Johnny Depp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohnny Depp

(2020) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) John Christopher Depp II Modifica el valor a Wikidata
9 juny 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Owensboro (Kentucky) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióMiramar High School
Bournville School Modifica el valor a Wikidata
Alçada178 cm Modifica el valor a Wikidata
LateralitatDretà Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsAvellana Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells marrons Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació, rock i producció cinematogràfica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, actor de veu, propietari de club nocturn, guitarrista, actor, actor de cinema, guionista, actor de televisió, productor de cinema, músic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1984 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
GènereRock, cinema fantàstic, cinema d'aventures i comèdia romàntica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentGuitarró i guitarra Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeLori Anne Allison (1983–1985), divorci
Amber Heard (2015–2016), divorci Modifica el valor a Wikidata
ParellaSherilyn Fenn (1985–1988)
Jennifer Grey (1989–1989)
Winona Ryder (1989–1993)
Tally Chanel (1990–1990)
Kate Moss (1994–1998)
Vanessa Paradis (1998–2012)
Polina Glen (2017–2019) Modifica el valor a Wikidata
FillsJack Depp
 ( Vanessa Paradis)
Lily-Rose Depp
 ( Vanessa Paradis) Modifica el valor a Wikidata
ParesJohn Christopher Depp Modifica el valor a Wikidata  i Betty Sue Wells Modifica el valor a Wikidata
GermansChristi Dembrowski (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
11 abril 2022-1r juny 2022judici entre Johnny Depp i Amber Heard Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0000136 Allocine: 12839 Rottentomatoes: celebrity/johnny_depp Allmovie: p18682 TCM: 48903 TV.com: people/johnny-depp AFI: 169824 TMDB.org: 85
Facebook: JohnnyDepp Instagram: johnnydepp TikTok: johnnydepp Spotify: 3OsHwkxpSIEqqmYoQxZTT5 iTunes: 15506997 Musicbrainz: 49654ec9-0c4d-44a6-a909-580ee9fbabb7 Songkick: 326928 Discogs: 268174 Allmusic: mn0000247383 Modifica el valor a Wikidata

John Christopher Depp II, conegut artísticament com a Johnny Depp,[1] (Owensboro, Kentucky, 9 de juny de 1963) és un actor, productor, guionista i músic estatunidenc.

Va començar la seva carrera a la pel·lícula de terror A Nightmare on Elm Street de 1984 com Glen Lantz, una de les víctimes de Freddy Krueger. Dos anys després, el 1986, va tenir un paper de repartiment a Platoon dirigit per Oliver Stone. El seu paper de Tom Hanson a la sèrie de televisió: Jump Street el va convertir en un ídol adolescent. Mentre treballava en aquesta, Depp va actuar en la pel·lícula Edward Scissorhands, que li va valer la seva primera nominació al Globus d'Or i reconeixement per part de la crítica. Posteriorment va protagonitzar la majoria de les pel·lícules en què va treballar, entre elles Sleepy Hollow (1999), Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) i les seves respectives seqüeles, Charlie i la fàbrica de xocolata (2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2008), Alícia al País de les Meravelles (2010) i la seva seqüela Alicia a través del mirall (2016), Bèsties fantàstiques i on trobar-les (2016) i la seva seqüela Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald (2018), entre d'altres.

Part de les seves col·laboracions més reconegudes van ser amb el director Tim Burton, amb el qual va participar en nou pel·lícules: Edward Scissorhands (1990), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Charlie i la fàbrica de xocolata (2005), Bride (2005), Sweeney Todd (2007), Alícia al país de les meravelles (2010) i Ombres tenebroses (2012) i Alícia a través del mirall (2016).

Les seves pel·lícules més taquilleres han estat la saga Pirates del Carib amb més de 3,9 mil milions de dòlars, seguida d'Alícia al país de les meravelles amb uns ingressos mundials de 1024 milions, Charlie i la fàbrica de xocolata amb 474 milions i The Tourist amb 278 milions a tot el món. La revista Vanity Fair el va ubicar en la segona posició a la llista de «Les quaranta celebritats de Hollywood amb més guanys al llarg del 2010», amb ingressos estimats en 100 milions de dòlars. El 2003 i 2009 va ser triat com l'home viu més sexy del món per la revista estatunidenca PeopleBiografia

Primers anys[modifica]

És fill de John Depp I, un enginyer civil, i de Betty Sue, una cambrera. Depp té tres germans: Christie, Debborah i Danny. A causa de la feina del seu pare, Johnny Depp, de jove, va canviar més de vint vegades de casa.

El 1978, els seus pares es divorcien i entra en una etapa bohèmia i independent que el farà caure en les drogues. Quan era adolescent, va ser part d'un grup de rock de la seva barriada i després va entrar a la banda "The Kids".

Se'n va anar a Los Angeles i va conèixer Nicolas Cage el 1983. Va començar a presentar-se als càstings i, gràcies a ell, va conèixer la seva primera dona, Lori Anne Allison.

El 1984 va actuar en la pel·lícula Malson a Elm Street, de Wes Craven. Aviat coneixeria un dels seus millors amics, el director de cinema Tim Burton.[2] Va adquirir fama internacional gràcies a la sèrie de televisió 21 Jump Street (1987-1991). A partir d'aleshores va treballar en el cinema, sovint amb directors de prestigi, fins a esdevenir una de les estrelles de Hollywood més importants gràcies al personatge del pirata Jack Sparrow de la sèrie Pirates of the Caribbean.

Després de divorciar-se de la seva primera dona, ha tingut relacions amb les actrius Winona Ryder,[3] Kate Moss, Jennifer Grey i Sherilyn Fenn. El 1998, quan rodava The Ninth Gate a París, va conèixer la cantant i actriu francesa Vanessa Paradis,[4] amb qui va viure durant 14 anys i que seria la mare dels seus dos fills, Lilly-Rose (1999) i Jack-John III (2002).

Acusacions de violència domèstica[modifica]

Posteriorment, va començar a sortir amb l'actriu i model Amber Heard, a qui va conèixer al rodatge de The Rum Diary el 2011. Al gener de 2014, es van comprometre. El juliol, Depp va comprar una illa a les Bahames on es va realitzar una nova festa.[cal citació] El 23 de maig de 2016, Heard li va presentar el divorci i dies més tard va obtenir una ordre d'allunyament, després de declarar davant la cort que «durant tota la nostra relació, Johnny va abusar tant verbal com físicament de mi». A més, va enviar una fotografia als mitjans de comunicació del seu rostre magullat com a prova que l'actor l'havia colpejada, i va afirmar que ho havia fet altres vegades al llarg dels quinze mesos de matrimoni. Alhora, més tard va sortir a la llum una carta que els advocats li van enviar a l'equip de Depp dient que si no donava a Heard el que s'especificava en aquella carta anirien a la premsa. Depp no hi va accedir i dies més tard van sortir les acusacions. L'1 de febrer de 2020 es va publicar un àudio de Heard en què se la sent dir que va ser ella qui el va colpejar.

Carrera[modifica]

Primers treballs[modifica]

La seva carrera en cinema va començar el 1984, quan va conèixer Nicolas Cage a través de la seva dona Lori Anne Allison i aquest el va animar a provar sort com a actor. El seu primer paper va ser a la pel·lícula de terror A Nightmare on Elm Street, dirigida per Wes Craven. Depp va assistir a l'audició i li va agradar tant a la filla del productor que finalment va ser elegit. Craven va afirmar que Depp "tenia un carisma assossegat (...) En cert sentit exercia una atracció semblant a la de James Dean. La seva personalitat era molt poderosa alhora que subtil. La meva filla adolescent i les seves amistats van assistir al càsting i tots van apostar per Depp sense dubtar-ho. El seu atractiu sexual entre les dones és innegable". En el llargmetratge va encarnar Glen Lantz, el nuvi de la protagonista. El seu personatge mor a les mans del dolent principal Freddy Krueger. El seu debut a la televisió va ser un any més tard, quan va interpretar Lionel Viland en la sèrie dramàtica Lady Blue. Va coprotagonitzar també la comèdia Private Resort (1985) i va treballar en el curtmetratge Dummies com Pete. Depp es va convertir en un ídol adolescent a finals de la dècada de 1980, amb la seva interpretació del policia Tommy Hanson a la sèrie de televisió 21 Jump Street, que va començar a emetre's el 1987. El drama policíac mostrava la dedicació d'uns joves agents en investigar i solucionar delictes en entorns juvenils, com ara instituts i universitats.] Depp va acceptar el paper, ja que representava una oportunitat per treballar al costat de Frederic Forrest, que va interpretar al capità Richard Jenko. Posteriorment, va decidir aparèixer només en una pel·lícula de la sèrie, estrenada el 2012, en què Depp i alguns membres del repartiment original van fer cameos.

El 1986 va participar a Platoon, d'Oliver Stone, on va encarnar Gator Lerner, un soldat de la Guerra del Vietnam que consumeix drogues en el seu temps lliure al costat dels seus companys. El film va guanyar diversos premis, entre ells l'Óscar a la millor pel·lícula. Aquest mateix any va realitzar unes escenes per a la pel·lícula Skateboard, encara que va ser acomiadat després de diversos desacords amb el productor. A més, va actuar en el curtmetratge RPG en el paper de Vinnie Dooler i en el telefilm Slow Burn com a Donnie Fleischer. Un any després va participar a l'episodi "Unfinished Business" de la sèrie de l'ABC Hotel com Rob Cameron i a més va reprendre paper de Vince a la seqüela RPG II.

Filmografia[modifica]

Estrella del passeig de les estrelles de Los Angeles, amb el seu nom
Johnny Depp el 2006.

Cinema[modifica]

Any Pel·lícula Personatge Notes
1984 Malson a Elm Street Glen Lantz
1985 Private Resort Jack Marshall
1986 Platoon Especialista Gator Lerner
1990 Cry-Baby Wade "Cry-Baby" Walker
Edward Scissorhands Edward Scissorhands Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
1991 Freddy's Dead: The Final Nightmare Adolescent a la televisió Cameo
1993 A qui estima, en Gilbert Grape? (What's Eating Gilbert Grape) Gilbert Grape
Benny i Joon Sam Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
El somni d'Arizona (Arizona Dream) Axel Blackmar
1994 Ed Wood Edward D. Wood, Jr. Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
1995 Nick of Time Gene Watson
Dead Man William Blake
Don Juan DeMarco Don Joan/John R. DeMarco
1996 Cannes Man Johnny Depp
1997 Donnie Brasco Donnie Brasco/Joseph D. Pistone
The Brave Raphael Nominat − Palma d'Or
1998 Por i fàstic a Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) Raoul Duke
L.A. Without a Map Johnny Depp/William Blake Cameo
1999 Sleepy Hollow Detectiu Ichabod Crane
La cara del terror (The Astronaut's Wife) Comandant Spencer Armacost
The Ninth Gate Dean Corso
The Source Jack Kerouac Documental
2000 Chocolat Roux Nominat − Premi del Sindicat d'Actors al millor repartiment
Before Night Falls Lt. Victor, Bon Bon
2001 From Hell Inspector Frederick Abberline
Vides furtives (The Man Who Cried) Cesar
Blow George Jung
2002 Lost in La Mancha Johnny Depp No surt als crèdits
2003 El mexicà (Once Upon a Time in Mexico) Agent Sheldon Sands
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Jack Sparrow Premi del Sindicat d'Actors al millor actor protagonista
Nominat − Oscar al millor actor
Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
Nominat − BAFTA al millor actor
2004 Happily Ever After L'inconnu Cameo
Descobrir el País de Mai Més James Matthew Barrie Nominat − Oscar al millor actor
Nominat − Globus d'Or al millor actor dramàtic
Nominat − BAFTA al millor actor
Nominat − Premi del Sindicat d'Actors al millor repartiment
Nominat − Premi del Sindicat d'Actors al millor actor protagonista
La finestra secreta (Secret Window) Mort Rainey
2005 The Libertine John Wilmot, 2n Duc de Rochester
Charlie i la fàbrica de xocolata (Charlie and the Chocolate Factory) Willy Wonka Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
La núvia cadàver (Corpse Bride) Victor Van Dort Veu
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Jack Sparrow Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
Deep Sea 3D Narrador
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End Jack Sparrow
Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet Sweeney Todd/Benjamin Barker Globus d'Or al millor actor musical o còmic
Nominat − Oscar al millor actor
2009 Enemics públics John Dillinger
L'imaginari del doctor Parnassus Tony (1a transformació)
2010 Alice in Wonderland Sombrerer Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
The Tourist Frank Tupelo/Alexander Pearce Nominat − Globus d'Or al millor actor musical o còmic
When You're Strange narrador
2011 Rango Rango Veu
The Rum Diary Paul Kemp
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides Jack Sparrow
En Jack i la seva germana bessona (Jack and Jill) Johnny Depp
2012 21 Jump Street Tom Hanson
Ombres tenebroses Barnabas Collins
2013 The Lone Ranger Tonto
2014 Transcendència Will
Tusk Guy Lapointe
Into the Woods The Wolf
2015 Mortdecai Charles Mortdecai
Black Mass Whitey Bulger
2016 Alice Through the Looking Glass Sombrerer
Yoga Hosers Guy Lapointe
Donald Trump's The Art of the Deal: The Movie Donald Trump[5]
Bèsties fantàstiques i on trobar-les Gellert Grindelwald
2017 The Black Ghiandola Nuclear Med Tech Curtmetratge
Murder on the Orient Express Ratchett
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Jack Sparrow[6]
2018 Sherlock Gnomes Sherlock Gnomes Narrador
London Fields Chick Purchase Cameo no acreditat
Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald Gellert Grindelwald
En Richard diu adeu Richard
City of Lies Russell Poole
2019 Waiting for the Barbarians Coronel Joll
2020 Minamata William Eugene Smith[7]

Televisió[modifica]

Any Producció Paper Notes
1985 Lady Blue Lionel Viland Sèrie de televisió; episodi "Beasts of Prey"
1986 Slow Burn Donnie Fleischer Telefilm
1987-1990 21 Jump Street Oficial Thomas "Tom" Hanson, Jr. Sèrie de televisió (57 episodis)
1987 Hotel Rob Cameron Sèrie de televisió; episodi "Unfinished Business"
2004 King of the Hill Yogi Victor (veu) Sèrie de televisió; episodi "Hank's Back"

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Johnny Depp
Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Johnny Depp
  1. «Classification of Chrome, Chrome-Magnesia, Magnesia-Chrome, and Magnesia Brick». ASTM International. [Consulta: 16 novembre 2023].
  2. Martí, Irina «Johnny Depp. L'intèrpret excèntric». ARA, 18-08-2013 [Consulta: 3 juny 2020].
  3. Castellví, Albert «Winona Ryder defensa Johnny Depp en el cas dels suposats maltractaments a Amber Heard». ARA, 13-03-2020 [Consulta: 3 juny 2020].
  4. Lerman, Gabriel «La decadència de Johnny Depp». La Vanguardia, 01-09-2017 [Consulta: 3 juny 2020].
  5. Torres, Salva «Donald Trump, entre Jesucristo y Hitler». MAKMA [Consulta: 14 gener 2017].
  6. Salvà, Nando «'Piratas del Caribe 5': Jack Sparrow navega de nou». El Periódico, 25-05-2017 [Consulta: 3 juny 2020].
  7. Sánchez, Fernando «La película sobre el mítico fotógrafo Eugene Smith ya tiene fecha de estreno» (en castellà). XatakaFoto, 13-03-2020 [Consulta: 16 març 2020].