botiga d'articles esportius. La seva mare, Theresa Fetzer, catòlica d'origen hongarès, ajudava a la botiga i s'ocupava de l'educació de Paul i del seu germà Arthur (que més tard esdevindria productor).

El jove Paul, que era un brillant esportista, també va començar a interessar-se molt d'hora pel teatre, cosa que la seva mare va encoratjar. Als 17 anys va actuar per primer cop en l'obra Robin Hood, amb el grup de teatre de l'institut on estudiava (el Shaker Heights High School). Va continuar els seus estudis a la universitat d'Ohio i va completar-los acabada la guerra, a la Universitat Kenyon, on va obtenir el graduat de ciències econòmiques i va formar part de l'equip de futbol americà.

L'any 1943 es va allistar a la Marina i va ser enviat al Pacífic, a Okinawa i a Guam, participant així en la Segona Guerra Mundial com a metrallador d'avió bombarder (hauria desitjat ser pilot, però el seu daltonisme li ho va impedir). Durant la contesa va ser ferit, la qual cosa li impedí practicar l'esport de manera professional, decidint-se així per una carrera teatral.

De retorn al país, i després de finalitzar els seus estudis, es va inscriure a la Universitat Yale i a l'Actors Studio per estudiar-hi la interpretació.

Vida adulta[modifica]

En paral·lel a la seva carrera d'actor, Newman es va comprometre en política (d'esquerres) i en activitats caritatives. Va crear, per exemple, una marca de productes alimentaris (Newman's Own) els beneficis dels quals van a parar a diversos organismes que s'ocupen de la infància. També va organitzar campaments per a nens amb el càncer i va ajudar econòmicament centres per a persones amb problemes de droga i d'alcohol.

Es va casar dues vegades: amb Jacky Witte (del 1949 al 1958), amb la qual va tenir tres fills, Scott, Susan i Stephanie i, des de l'any 1958 fins a la seva mort, amb Joanne Woodward, amb qui va tenir tres filles: Elinor, Melissa i Claire.

Per a prendre distàncies amb el món del show business, va preferir anar a viure a la costa Est en comptes de quedar-se a Hollywood.

L'any 1978 va perdre el seu fill Scott, mort als 28 anys d'una sobredosi de medicaments. Arran d'aquesta tragèdia, Newman va fundar el Centre Scott Newman per la prevenció contra l'abús de drogues i, uns quants anys més tard, va realitzar la pel·lícula Harry & Son en memòria del seu fill.

Les curses d'automòbil[modifica]

Les curses de cotxes van constituir l'altra gran passió de Newman. Va interessar-s'hi per primer cop durant el rodatge de Winning. Era l'any 1968 i, malgrat el seu daltonisme, va esdevenir pilot professional.

Va participar en diverses curses, guanyant-ne algunes (va quedar segon a les 24 hores de Le Mans l'any 1979). L'any 1983 va crear una escuderia, la Newman/Haas Racing, que ha esdevingut molt prestigiosa en els circuits de curses americans.

Fins a l'any 2005 encara va participar en curses com a pilot, convertint-se en el pilot de més longevitat dels circuits.

Darrers anys[modifica]

A finals del 2007 va saber que tenia càncer. Veient que el tractament mèdic no era capaç de guarir-lo, les darreres setmanes va decidir passar-les a casa seva on va morir el 26 de setembre del 2008 acompanyat per les seves filles i la seva dona.[3]

Carrera artística[modifica]

Inicis al teatre[modifica]

Va començar treballant amb una companyia de l'Illinois, la Woodstock Player's, on va conèixer la que seria la seva primera esposa, Jacky Witte. L'any 1953 va debutar a Broadway amb l'obra de William Inge Picnic; més endavant també va actuar en The Desperate Hours i Sweet Bird of Youth. Amb aquestes actuacions va aconseguir l'èxit que li obriria les portes del cinema.

Actor de cinema[modifica]

Reticent d'antuvi a la idea d'anar a treballar a Hollywood, va acabar per traslladar-s'hi, però la primera pel·lícula en la qual va participar, El calze de plata (1954), va ser qualificada pel mateix Newman com "la pitjor de tota la dècada dels 50". Tot i així, el 1956 va ser aclamat per la seva interpretació del boxador Rocky Graziano en la pel·lícula Somebody Up There Likes Me i, més endavant, pels seus papers en els films La gata sobre la teulada de zinc (1958), El llarg i càlid estiu (1958) (amb el qual va obtenir el premi al millor Actor a Cannes) o The Young Philadelphians (1959).

A la pel·lícula La gata sobre la teulada de zinc

L'any 1955 va participar en el càsting de A l'est de l'edèn, junt amb James Dean. Newman audicionava pel paper d'Aron Trask, el germà petit de Cal Trask, paper pel qual audicionava Dean (encara que en realitat fos més jove que Newman). En acabat, Dean va obtenir el seu paper però el del seu germà petit va anar a parar a l'actor Dick Davalos.

Malgrat el seu aspecte físic agradable, que segurament li hauria garantit un bon èxit en pel·lícules romàntiques, Newman va escollir papers complexos i variats, la qual cosa li va permetre fer una bona transició entre el cinema dels anys 50 i el dels anys 60 i 70; el seu caràcter rebel va agradar a la generació següent, essent sovint citat pels actors novells com una referència.

Durant aquesta època va protagonitzar diversos films que han deixat petja, com ara Èxode (1960), El vividor (1961), Hud (1963), Harper (1966), Cool Hand Luke (1967), El colós en flames (1974), Slap Shot (1977) o Veredicte final (1982). Va fer tàndem amb el seu amic Robert Redford a Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) i El cop (1973). També va actuar en diverses pel·lícules amb la seva segona dona, Joanne Woodward (llur darrera feina junts ha estat a la minisèrie de televisió de la HBO Empire Falls, l'any 2005).

Les seves darreres aparicions al cinema corresponen a Road to Perdition (2002) i Cars (2006) (en la que dona la seva veu a un dels personatges animats). El 25 de maig de 2007, amb 82 anys, va anunciar la seva retirada definitiva del món del cinema.

Director[modifica]

Com a director va començar realitzant el curt-metratge On the Harmfulness of Tobacco' (1961), al qual van seguir-li diversos llargmetratges tant pel cinema com per la televisió, com ara Rachel, Rachel (1968), basat en l'obra de Margaret Laurence A Jest of God, una versió cinematogràfica del Premi Pulitzer teatral The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds (1972, on hi actuen la seva dona i llur filla Elinor), el film dedicat al seu fill mort, Harry & Son (1984) i l'adaptació d'una obra de Tennessee Williams, The Glass Menagerie (1987).

Honors[modifica]

Paul Newman va estar nominat nou vegades als Oscars com a actor per La gata sobre la teulada de zinc (1958), El vividor (1961), Dolç ocell de joventut (1962), Hud (1963), La llegenda de l'indomable (1967), Veredicte final (1982), El color dels diners (l'any 1986 i únic que va guanyar en aquesta categoria), Nobody's Fool (1994) i, el 2002, per Road to Perdition, en tant que millor actor secundari.

Rachel, Rachel (1968) va estar nominada per l'Oscar a la millor pel·lícula, que no va rebre; en canvi, aquest film li va proporcionar l'any següent el Golden Globe al millor director.

A Canes, l'any 1958, va ser guardonat amb el premi de la millor interpretació masculina pel film El llarg i càlid estiu.[4]

El 2003 va ser candidat a l'Emmy per la seva interpretació al telefilm Our Town, premi que va obtenir el 2005 com a millor actor secundari en la sèrie Empire Falls (l'any següent rebria el Golden Globe de la mateixa categoria per aquesta producció).

També va estar nominat cinc vegades als premis BAFTA en la categoria al millor actor, guanyant aquest guardó l'any 1961 amb el film El vividor.

Va rebre diversos premis honorífics, com ara l'Oscar "per les seves múltiples i memorables interpretacions cinematogràfiques" (1985), el Premi Humanitari de l'Acadèmia Jean Hersholt (1994) o el Premi Cecil B. DeMille pel conjunt de la seva carrera (1984).

Anècdotes[modifica]

  • El seu fill Scott va actuar en diversos films com ara a El colós en flames, on hi feia de bomber.
  • La seva filla Susan realitza documentals i s'ocupa d'obres filantròpiques. També ha estat la productora del seu telefilm The Shadow Box.
  • Newman estigué casat amb Joanne Woodward durant més de 50 anys. Quan durant una entrevista amb la revista Empire hom va preguntar-li per què no havia comès mai adulteri, ell va donar la cèlebre resposta: "Per què sortir per anar a buscar una hamburguesa quan a casa hi tinc un bon bistec...?"
  • Durant les eleccions presidencials americanes del 1968 va donar suport ostensiblement a Eugene McCarthy (candidat demòcrata partidari de la retirada dels EUA de la Guerra del Vietnam); a causa d'això, va figurar en el dinovè lloc de la "Llista dels Enemics de Nixon". Newman va declarar "que trobava aquest fet com un dels èxits més reeixits de la seva vida".

Filmografia[modifica]

Filmografia[5][6]

Actor[modifica]

Any Pel·lícula Paper Notes
1954 El calze de plata (The Silver Chalice) Basil
1956 Somebody Up There Likes Me Rocky Graziano
The Rack Capità. Edward Worthington Hall Jr.
1957 The Helen Morgan Story Larry Maddux
Until They Sail Capità Jack Harding
1958 El llarg i càlid estiu (The Silver Chalice) Ben Quick Premi a la interpretació masculina (Festival de Canes)
El pistoler esquerrà (The Left Handed Gun) William "Billy el Nen" Bonney
La gata sobre la teulada de zinc (Cat on a Hot Tin Roof) Brick Pollitt Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − BAFTA al millor actor estranger
Rally 'Round the Flag, Boys! Harry Bannerman
1959 The Young Philadelphians Anthony Judson Lawrence/Narrador
1960 From the Terrace David Alfred Eaton
Èxode (Exodus) Ari Ben Canaan
1961 El vividor (The Hustler) Eddie Felson BAFTA al millor actor estranger
Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
Paris Blues Ram Bowen
1962 Dolç ocell de joventut (Sweet Bird of Youth) Chance Wayne Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
Hemingway's Adventures of a Young Man Ad Francis Nominació − Globus d'Or al millor actor secundari
1963 Hud Hud Bannon Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
Nominació − BAFTA al millor actor estranger
Samantha (A New Kind of Love) Steve Sherman
El premi (The Prize) Andrew Craig
1964 What a Way to Go! Larry Flint
The Outrage Juan Carrasco
1965 Lady L Armand
1966 Harper Lew Harper
Cortina esquinçada (Torn Curtain) Professor Michael Armstrong
1967 Hombre John Russell
La llegenda de l'indomable (Cool Hand Luke) Lucas "Luke" Jackson Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
1968 The Secret War of Harry Frigg Harry Frigg
1969 Winning Frank Capua
Butch Cassidy and the Sundance Kid Butch Cassidy Nominació − BAFTA al millor actor
1970 WUSA Rheinhardt
1971 Casta invencible (Sometimes a Great Notion) Hank Stamper
1972 Pocket Money Jim Kane
The Life and Times of Judge Roy Bean Jutge Roy Bean
1973 The MacKintosh Man Joseph Rearden
El cop (The Sting) Henry "Shaw" Gondorff
1974 El colós en flames (The Towering Inferno) Doug Roberts
1975 Amb l'aigua al coll (The Drowning Pool) Lew Harper
1976 Buffalo Bill and the Indians William F. "Buffalo Bill" Cody
Silent movie Ell mateix
1977 Slap Shot Reggie Dunlop
1979 Quintet Essex
1980 When Time Ran Out... Hank Anderson
1981 Fort Apache the Bronx Murphy
Sense malícia (Absence of Malice) Michael Colin Gallagher Nominació − Oscar al millor actor
Veredicte final (The Verdict) Frank Galvin Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
1984 Harry i fill (Harry & Son) Harry Keach
1986 El color dels diners (The Color of Money) Fast Eddie Felson Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
1989 Fat Man and Little Boy General Leslie R. Groves
L'escàndol Blaze (Blaze) Gov. Earl K. Long
1990 Mr. & Mrs. Bridge Walter Bridge
1994 El gran salt (The Hudsucker Proxy) Sidney J. Mussburger
Nobody's Fool Sully Sullivan Ós de Plata a la millor interpretació masculina
Nominació − Oscar al millor actor
Nominació − Globus d'Or al millor actor dramàtic
1998 Twilight Harry Ross
1999 Missatge en una ampolla (Message in a Bottle) Dodge Blake
2000 On hi hagi els diners (Where the Money Is) Henry Manning
2002 Road to Perdition John Rooney Nominació − Oscar al millor actor secundari
Nominació − Globus d'Or al millor actor secundari
Nominació − BAFTA al millor actor secundari
2003 Our Town Stage Manager Nominació − Primetime Emmy al millor actor en minisèrie o telefilm
2005 Empire Falls Max Roby Telefilm
Globus d'Or al millor actor secundari en sèrie, minisèrie o telefilm
Primetime Emmy al millor actor en minisèrie o telefilm
Nominació − Primetime Emmy a la millor minisèrie
2006 Cars Doc Hudson Veu

Director, guionista o productor[modifica]

Any Pel·lícula Notes
1968 Rachel, Rachel Director, productor
Nominació − Oscar a la millor pel·lícula
1969 Butch Cassidy and the Sundance Kid Productor executiu
Globus d'Or al millor director
1970 Puzzle of a Downfall Child Productor
1971 Casta invencible (Sometimes a Great Notion) Director, productor
1972 The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds Director, productor
Nominació − Palma d'Or
1980 The Shadow Box Director
Nominació − Primetime Emmy al millor director en sèrie o especial
1984 Harry i fill Director, guionista
1987 The Glass Menagerie Director
Nominació − Palma d'Or

Referències[modifica]

  1. «Paul Newman». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «biografia de Paul Newman». The New York Times.
  3. «La notícia a Vilaweb». Arxivat de l'original el 2008-09-30. [Consulta: 27 setembre 2008].
  4. «Paul Newman, premis». The New York Times.
  5. Paul Newman a Internet Movie Database (anglès)
  6. «filmografia de Paul Newman». The New York Times.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paul Newman