Christopher Lee

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChristopher Lee

Christopher Lee filmant The Heavy (2007)
Biografia
NaixementChristopher Frank Carandini Lee
27 maig 1922 Modifica el valor a Wikidata
Belgravia (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 juny 2015 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Insuficiència cardíaca Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacap valor Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAnglaterra Anglaterra
FormacióWellington College (1936–1939)
Summer Fields School Modifica el valor a Wikidata
Alçada194 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballIndústria del videojoc i interpretació Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor, militar, actor de gènere, actor de teatre, productor de cinema, orador, actor de veu, cantant d'òpera, escriptor, actor de televisió, actor de cinema, agent de la SOE Modifica el valor a Wikidata
Activitat1948 Modifica el valor a Wikidata –  2015 Modifica el valor a Wikidata
GènereCinema de terror i western Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatFinlàndia i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Branca militarRoyal Air Force, Home Guard i Exèrcit de Finlandia Modifica el valor a Wikidata
Rang militarTinent de Vol (1944–) Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra d'Hivern, Segona Guerra Mundial, Campanya del nord d'Àfrica, invasió aliada d'Itàlia i batalla de Montecassino Modifica el valor a Wikidata
VeuBaix Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Participà en
juliol 1987Mio, moi Mio (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeBirgit Kroencke (1961–)
FillsChristina Lee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGeoffrey Trollope Lee Modifica el valor a Wikidata  i Estelle Maria Carandini (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansXandra Carandini Lee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsIan Lancaster Fleming (cosí)
Andrea Carandini (cosí)
Guido Carandini (cosí) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webChristopherLeeWeb.com
IMDB: nm0000489 Allocine: 1305 Rottentomatoes: celebrity/christopher_lee Allmovie: p41362 TCM: 518774 TV.com: people/christopher-lee-1 AFI: 31819 TMDB.org: 113
Youtube: UCBtln7cWMqApIXy-o-04n_g Spotify: 7ziAy2bJOgjFO50ThstObl Musicbrainz: 547038ef-aaef-43db-86fe-29bf25c05712 Songkick: 534826 Discogs: 388962 Goodreads author: 5325360 Find a Grave: 147708449 Deezer: 320317 Modifica el valor a Wikidata

Christopher Frank Carandini Lee (Londres, 27 de maig de 1922 - Londres, 7 de juny de 2015)[1] fou un prolífic actor anglès, conegut per la seva versatilitat quant a personatges. Va estar encasellat diversos anys en pel·lícules de terror en interpretar el comte Dràcula. Va continuar actiu fins al final de la seva vida, malgrat l'avançada edat que va aconseguir, i fins i tot durant la seva última dècada la seva carrera va rebre un renovat impuls amb papers en èxits de taquilla, com el de Saruman a les pel·lícules d'El Senyor dels Anells i El hobbit o el de comte Dooku en les preqüeles de Star Wars.

També va col·laborar en projectes musicals amb bandes com Rhapsody of Fire i Manowar, a més d'haver iniciat una nova carrera com a músic amb la seva pròpia banda de heavy/power metall simfònic Christopher Lee Charlemagne el 2010, amb quatre àlbums gravats. Aquest any va rebre el premi Spirit of Metall en els Globus d'Or. Fou Comandant de l'Orde de l'Imperi Britànic.

Biografia[modifica]

Va gaudir d'una infantesa acomodada i des de molt jove se sentí atret per la interpretació. I també va col·laborar en el grup italià de Power-Epic metal simfònic, Rhapsody of Fire com a rei-sacerdot medieval en les sagues que retracten els seus àlbums.

Molt interessat pels moviments polítics internacionals que es desenvoluparen en la seva joventut, amb divuit anys va anar com a voluntari en la Guerra d'Hivern, essent enviat a Finlàndia per ajudar a la defensa del país davant de la invasió de la Unió Soviètica. Acabada la guerra torna a Anglaterra i és allistat a la Royal Air Force, on hi combatrà contra els alemanys en la II Guerra Mundial.[2]

Pel seu físic, començà en el cinema encarnant personatges secundaris normalment malvats o traïdors. D'aquest moment inicial en destaca el seu paper en una estimable pel·lícula bèl·lica: "La batalla del Riu de la Plata" (1956 de Michael Powell i Emeric Pressburger). Fou el 1958 quan la seva presència crida l'atenció de tots en participar en el film que inaugura tot un cicle de terror en el cinema britànic: "Dràcula (Horror of Dracula)" de Terence Fisher. Tot i l'enorme èxit del remake estrenat l'any anterior sobre el mite de Frankenstein, rodat per Lee juntament amb el mateix director (La maledicció de Frankenstein), aquesta serà la pel·lícula que el llenci a la fama. Després d'aquest Dràcula, comença a intervenir-hi en pel·lícules de la sèrie Dràcula (Dracula: Prince of Darkness el 1966), Dracula Has Risen from the Grave el 1968, Taste the Blood of Dracula, el 1969, etc.); Frankenstein (La venjança de Frankenstein el 1958, etc.); i similars (Ill Met by Moonlight el 1957, La mòmia el 1959, The City of the Dead el 1960…), aconseguint una gran popularitat, però patint també la monotonia del gènere.

En aquesta etapa treballà en gairebé tots els films del genial Terence Fisher per la Hammer (incloent-hi cintes que no eren de terror, com El gos dels Baskerville), però també amb alguns destacats realitzadors anglesos del gènere (Freddie Francis, Peter Sasdy…). A més, solia formar tàndem amb un altre actor que es fa cèlebre amb ell en aquell moment: Peter Cushing. Tanmateix, aquesta monotonia provocà que la seva espectacular manera d'interpretar, alhora que el seu adequat físic, el convertiren en una llegenda.

La dècada de 1970 suposà la decadència de la productora Hammer i de la seva manera d'entendre el gènere. Fou llavors quan començà a intervenir com a actor secundari en produccions de cinema i televisió d'irregular qualitat i acollida, pertanyents o no al gènere fantàstic. D'aquesta època en destaca "El comte Dràcula" en versió de Jesús Franco el 1969.

Tanmateix, també seguí col·laborant amb grans mestres del cinema com Billy Wilder, qui el feu interpretar a Mycroft en la seva pel·lícula "La vida privada de Sherlock Holmes" el 1970. I de nou va prendre part en una gran superproducció, aquesta vegada de la saga de James Bond: "L'home de la pistola d'or", on encarna el cèlebre Francisco Scaramanga, un dels més recordats rivals de 007, amb Roger Moore en el paper de Bond (1974). Més endavant donà vida al Comte Rochefort als "Els tres mosqueters" (1973, de Richard Lester), treballant al costat de diverses estrelles de Hollywood com Charlton Heston.

Dins del paper en què havia estat encasellat, donà vida a Rasputín en la sèrie televisiva homònima el 1977, dirigida per Don Sharp. Igualment encarnà el paper principal a la saga "Fu Manxú", el que incrementà la seva fama de "dolent" professional.

A la dècada de 1980 començà la seva decadència en el cinema, però sobrevisqué com a actor convidat o principal en telefilms i sèries de televisió, encarnant personatges detectivescs (tipus Sherlock Holmes), en produccions paròdiques o d'intriga. Tanmateix, continuà tenint aparicions reconegudes, com en la segona estrena de la saga Gremlins, amb Steven Spielberg, i en continuacions d'"Els tres mosqueters". Fins i tot interpretà un paper en l'última seqüela de la saga humorística "Boja Acadèmia de Policia". Poc després començà a col·laborar amb l'extravagant Tim Burton, que li donà petits papers en Sleepy Hollow i més endavant a Charlie i la Fàbrica de Xocolata o La núvia cadàver. A més, la seva fascinant i profunda veu, sumada a la seva perfecta vocalització, feu que li ofiren nombrosos papers de doblatge, ràdio o videojocs.

Però la seva espectacular tornada a la pantalla gran va ser el 2002, quan participa en la trilogia d'El Senyor dels Anells dirigida per Peter Jackson i en les que interpretà el paper del mag Sàruman. La crítica no estalvià lloances per la seva interpretació, que Lee justificà reconeixent haver estat des de jove un enamorat de l'obra de Tolkien i sentir especial fascinació per la figura d'aquest mag. També fou l'escollit per George Lucas per participar en les últimes dues pel·lícules de la saga de Star Wars, Episodi II L'ataca dels Clons i Episodi III La Venjança dels Sith, interpretant-hi el Comte Dooku. Del mateix mode, intervingué també en la segona entrega d'Els rius de color porpra.

En aquestes pel·lícules reprengué el seu paper de "dolent professional", però li permeteren adquirir un rècord: l'altíssima afluència de públic a aquestes famosíssimes sagues, sumant-hi els seus altres cèlebres papers, el convertiren en l'actor més vist de la història del cinema, per més que en moltes d'aquestes interpretacions donés vida a personatges secundaris.

A més d'això, també ajudà al grup estatunidenc de heavy metal Manowar, col·laborant-hi en la narració inicial del tema «King of Kings», de l'EP Sons of Odin.

També feu una incursió en el món de la música col·laborant amb el grup de power metal Rhapsody en els seus discs Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret i Triumph Or Agony, així com en l'Extended Play The magic of the wizard dreams.

A més, participà en el doblatge americà de Kingdom Hearts II, doblant-hi el personatge Diz.

Vida privada[modifica]

Lee va estar casat amb la model danesa Birgit Kroencke (també coneguda com Gitte Lee) des de 1961, que havia treballat per a Balenciaga, Chanel i Christian Dior. Van tenir una filla anomenada Christina Erika, nascuda a Suïssa el 23 de novembre de 1963.

Lee era cosí d'Ian Fleming, autor de les novel·les d'espionatge de James Bond, i l'actriu Harriet Walter és neboda seva.

Mort[modifica]

El matí del diumenge del 7 de juny del 2015, va morir al Westminster Hospital, al barri londinenc de Chelsea, centre on havia ingressat tres setmanes abans i on havia complert 93 anys, després de patir problemes respiratoris i insuficiència cardíaca. La seva dona va decidir endarrerir l'anunci públic de la mort del seu marit fins dijous 11 per avisar primer els familiars i amics més propers de l'actor.

Filmografia[modifica]

La seva filmografia començà el 1948 i finalitzà el 2011.

Pel·lícules
Any Pel·lícula Paper Notes
1948 Corridor of Mirrors Charles
One Night with You Ajudant de Pirelli
Hamlet Spear Carrier No surt als crèdits
Penny and the Pownall Case Jonathan Blair
A Song of Tomorrow Auguste
My Brother's Keeper Segon Constable
Saraband for Dead Lovers Bit Part No surt als crèdits
Scott of the Antarctic Bernard Day
1949 Trottie True Bongo
1950 They Were Not Divided Chris Lewis
Prelude to Fame Newsman
1951 Valley of Eagles Det. Holt
El capità Horatio Hornblower Capità espanyol
1952 El temible burleta (The Crimson Pirate) Joseph
Top Secret No surt als crèdits
Paul Temple Returns Sir Felix Raybourne
Babes in Bagdad Slave Dealer
Moulin Rouge Georges Seurat
1953 Les vacances del Sr. Hulot No surt als crèdits
Innocents in Paris Tinent Whitlock No surt als crèdits
1954 Destination Milan Svenson
1955 Man in Demand
Crossroads The Ghost
Final Column
That Lady Capità
Police Dog Johnny
The Dark Avenger Capità a la taverna No surt als crèdits
The Cockleshell Heroes Comandant del submarí
Tempesta sobre el Nil (Storm Over the Nile) Karaga Pasha
1956 Alias John Preston John Preston
Private's Progress Ajudant del General von Linbeck No surt als crèdits
Port Afrique Franz Vermes
Beyond Mombasa Gil Rossi
La batalla del riu de la plata (The Battle of the River Plate) Manolo
1957 Ill Met by Moonlight Oficial alemany
Fortune Is a Woman Charles Highbury
The Traitor Dr. Neumann
La maledicció de Frankenstein (The Curse of Frankenstein) La criatura
Manuela Veu No surt als crèdits
Bitter Victory Sgt. Barney
The Truth About Women François
1958 A Tale of Two Cities Marqués St. Evremonde
Dracula Comte Dràcula
Battle of the V-1 Capità del camp de treballs
Corridors of Blood Resurrection Joe
1959 El gos dels Baskerville (The Hound of the Baskervilles) Sir Henry
The Man Who Could Cheat Death Dr. Pierre Gerard
The Treasure of San Teresa Jaeger
La mòmia (The Mummy) Kharis, la mòmia
Tempi duri per i vampiri Baró Roderico da Frankurten
1960 Too Hot to Handle Novak
Beat Girl Kenny
The City of the Dead Prof. Alan Driscoll
The Two Faces of Dr. Jekyll Paul Allen
The Hands of Orlac Nero
1961 The Terror of the Tongs Chung King
Xiscle de terror (Taste of Fear) Doctor Pierre Gerrard
Das geheimnis der gelben Narzissen Ling Chu
Ercole al centro della terra King Lico (Licos)
1962 Strangleholdd
The Puzzle of the Red Orchid Capità Allerman
The Pirates of Blood River Capità LaRoche
The Devil's Agent Baró von Staub
Sherlock Holmes and the Deadly Necklace Sherlock Holmes
1963 Katarsis Mephistoles
La vergine di Norimberga Erich
La frusta e il corpo Kurt Menliff
1964 Il castello dei morti vivi Comte Drago
La cripta e l'incubo Comte Ludwig Karnstein
The Devil-Ship Pirates Capità Robeles
The Gorgon Prof. Karl Meister
1965 Dr. Terror's House of Horrors Franklyn Marsh
She Billali
The Skull Sir Matthew Phillips
Ten Little Indians Veu de "Mr. Owen" No surt als crèdits
El rostre de Fu Manxú (The Face of Fu Manchu) Dr. Fu Manxú / Lee Tao
1966 Theatre of Death Philippe Darvas
Dracula: Prince of Darkness Comte Dracula
Rasputin: The Mad Monk Grigori Rasputin
Circus of Fear Gregor
Les núvies de Fu Manxú (The Brides of Fu Manchu) Fu Manxú
1967 La venjança de Fu Manxú (The Vengeance of Fu Manchu) Dr. Fu Manxú
La nit abrasadora (Night of the Big Heat) Godfrey Hanson
Five Golden Dragons Dragon #4
Die Schlangengrube und das Pendel Comte Frederic Regula, Graf von Andomai
1968 Curse of the Crimson Altar Morley
La núvia del diable (The Devil Rides Out) Duc de Richleau
The Face of Eve Coronel Stuart
The Blood of Fu Manchu Fu Manxú
Dràcula torna de la tomba (Dracula Has Risen from the Grave) Comte Dracula
1969 The Castle of Fu Manchu Fu Manxú
La caixa oblonga (The Oblong Box) Dr. J. Neuhart
The Magic Christian Vampir del vaixell
1970 No paris de xisclar (Scream and Scream Again) Fremont
Umbracle The Man
The Bloody Judge Lord George Jeffreys
Comte Dracula Comte Dracula
Taste the Blood of Dracula Comte Dracula
Una altra vegada (One More Time) Comte Dracula
Julius Caesar Artemidorus
Eugenie…The Story of Her Journey into Perversion Dolmance
La vida privada de Sherlock Holmes (The Private Life of Sherlock Holmes) Mycroft Holmes
Les cicatrius de Dràcula (Scars of Dracula) Comte Dracula
1971 The House That Dripped Blood John Reid Segment: "Sweets to the Sweet"
I, Monster Dr. Charles Marlowe/Edward Blake
Hannie Caulder Bailey
1972 Death Line Stratton-Villiers, MI5
Nit infernal (Nothing But the Night) Coronel Charles Bingham
Dràcula 72 (Dracula AD 1972) Comte Dracula
1973 Dark Places Dr. Mandeville
The Creeping Flesh James Hildern
The Satanic Rites of Dracula Comte Dracula
Horror Express Sir Alexander Saxton
Els tres mosqueters (The Three Musketeers) Rochefort
The Wicker Man Lord Summerisle
1974 Els quatre mosqueters (The Four Musketeers) Rochefort
007: L'home de la pistola d'Or (The Man with the Golden Gun) Francisco Scaramanga
1975 Diagnosis: Murder Dr. Stephen Hayward
Le boucher, la star et l'orpheline Van Krig/Ell mateix
1976 The Keeper The Keeper
Killer Force Major Chilton
To the Devil a Daughter Pare Michael Rayner
Dracula and Son Princep de la foscor
Albino Bill
1977 Airport '77 Martin Wallace
Meatcleaver Massacre narrador
End of the World Pare Pergado/Zindar
Repartimenthip Invasions Capità Rameses
1978 Return from Witch Mountain Victor
Caravans Sardar Khan
Circle of Iron Zetan
1979 Pas perillós (The Passage) Gypsy
Arabian Adventure Alquazar
Nutcracker Fantasy Oncle Drosselmeyer / Street Singer / Watchmaker Veu
Jaguar Lives! Adam Caine
Operació Illa de l'Ós (Bear Island) Lechinski
1941 Capità Wolfgang von Kleinschmidt
1980 Serial Luckman Skull
1981 La salamandra (The Salamander) Princep Baldasar
Desperate Moves Dr. Carl Boxer
Ull per ull (An Eye for an Eye) Morgan Canfield
1982 Safari 3000 Comte Borgia
The Last Unicorn King Haggard Veu
1983 New Magic Mr. Kellar
The Return of Capità Invincible Mr. Midnight
La mansió de les ombres allargades (House of the Long Shadows) Corrigan
1984 The Rosebud Beach Hotel Mr. Clifford King
1985 Mask of Murder Jonathan Rich
Howling II: Stirba - Werewolf Bitch Stefan Crosscoe
1986 The Girl Peter Storm
1987 Shaka Zulu Lord Bathurst
Jocks President White
Mio min Mio Kato
1988 Dark Mission Luis Morel
1989 Murder Story Willard Hope
La chute des aigles Walter Strauss
El retorn dels mosqueters (The Return of the Musketeers) Rochefort
1990 The Rainbow Thief Oncle Rudolf
L'Avaro Cardinale Spinosi
Honeymoon Academy Lazos
Gremlins 2: la nova generació (Gremlins 2: The New Batch) Doctor Catheter
1991 Curse III: Blood Sacrifice Doctor Pearson
1992 Jackpot Cedric
Kabuto King Philip
1993 El tren de la mort (Death Train) General Konstantin Benin
1994 Police Academy: Mission to Moscow Comandant Alexandrei Nikolaivich Rakov
Funny Man Callum Chance
Flesh and Blood: The Hammer Heritage of Horror(documental) Narrador (última col·laboració amb Peter Cushing)
1995 A Feast at Midnight V. E. Longfellow, també conegut com Raptor
1996 Welcome to the Discworld Death
Els estúpids (The Stupids) Evil Sender
Moisès (Moses) Ramsès
1998 Tale of the Mummy Sir Richard Turkel
Jinnah Mohammed Ali Jinnah
1999 Sleepy Hollow Burgomaster
2001 El senyor dels anells: La germandat de l'anell (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) Saruman
2002 Star Wars Episodi II: L'atac dels clons (Star Wars Episode II - Attack Of The Clones) Comte Dooku / Darth Tyranus
El senyor dels anells: Les dues torres (The Lord of the Rings: The Two Towers) Saruman
2003 El senyor dels anells: El retorn del rei (The Lord of the Rings: The Return of the King) Saruman
2004 Els rius de color porpra 2: Els àngels de l'apocalipsi (Les Rivières pourpres II: Les anges de l'apocalypse) Heinrich von Garten
2005 The Adventures of Greyfriars Bobby The Lord Provost
Star Wars Episodi III: La venjança dels Sith (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) Comte Dooku / Darth Tyranus
Charlie i la Fàbrica de Xocolata (Charlie and the Chocolate Factory) Dr. Wonka
La núvia cadàver (Corpse Bride) Pastor Galswells Veu
2007 La brúixola daurada (The Golden Compass) Primer alt conseller
2008 Star Wars: The Clone Wars Comte Dooku Veu
2009 The Heavy Mr. Mason
Boogie Woogie Alfred Rhinegold
Triage Joaquín Morales
Glorious 39 Walter
2010 Alice in Wonderland Jabberwocky Veu
Season of the Witch Cardenal D'Ambroise postproducció
The Resident August postproducció
The Wicker Tree Old Man postproducció
2011 Burke and Hare[3] Old Joseph
Hugo (pel·lícula)[4]

Televisió[modifica]

Pel·lícules
Any Pel·lícula Paper Notes
1955 Moby Dick Rehearsed A Stage Manager/Flask Telefilm
The Vise Diferents papers Episodis: "Stronghold", "Price of Vanity", "The Final Column"
Tales of Hans Anderson Diferents papers Episodis: "Wee Willie Winkie", "The Cripple Boy"
1956 Chevron of Fallen Repartiment Governor Episodi: "Capità Kidd"
The Scarlet Pimpernel Louis (No surt als crèdits) Episodi: "The Elusive Chauvelin"
Coronel March of Scotland Yard Jean-Pierre Episodi: "At Night All Cats Are Grey"
1953–1956 Douglas Fairbanks, Jr., Presents Diferents papers 13 Episodi
1956 Sailor of Fortune Diferents papers Episodi: "The Desert Hostages", "Stranger in Danger"
The Adventures of Aggie Inspector Hollis Episodi: "Cut Glass"
1957 Errol Flynn Theater Diferents papers 4 Episodi
1956–1957 Assignment Foreign Legion Diferents papers Episodi: "As We Forgive", "The Anaya"
1957 The Gay Cavalier Coronel Jeffries Episodi: "The Lady's Dilemma"
1958 O.S.S. Dessinger Episodi: "Operation Firefly"
Ivanhoe Sir Otto Episodi: "The German Knight"
White Hunter Mark Caldwell Episodi: "This Hungry Hell"
1959 The Adventures of William Tell Prince Erik Episodi: "Manhunt"
1960 Tales of the Vikings Norman Knight Episodi: "The Bull"
1961 Alcoa Presents: One Step Beyond Wilhelm Reitlinger Episodi: "The Sorcerer"
1964 The Alfred Hitchcock Hour Karl Jorla Episodi: "The Sign of Satan"
1967 The Avengers Professor Stone Episodi: "Never, Never Say Die"
1969 The Avengers Coronel Mannering Episodi: "The Interrogators"
Light Entertainment Killers Telefilm
1973 Poor Devil Lucifer Telefilm
Great Mysteries Arnaud Episodi: "The Leather Funnel"
1976 Space: 1999 Capità Zandor Episodi: "Earthbound"
1978 How the West Was Won The Grand Duke Minisèries TV
The Pirate Samir Al Fay Telefilm
1979 Captain America II: Death Too Soon Miguel Telefilm
1980 Once Upon a Spy Marcus Valorium Telefilm
Charlie's Angels Dale Woodman Episodi: "Angel in Hiding"
1981 Evil Stalks This House Host Telefilm
Goliath Awaits John McKenzie Telefilm
1982 Massarati and the Brain Victor Leopold Telefilm
Charles & Diana: A Royal Love Story Prince Philip Telefilm
1984 The Far Pavilions Kakaji Rao Minisèries TV
Faerie Tale Theatre King Vladimir V Episodi: "The Boy Who Left Home to Find Out About the Shivers"
1986 Un métier du seigneur Fog Telefilm
The Disputation Rei Jaume d'Aragó Telefilm
Shaka Zulu Lord Bathurst Minisèries TV
1989 La volta al món en vuitanta dies (Around the World in 80 Days) Stuart Minisèries TV
La Révolution française Sanson Segment: "Les Années Terribles"
1990 The Care of Time Karlis Zander Telefilm
L'illa del tresor (Treasure Island) Blind Pew Telefilm
1991 Incident at Victoria Falls Sherlock Holmes Telefilm
1992 Sherlock Holmes and the Leading Lady Sherlock Holmes Telefilm
The Young Indiana Jones Chronicles Comte Ottokar Graf Czerin Episodi: "Austria, March 1917"
Double Vision Mr. Bernard Telefilm
1993 Death Train General Konstantin Benin Telefilm
1995 The Tomorrow People Rameses 5 episodis
Moses (telefilm) Ramses Telefilm
1996 Sorellina e il principe del sogno Azaret Telefilm
1997 Ivanhoe Lucas de Beaumanoir Minisèries TV
Soul Music Death sèrie TV
Wyrd Sisters Death Minisèries TV
The Odyssey Tiresias Minisèries TV
1997–1998 The New Adventures of Robin Hood Olwyn 6 episodis
1996–1999 Blue Heelers Richard 4 episodis
2000 Gormenghast Flay Minisèries TV
In the Beginning Rameses I Telefilm
Ghost Stories for Christmas M. R. James Minisèries TV
2001 Les Redoutables Death Segment: "Confession"
2005 El Papa Joan Pau II (Pope John Paul II) Cardenal Stefan Wyszynski Minisèries TV
2008 The Colour of Magic Death (veu)

Vídeojocs[modifica]

Vídeojoc
Any Títol Paper Notes
1994 Ghosts Dr. Marcus Grimalkin / Ell mateix
1999 The Rocky Horror Picture Show Narrador
2001 Conquest: Frontier Wars Anvil / Headquarters
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Saruman
2003 Freelancer
The Lord of the Rings: The Return of the King Saruman
2004 EverQuest II Lucan D'Lere
GoldenEye: Rogue Agent Francisco Scaramanga
The Lord of the Rings: The Third Age Saruman
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth Saruman
2005 Lego Star Wars: The Video Game Comte Dooku
Star Wars Episodi III: Revenge of the Sith Comte Dooku
Kingdom Hearts II Ansem the Wise
2006 The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II: The Rise of the Witch-king Saruman
2009 Kingdom Hearts 358/2 Days Ansem the Wise
Star Wars Battlefront: Elite Squadron Comte Dooku
2010 Kingdom Hearts Birth by Sleep Ansem the Wise

Referències[modifica]

  1. «Mor als 93 anys Christopher Lee». ARA.cat, 11-05-2015 [Consulta: 11 juny 2015].
  2. Miller, Mark A. Christopher Lee and Peter Cushing and horror cinema: a filmography of their 22 collaborations (en anglès). McFarland & Company Incorporated Pub, 1995, p. 51. ISBN 0899509606. 
  3. Alan Jones «Christopher Lee Talks The Wicker Tree». Shock Till You Drop,, 10-05-2010 [Consulta: 10 maig 2010].
  4. «HUGO CABRET Filming Commences Full Cast Announced Jude Law, Ray Winstone, Christopher Lee», 29-06-2010. Arxivat de l'original el 13 de desembre 2010. [Consulta: 30 juny 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Christopher Lee