El zoo de vidre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: The Glass Menagerie)
Infotaula d'arts escèniquesEl zoo de vidre
The Glass Menagerie i Γυάλινος Κόσμος Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
AutorTennessee Williams Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Creació1944 Modifica el valor a Wikidata
GènereMemory play (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Premis(1945) New York Drama Critics' Circle Award (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Personatges
PersonatgesAmanda Wingfield (en) Tradueix, Tom Wingfield (en) Tradueix, Laura Wingfield (en) Tradueix i Jim O'Connor (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena1944 Modifica el valor a Wikidata
TeatreChicago Modifica el valor a Wikidata
IBDB: 3932 Goodreads work: 1324493 Modifica el valor a Wikidata

El zoo de vidre (en anglès original, The Glass Menagerie) és una de les obres mestres de Tennessee Williams. Ha estat traduït al català per Emili Teixidor.[1]

És una de les seves obres semi autobiogràfiques. L'argument és l'abisme existent entre el món que es vol veure i la realitat a través del retrat d'una família del sud dels Estats Units en 1930 capitanejada pels desitjos de la mare.

Fou estrenada amb gran èxit en 1944 a Chicago i després en Nova York a 1945 i portada al cinema en 1950 i 1987.

Personatges[modifica]

  • Amanda Wingfield, dominant mare del sud que abandonada pel seu marit tracta d'imposar els seus mandats als seus dos fills adults.
  • Laura Wingfield, la seva filla amb un impediment físic, introvertida i tímida, col·lecciona animalons de cristall fràgils com ella.
  • Tom Wingfield, el seu fill, comptable de professió i frustrat escriptor, és el narrador de la història.
  • Jim O'Connor, company de treball de Tom i antic company d'escola de Laura, és vist com el pretendent somiat per Amanda per a la seva filla.

Representacions en anglès[modifica]

Va ser estrenada en Broadway el 31 de març de 1945 per Laurette Taylor, Julie Haydon, Eddie Dowling i Anthony Ross en el Playhouse Theater, mantenint-se en cartell per 563 funcions.[2]

A Broadway s'ha reposat en diverses ocasions:

En el Regne Unit, ha d'esmentar-se la representació de 1948 en el Theatre Royal Haymarket de Londres, dirigida per John Gielgud i interpretada per Helen Hayes com Amanda, Frances Heflin, Phil Brown i Hugh McDermott.

Representacions en català[modifica]

  • El 31 de març de 1992 es va estrenar al Teatre Teixidors a mà-Teatreneu de Barcelona la producció dirigida per Víctor L.Oller, amb escenografia i vestuari de Roger Subirachs. Interpretada per Àngels Moll, Pilar Orgillés, Pep Pla i Mingo Ràfols.[5]
  • El maig 2014 fou representada al Teatre Goya de Barcelona sota la direcció de Josep Maria Pou amb escenografia de Sebastià Brosa i un repartiment format per Míriam Iscla, Dafnis Balduz, Meritxell Calvo i Peter Vives.[6][7]
  • El 17 d'abril de 2024 es va estrenar la producció de La Perla 29 al Teatre La Biblioteca l'adaptació dirigida i traduïda per Martina Cabanes Collell, interpretada per Laura Conejero en el paper d'Amanda i David Anguera, Clara Moraleda i Roger Torns.[8]

Representacions en castellà[modifica]

Tennessee Williams.
  • A Mèxic es va estrenar en 1953 amb el nom de Cristal en tu recuerdo, amb les actuacions de Carlota Solares (Amanda), Dagoberto de Cervantes (Tom), Alicia Rodríguez (Laura) i Sergio de Bustamante (Jim), dirigí Dagoberto de Cervantes a la Sala Molière. Es monta per segona vegada el 1957 com "Mundo de cristal" amb Margarita Xirgu (Amanda) i Maricruz Olivier (Laura), dirigida per Margarida Xirgu. Es munta per tercera ocasió en 1969 en el Teatre del Segur Social de Monterrey,amb el títol de "El zoológico de cristal" amb les actuacions de Carmen Montejo (Amanda), Héctor Gómez (Tom), María Montejo (Laura) i Gonzalo Vega (Jim), dirigits per Héctor Gómez. Es munta per quarta vegada el 2013 al Teatro Universum de la UNAM: Irán Gómez (Tom), Carla Carrillo (Amanda), Abril Gómez (Laura) i Andrés Ortíz (Jim); Dirigida per Isaías Gómez-May i produïda per Ana Sabina.
  • En Cuba en 1990 s'estrena en el Teatre Nacional de Cuba, dirigida per Carlos Díaz dins d'una trilogia de teatre nord-americà.
  • En Colòmbia en 2006 la companyia Teatre Lliure de Bogotà després de 20 anys torna a portar-la a les taules sota la direcció d'Alejandra Guarín i l'actuació de Sonia Estrada, Julián Molano, Dennis Aguirre i Alejandro Buitrago.

Representacions en altres idiomes[modifica]

  • A italià es va estrenar en 1946, amb el títol de El zoo di vetro, dirigida per Luchino Visconti i protagonitzada per Rina Morelli i Giorgio De Lullo. Vittorio Cottafavi va dirigir la versió de 1968, que va comptar en l'elenc amb Sarah Ferrati, Anna Maria Guarnieri i Paolo Graziosi. Va tornar a muntar-se en 2006, sota la direcció d'Andrea Liberovici i interpretació de Claudia Cardinale i Ivan Castiglione.
  • A França es va titular La Ménagerie de verre i es va estrenar en el Théâtre du Vieux-Colombier (París) el 18 d'abril de 1947, amb interpretació de Hélène Vita i Daniel Ivernel dirigidosm per Claude Maritz. En Bèlgica es va estrenar un any més tard en el teatre Le Rideau de Bruxelles (Ixelles), dirigit per Raymond Gérôme, interpretat per Georgette Maxane, Simone Barry i el mateix Gérôme. Posteriorment, va ser portada a escena en 1961 per Antoine Bourseiller amb interpretació de Nicole Berger, Jean-Louis Trintignant i Antoine Bourseiller en el Théâtre des Célestins de Lió.
  • Karolos Koun va dirigir la primera versió a Grècia, que data de 1946 i que va comptar amb la música de Mános Hatzidákis.
  • Estrenada en alemany el 17 de novembre de 1946, sota el títol de Die Glasmenagerie en el Teatre de Basilea.
  • El títol en suec és Glasmenageriet i es va estrenar en 1946 al Teaterkritikerprisen, protagonitzat per Ada Kramm i Mimi Pollak.
  • En portuguès (À Margem da Vida) es va representar per primera vegada en el Teatre Municipal de São Paulo en 1947, amb un elenc integrat per Abílio Pereira d'Almeida (Tom), Caio Cayubi (Jim), Marina Freire (Amanda) i Nydia Lícia (Laura).

Adaptacions al cinema[modifica]

Kirk Douglas i Jane Wyman, en la versió cinematogràfica.

Va ser portada al cinema en 1950 per Irving Rapper, amb Gertrude Lawrence, Jane Wyman i Kirk Douglas.[9] A 1973, una adaptació televisiva va ser protagonitzada per Katharine Hepburn i Sam Waterston. En 1987, per Paul Newman, amb Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen i James Naughton.[10]

Adaptacions a televisió[modifica]

Existeixen dues adaptacions per a televisió. La primera de 1966, dirigida per Michael Elliott, amb Shirley Booth, Hal Holbrook, Barbara Loden i Pat Hingle.[11] La segona per Anthony Harvey de 1973, amb Katharine Hepburn, Sam Waterston, Johanna Milers i Michael Moriarty.

Referències[modifica]

  1. El zoo de vidre[Enllaç no actiu] a tresc.cat
  2. «The Glass Menagerie». IBDB: The official source for Broadway Information. [Consulta: 2009].
  3. «Reflections on the Glass Menagerie». Hnoc. Arxivat de l'original el 18 de desembre de 2015.
  4. «The Glass Menagerie». IBDB: The official source for Broadway Information. [Consulta: 2009].
  5. «Zoo de vidre. Teixidors a mà Teatreneu, 31 març - 24 maig 1992». [Consulta: 21 abril 2024].
  6. El zoo de vidre al web de Josep Maria Pou
  7. Josep Maria Pou versiona 'El zoo de vidre' de Tennessee Williams, Nació Digital, 12 de maig de 2014
  8. Camps, Magí. «Laura Conejero protagonitza ‘El zoo de vidre’». LaVanguardia, 19-04-2024. [Consulta: 21 abril 2024].
  9. " The Glass Menagerie, 1950" Arxivat 2014-01-08 a Wayback Machine. tcm.com, accessed January 8, 2014
  10. Maslin, Janet. "Paul Newman Directs 'Glass Menagerie'" Arxivat 2017-02-11 a Wayback Machine. The New York Times, October 23, 1987
  11. "Tennessee Williams: 'The Glass Menagerie'. CBS Playhouse" archive.org, accessed January 8, 2014,

Enllaços externs[modifica]