Mortdecai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaMortdecai

Cartell de la versió original en anglès
Fitxa
DireccióDavid Koepp Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJohnny Depp i Andrew Lazar Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMark Ronson Modifica el valor a Wikidata
FotografiaFlorian Hoffmeister Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJill Savitt Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLionsgate i OddLot Entertainment (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena22 gener 2015 Modifica el valor a Wikidata
Durada106 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeLondres Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost60.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació47.300.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enMortdecai (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia i cinema de robatoris Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres i Los Angeles Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmortdecaithemovie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt3045616 Filmaffinity: 627097 Allocine: 222711 Rottentomatoes: m/mortdecai Letterboxd: mortdecai Mojo: mortdecai Allmovie: v588221 TCM: 2062584 Metacritic: movie/mortdecai TMDB.org: 210860
Twitter (X): PartTimeRogue Modifica el valor a Wikidata

Mortdecai és una pel·lícula de comèdia d'acció estatunidenca de 2015 dirigida per David Koepp i escrita per Eric Aronson. La pel·lícula està adaptada de la sèrie de novel·les Mortdecai (concretament la seva primera instal·lació de 1972 Don't Point that Thing at Me) escrita per Kyril Bonfiglioli. És protagonitzada per Johnny Depp en el paper principal i també compta amb Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Olivia Munn, Paul Bettany i Jeff Goldblum. Llançada per Lionsgate el 23 de gener de 2015, Mortdecai va ser una bomba de taquilla, que va recaptar 47 milions de dòlars en comparació amb el seu pressupost estimat de 60 milions de dòlars, i va rebre males crítiques.[1][2] Es va doblar al català.[3]

Argument[modifica]

Lord Charlie Mortdecai, un "comerciant d'art" i estafador, és abordat a Hong Kong per una de les seves víctimes, un gàngster anomenat Fang. Jock, el criat fidel de Mortdecai, exclou el seu amo abans que puguin ser assassinats.

En tornar a Londres, Mortdecai i la seva dona, Johanna, consideren maneres de pagar el seu deute fiscal aclaparador. Paral·lelament, a Oxford, un quadre de Francisco Goya es converteix en l'objectiu d'un elaborat robatori, que provoca l'assassinat d'un restaurador d'art. L'inspector Alistair Martland s'encarrega del cas. Ell, enamorat de la Johanna des de la universitat, pressiona en Mortdecai perquè l'ajudi. Martland creu que el principal sospitós és Emil Strago. Mortdecai accepta ajudar a canvi del 10% dels diners de l'assegurança.

Mortdecai entrevista persones afiliades al món de l'art, inclosa Spinoza, un contrabandista d'art. Mentre discuteixen, Strago arriba i els dispara, matant Spinoza; Mortdecai escapa il·lès, tot i que accidentalment dispara a Jock en el procés. La Johanna es reuneix amb 'El duc', que coneix el lladre i diu que la pintura amaga la ubicació d'un cúmul d'or nazi. Mortdecai és segrestat per pinxos que treballen per a un rus anomenat Romanov perquè creuen que Mortdecai té la pintura. Romanov amenaça amb tortura tret que Mortdecai li entregui, però escapa per una finestra amb Jock.

Martland envia Mortdecai a Amèrica per reunir-se amb el potencial comprador de Goya, Milton Krampf. Planejant vendre el seu estimat Rolls-Royce a l'estatunidenc, intenta veure si Krampf està relacionat amb el robatori. Després que Mortdecai arribi a Los Angeles, Krampf li mostra que el Goya va ser introduït de contraban als Estats Units als Rolls després que l'haguessin robat a Strago i s'hi hagués amagat allà.

Krampf convida a Mortdecai a la festa, on ensenyarà el Goya. En Jock i en Mortdecai intenten robar-lo durant la festa, igual que la filla de Krampf, Georgina i Strago. Ella intenta seduir Mortdecai mentre Strago roba el quadre. La Johanna arriba amb Martland i atrapa el seu marit amb Georgina. Mortdecai fuig per ajudar a Jock a robar el quadre, però descobreix que Krampf ha estat assassinat per Strago i que el quadre ha desaparegut. Strago és atrapat, però la Georgina l'ajuda a escapar amb la pintura. Mortdecai, Jock, Martland i Johanna els troben en un motel on Martland cala foc als Goya, fent que l'edifici exploti. Es revela que la pintura era una falsificació; El duc ha amagat l'autèntic.

Els Mortdecais recuperen el quadre i el subhasta. La venda atrau Fang i Romanov, els matons dels quals Mortdecai i Jock fugien. A la sala de subhastes, Strago intenta segrestar la Johanna mentre Mortdecai puja el 'Goya'. Sir Graham finalment la guanya per Romanov i Martland deté Strago durant la commoció. Els ingressos de la venda paguen el seu deute, però encara estan trencats.

Es revela que la pintura és una altra falsificació, i Romanov planeja la seva venjança mentre els seus pinxos comencen a torturar Sir Graham.

A l'escena final, els Mortdecais comparteixen un bany de bombolles mentre admiren l'autèntic Goya.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La fotografia principal i la producció van començar a Londres el 21 d'octubre de 2013.[5][6]

Parts de la pel·lícula es van rodar a la Hedsor House a Buckinghamshire al Regne Unit,[7] on Depp, Munn i Bettany van filmar escenes al Boudoir i Bridal Suites de Hedsor House.

Les escenes també es van rodar a la National Art Library al Victoria and Albert Museum de Londres.[8]

El quadre de Goya és un pastitx o versió moderna del Retrat de la marquesa de Santa Cruz de 1805 (Madrid, Museu del Prado).

Llançament[modifica]

El 23 d'abril de 2014, Lionsgate va anunciar que la pel·lícula s'estrenaria el 6 de febrer de 2015.[9] El 24 de setembre de 2014, la data d'estrena es va canviar al 23 de gener de 2015.[10]

Màrqueting i promoció[modifica]

Una foto de la pel·lícula amb Depp es va revelar el 8 de maig de 2014.[11] Quatre pòsters de personatges, amb Depp, Paltrow, McGregor i Munn amb bigoti, es van llançar el novembre de 2014. Un vincle promocional de la pel·lícula va ser fet per The Art of Shaving, els aparadors del qual mostraven cartells de Depp mostrant les seves navalles amb el lema "Handsome Doesn't Just Happen".

El primer tráiler de la pel·lícula es va estrenar el 12 d'agost, adjunt a The Expendables 3. El segon tràiler es va publicar el 12 de novembre i es va adjuntar a Dumb and Dumber To, The Hunger Games: Mockingjay – Part 1, Com matar el teu cap 2, Top Five i The Gambler.[12]

Recepció[modifica]

Taquilla[modifica]

Mortdecai va recaptar 7,7 milions de dòlars a Amèrica del Nord i 39,6 milions de dòlars a altres territoris per un total mundial de 47,3 milions de dòlars, enfront d'un pressupost de producció de 60 milions de dòlars.[13]

La pel·lícula es va estrenar a Amèrica del Nord el 23 de gener de 2015. Es projectava que la pel·lícula recaptaria uns 10 milions de dòlars en 1.586 sales de cinema durant el seu cap de setmana d'obertura. La pel·lícula va guanyar 1,5 milions de dòlars el seu primer dia i va recaptar 4,2 milions de dòlars el cap de setmana d'estrena, i va quedar 9a a la taquilla.[14] En la seva tercera setmana, la pel·lícula es va retirar de 2.395 teatres (una caiguda del 90,4%), la 10a caiguda de cinema més gran de la història en aquell moment.[15]

Resposta crítica[modifica]

A Rotten Tomatoes, la pel·lícula té una puntuació d'aprovació del 12% basada en 112 ressenyes i una puntuació mitjana de 3,50/10. El consens crític del lloc diu: "Agressivament estrany i deliberadament poc divertit, el Mortdecai equivocat sona una nota terriblement baixa a la filmografia posterior a Pirates de Johnny Depp".[16] A Metacritic, la pel·lícula té una puntuació de 27 sobre 100 basat en 21 crítics, indicant "crítiques generalment desfavorables".[17] A Twitter, Robbie Collin de The Daily Telegraph caracteritza la pel·lícula com "The Crap Budapest Hotel", explicant a la seva ressenya: "Mortdecai: mort de cinéma, més com ".[18] Els públics enquestats per CinemaScore va donar a la pel·lícula una nota mitjana de "C+" en una escala d'A+ a F.[19]

El gener de 2015, Christopher Rosen de The Huffington Post va dir que Mortdecai "sembla destinada a ser qualificada com la pitjor pel·lícula del 2015, i merescudament".[20]

Reconeixement[modifica]

Premi Categoria Nominat Resultat
Premis Golden Raspberry Pitjor actor Johnny Depp Nominat
Pitjor actriu Gwyneth Paltrow Nominat
Pitjor combinació de pantalla Johnny Depp i el seu bigoti enganxat Nominat

Referències[modifica]

  1. «'Mortdecai' Is One Of Johnny Depp's Worst Flops Ever». Huffingtonpost.com, 25-01-2015 [Consulta: 12 juny 2015].
  2. Stephanie Garcia «Mortdecai becomes Johnny Depp's fifth consecutive movie to flop at the box office - News - Films». The Independent [Londres], 26-01-2015 [Consulta: 12 juny 2015].
  3. «Mortdecai». Ésadir.cat. [Consulta: 24 novembre 2022].
  4. «Watch Johnny Depp In 'Mortdecai' Movie Trailer [VIDEO Gwyneth Paltrow, Olivia Munn, Ewan McGregor Costar In New Comedy]». Mstarz.com. Arxivat de l'original el de març 6, 2016. [Consulta: 11 novembre 2014].
  5. «Principal Photography Begins for Mortdecai, Starring Johnny Depp». comingsoon.net, 21-10-2013 [Consulta: 23 octubre 2013]. Arxivat 6 October 2014[Date mismatch] a Wayback Machine.
  6. «Mortdecai Starring Johnny Depp Begins Production in London». movieweb.com, 21-10-2013 [Consulta: 23 octubre 2013]. Arxivat 12 August 2014[Date mismatch] a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el d’agost 12, 2014. [Consulta: d’octubre 6, 2022].
  7. «Hedsor House used in the film Mortdecai (2015)». Hedsor House, 2015. Arxivat de l'original el 21 gener 2015. [Consulta: 20 gener 2015].
  8. «I'm sure I've seen that Library before (2014)». Victoria and Albert Museum, 2014. [Consulta: 28 gener 2015].
  9. Lesnick, Silas. «Lionsgate Sets Mortdecai, Starring Johnny Depp, for February 6, 2015». ComingSoon.net, 23-04-2014. Arxivat de l'original el 6 d’octubre 2014. [Consulta: 23 gener 2015].
  10. «Johnny Depp Comedy 'Mortdecai' Shifts to January 2015 Release Date». variety.com, 24-09-2014 [Consulta: 25 setembre 2014].
  11. Davis, Edward «First Look: Johnny Depp Gets Mustachioed & Debonair In Spy Thriller Comedy 'Mortdecai'». indiewire.com, 08-05-2014 [Consulta: 9 maig 2014]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2014-05-10. [Consulta: 6 octubre 2022].
  12. «Johnny Depp Doesn't Need Help with His Bags in 'Mortdecai' Trailer». firstshowing.net, 12-08-2014 [Consulta: 13 agost 2014].
  13. «Mortdecai (2014)». Box Office Mojo. Internet Movie Database. [Consulta: 2 novembre 2015].
  14. «Mortdecai (2015)». Box Office Mojo, 19-02-2015. [Consulta: 2 novembre 2015].
  15. «Biggest Theater Drops». Box Office Mojo.
  16. «Mortdecai (2015)». Rotten Tomatoes.
  17. «Mortdecai Reviews». Metacritic.
  18. «Mortdecai, review: 'psychotically unfunny'». Daily Telegraph, 22-01-2015 [Consulta: 2 novembre 2020].
  19. «Home - Cinemascore». cinemascore.com.
  20. «Mortdecai Might Be 2015's Worst Movie». Huffington Post, 23-01-2015 [Consulta: 23 gener 2015].

Enllaços externs[modifica]