Ian Fleming (químic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIan Fleming
Biografia
Naixement1935 Modifica el valor a Wikidata (88/89 anys)
Staffordshire (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballQuímica orgànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Royal Society (1993–) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralIan Paterson Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webwww-fleming.ch.cam.ac.uk Modifica el valor a Wikidata
Per a altres significats, vegeu «Fleming».

Ian Fleming (1935 - present) és un químic orgànic anglès, professor emèrit de la Universitat de Cambridge. Va ser el primer a determinar l'estructura completa de la clorofil·la (el 1967),[1] i va estar involucrat en el desenvolupament de la síntesi de Cianocobalamina per Robert Burns Woodward. Ell ha fet grans contribucions a la utilització de compostos de Organosilicona estereospecific de síntesi; reaccions que han trobat aplicació en la síntesi de compostos naturals. És també un prolífic autor, i ha escrit una sèrie de llibres de text, enciclopèdia capítols i influents articles de revisió.

Ian Fleming va néixer a Staffordshire i es va criar a Stourbridge, Worcestershire. Va rebre un B.A. el 1959 i un doctorat el 1962. Els seus estudis post-doctorals els va fer a la Universitat Harvard en la síntesi de la vitamina B12.[2] Ha fet avenços en el tema de l'Estereoquímica, el desenvolupament de noves reaccions sintètiques. També ha estat pioner en les aplicacions de la química de Organosilicona per síntesi orgànica, especialment per a la producció de molècules quirals.

El professor Fleming té una àmplia llista de publicacions, incloses les contribucions completes a l'enciclopèdia de química "la Química Orgànica", i articles molt influents de revisió. També ha escrit llibres de text de pregrau populars sobre mètodes espectroscòpics determinació de l'estructura, síntesi orgànica, i les aplicacions de la teoria orbital frontera als problemes en la química orgànica.

Referències[modifica]

  1. Ian Fleming «Absolute Configuration and the Structure of Chlorophyll» (en anglès). Nature, 216, 5.111, 1967, pàg. 151–152. DOI: 10.1038/216151a0.
  2. «About Ian Fleming» (en anglès). Universitat d'Illinois a Urbana-Champaign. [Consulta: 26 setembre 2021].