Yul Brynner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYul Brynner

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ru) Юлий Борисович Бринер Modifica el valor a Wikidata
11 juliol 1920 Modifica el valor a Wikidata
Vladivostok (República de l'Extrem Orient) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 octubre 1985 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Nova York (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaAbbaye royale Saint-Michel de Bois-Aubry (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia ortodoxa Modifica el valor a Wikidata
FormacióYMCA Modifica el valor a Wikidata
Alçada173 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de cinema, actor de teatre, actor, actor de televisió, músic, fotògraf, escriptor, director de televisió, acròbata Modifica el valor a Wikidata
Activitat1941 Modifica el valor a Wikidata –  1985 Modifica el valor a Wikidata
Esportacrobàcia Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeVirginia Gilmore (1944–1960) Modifica el valor a Wikidata
ParellaMarlene Dietrich Modifica el valor a Wikidata
FillsVictoria Brynner
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000989 Allocine: 2599 Rottentomatoes: celebrity/yul_brynner Allmovie: p9264 TCM: 24425 TV.com: people/yul-brynner IBDB: 33507 TMDB.org: 14528
Last fm: Yul Musicbrainz: 7a25c6af-0ff3-4e2a-81aa-795191a1fe86 Discogs: 1494875 Allmusic: mn0000693604 Find a Grave: 2966 Modifica el valor a Wikidata

Yul Brynner (Vladivostok, 11 de juliol de 1920 - Nova York, 10 d'octubre de 1985), nascut Iuli Boríssovitx Bríner (en rus Юлий Борисович Бринер), va ser un actor de cinema i de teatre rus nacionalitzat estatunidenc i posteriorment suís.

Fou un actor-tipus de personatges virils, que es caracteritzava per la seva veu greu i el seu crani rapat al zero. Va destacar, entre altres pel·lícules, a The King and I (1956) de Walter Lang, Els Deu Manaments (1956) de Cecil B. DeMille, Els germans Karamàzov (1958) de Richard Brooks, El so i la fúria (1959) de Martin Ritt i Els set magnífics (1960) de John Sturges.

Biografia[modifica]

El seu pare, Borís Iúlievitx Briner, era un enginyer de mines fill d'un emigrant suís, Jules Bryner, i d'una mare amb ancestres buriats. La seva mare, Maria Dimítrievna (de soltera Blagovidova), filla gran d'un metge jueu convertit al cristianisme ortodox, era una intel·lectual que havia fet estudis de cant i d'actriu. Brynner tenia igualment una germana anomenada Vera.

El pare va abandonar la llar l'any 1927 i la mare va traslladar-se amb els dos infants a la ciutat de Harbin, a la Xina, on hi van romandre fins al 1934, any en què van instal·lar-se tots tres a París. Allà, Brynner va exercir diverses activitats artístiques: va començar a estudiar teatre, va treballar en un circ i, per a guanyar-se la vida, tocava la guitarra en diversos cabarets interpretant jazz gitano i cantant.

El 1941 va anar als Estats Units per continuar els estudis de teatre i ràpidament va començar a actuar a Broadway, on va utilitzar el nom artístic Youl Bryner. El 1949 va fer la seva primera aparició al cinema en la pel·lícula policíaca Port of New York, però va ser partir del 1951 que va tornar-se cèlebre gràcies a la interpretació del personatge del rei de Siam Mongkut, en l'obra de teatre musical The King and I. Per a aquest paper, que va representar al teatre 4.525 vegades durant la seva carrera, Brynner es va rapar els cabells, el que es va convertir a partir d'aleshores en el seu signe distintiu d'actor. I igualment gràcies a aquest paper va guanyar el premi Tony i l'Oscar al millor actor, en la versió cinematogràfica de l'obra realitzada l'any 1956. L'impacte d'aquest paper va llençar així la seva carrera al cinema, on va actuar sovint en drames històrics, però també en pel·lícules d'aventures i westerns.

Yul Brynner es va casar quatre vegades, va tenir tres fills i en va adoptar dos. Va ser un gran aficionat de la fotografia, va escriure dos llibres i va editar un disc de guitarra jazz, The Gypsy and I: Yul Brynner Sings Gypsy Songs. Sempre va restar misteriós pel que fa als seus orígens: sovint va afirmar que havia nascut a l'illa russa de Sakhalín, que era eixit de llinatge en part mongol (dient-se en realitat "Taidje Khan") i que també tenia sang japonesa i gitana. Aquests assumptes van ser desmentits pel seu fill Rock Brynner en una biografia escrita el 1989. Va morir d'un càncer de pulmó el mateix dia que moria Orson Welles.

Filmografia[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yul Brynner