Spike Lee

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSpike Lee

Spike Lee a Tribeca (2009)
Biografia
NaixementShelton Jackson Lee
20 març 1957 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Atlanta (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
President del jurat del Festival de Canes

← Alejandro González IñárrituVincent Lindon → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
Grup ètnicAfroamericà Modifica el valor a Wikidata
FormacióNew York University Tisch School of the Arts
Morehouse College
John Dewey High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, actor de cinema, actor de televisió, mascota, productor de televisió, muntador, guionista, productor de cinema, actor, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1978 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorUniversitat de Nova York
Universitat Harvard
Universitat de Colúmbia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeTonya Lewis Lee (1993-present)
PareBill Lee Modifica el valor a Wikidata
GermansDavid Lee, Joie Lee i Cinqué Lee Modifica el valor a Wikidata
ParentsMalcolm D. Lee (cosí)
Cliff Lee (en) Tradueix (oncle) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000490 Allocine: 9680 Allmovie: p99175 TV.com: people/spike-lee IBDB: 493060 TMDB.org: 5281
Twitter (X): SpikeLee Instagram: officialspikelee Musicbrainz: 48127a8d-e677-4196-900b-df0d1e3a9ab5 Songkick: 1885478 Discogs: 240015 Allmusic: mn0000009506 Modifica el valor a Wikidata

Spike Lee (Atlanta, Georgia, 20 de març del 1957), de nom verdader Shelton Lee, és un guionista, director i productor estatunidenc.[1]

Biografia[modifica]

Criat en un mitjà artístic i intel·lectual afavorit, Spike Lee ha estat alumne del prestigiós Morehouse College, universitat destinada a formar les elits negres americanes, i després de la Tisch School of the Arts, l'escola de cinema de més anomenada de la costa est dels Estats Units. La seva obra es focalitza principalment en la comunitat afroamericana i, més generalment, sobre els problemes socials i identitaris de les minories.

Spike Lee ha donat a conèixer actors avui reconeguts com Denzel Washington, Halle Berry, Samuel L. Jackson o John Turturro.

La seva obra prolífica, sovint polèmica per la mirada que fa de la societat americana, amb pel·lícules com She's Gotta Have It (1986), Mo' Better Blues (1990), Malcolm X (1992) o també 25th hour (2002), en fan un cineasta estatunidenc ineludible.

El 2006, realitza una pel·lícula documental sobre la Nova Orleans afectada per l'huracà Katrina, entrevistant més de cent víctimes i recorrent la ciutat devastada amb, sobretot, Terence Blanchard, trompetista que treballa en la música de les seves pel·lícules des de fa vint anys i natiu d'aquesta ciutat. En dues parts de dues hores Katrina (when The Levees Broke) - When The Levees Broke: A Requiem In Four Acts ha estat difosa en HBO.

És germà dels també actors Cinquè i Joie Lee.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Vídeoclips[modifica]

Controvèrsia[modifica]

Spike Lee ha posat sovint en marxa controvèrsies, sobretot per la seva manera "agressiva" de defensar la comunitat afroamericana. Ha criticat sovint els cineastes més reputats de Hollywood. Quentin Tarantino, que l'havia dirigit en Girl 6, n'és un bon exemple: Lee li hauria retret que utilitzés a ultrança les paraules negre i negro en les seves pel·lícules Reservoir Dogs, Jackie Brown i Pulp Fiction: segons ell, no són les paraules en si mateix les que molesten, sinó l'ús excessiu que Tarantino en fa. Samuel L. Jackson defensa aquest últim:

« No penso que la paraula sigui ofensiva col·locada en el context de la pel·lícula. Els artistes negres pensen que són els únics autoritzats a utilitzar aquesta paraula. Jackie Brown és una magnífica pel·lícula que ret homenatge a les pel·lícules de la Blaxploitation. És una bona pel·lícula, cosa que Spike no ha fet des de fa alguns anys. »

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Spike Lee | Biography, Movies, & Facts» (en anglès). [Consulta: 5 gener 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Spike Lee