Oprah Winfrey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOprah Winfrey

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Oprah Gail Winfrey Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Orpah Gail Winfrey Modifica el valor a Wikidata
29 gener 1954 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Kosciusko (Mississipi) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfroamericà Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Estatal de Tennessee
East Nashville Magnet High School
Nicolet High School
Lincoln High School
Universitat de Tennessee Modifica el valor a Wikidata
LateralitatEsquerrana Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsMarró Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsNegre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAutoajuda Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópresentadora de televisió, escriptora, actriu de veu, presentadora de programa d'entrevistes, periodista, autobiògrafa, oradora motivacional, actriu, empresària, mecenes, reportera, productora de televisió, productora de cinema, podcastera Modifica el valor a Wikidata
Activitat1967 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorWLS-TV (1983–)
WJZ-TV (1976–)
WVOL
WTVF (–1976)
Harpo Productions, presidenta Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Influències
Patrimoni net estimat1.000 M$ (25 juny 2021) Modifica el valor a Wikidata
Participà en
2013cerimònia de graduació de la Universitat Harvard
2008cerimònia de graduació de la Universitat de Stanford Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
ParellaJohn Tesh (1976–1977)
Roger Ebert (1977–1985)
Stedman Graham (1986–) Modifica el valor a Wikidata
FillsCanaan Winfrey (en) Tradueix
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
MareVernita Lee Winfrey Modifica el valor a Wikidata
ParentsPatricia Lee Logton (germana uterina)
Jeffrey Lee (germà uterí) Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1993entrevista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc weboprah.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0001856 Allocine: 17407 Rottentomatoes: celebrity/oprah_winfrey Allmovie: p76901 TV.com: people/oprah-winfrey IBDB: 406539 TMDB.org: 13309
Facebook: oprahwinfrey Twitter (X): Oprah Instagram: oprah Youtube: UCKBnlTTgEnhIXv_c4LvvyMQ Discogs: 281476 Goodreads author: 3518 Goodreads character: 15600 Modifica el valor a Wikidata

Oprah Winfrey (anglès: Oprah Gail Winfrey) (Kosciusko, 29 de gener de 1954), de nom complet Oprah Gail Winfrey, és una presentadora de televisió, actriu, empresària, productora i crítica literària estatunidenca.

Biografia[modifica]

Infància i joventut[modifica]

Després d'haver viscut una infantesa gens fàcil, Oprah té el gran mèrit d'haver sabut sobreposar-se als seus problemes i d'haver-se convertit, amb el temps, en la comunicadora tan influent que és des de fa anys.

Oprah va néixer el 29 de gener del 1954 a la localitat de Kosciusko, Mississipi, en una família conflictiva. Filla de mare soltera adolescent, la seva àvia la va cuidar fins que va complir els sis anys, quan va anar a viure amb la seva mare. En aquell moment es va iniciar la pitjor època de la seva vida. Va patir abusos físics i psicològics que van convertir el seu dia a dia en un complet caos. Entre d'altres, va ser violada pel seu cosí adolescent a partir dels nou anys.[1][2][3] La seva situació era tan dolenta que als tretze anys va decidir escapar-se de casa. Així, va pensar, quan la detinguessin la portarien a casa del seu pare, a Nashville, Tennessee, tal com va passar.

Als dinou anys, va començar a fer les primeres incursions al món de la comunicació, treballant com a reportera en una emissora de ràdio de Nashville, i posteriorment va entrar a la Universitat de Tennessee, on, a més a més, va guanyar diversos concursos de bellesa.

Oprah en la celebració del seu 50è aniversari.

Televisió[modifica]

Als vint-i-dos anys, Winfrey es va traslladar a Baltimore per presentar el programa de televisió People Are Talking. La seva primera aventura a la pantalla petita li va durar vuit anys, en bona part gràcies a la seva especial habilitat davant de la càmera.

Quan va fer trenta anys, Winfrey va fer un altre pas endavant en la seva carrera professional. La WSL-TV de Chicago la contracta per presentar el seu propi programa al matí, A.M. Chicago. En pocs mesos, aconsegueix col·locar el seu programa d'entrevistes en el primer lloc de les audiències. L'autèntica raó de l'èxit d'aquest programa era la seva presentadora, i això es veu reconegut el setembre de 1986, quan A.M. Chicago es converteix en The Oprah Winfrey Show.

El programa va tenir un èxit creixent: el 1986 The Oprah Winfrey Show, des d'aleshores vist a tot el país, ja és el programa d'entrevistes número 1 de les televisions nord-americanes, i vint anys després continuava ostentant la seva posició mediàtica privilegiada. Gairebé trenta milions d'espectadors seguien les seves emissions, només als Estats Units. Els premis, entre ells l'Emmy al millor programa d'entrevistes, recolzaren la seva trajectòria. La figura d'Oprah i el rècord de permanència del programa li atorgaven un gran prestigi, tant que els personatges més famosos del món passaven sense dubtar pel seu escenari.

Oprah Winfrey va crear el seu propi canal de televisió, OPN, a principis de l'any 2011.[4]

El 25 de maig de 2011 s'acomiadà definitivament del seu reeixit programa a la cadena ABC,[5] després de vint-i-cinc anys en antena i més de 4.500 programes emesos, havent arribat a aconseguir una audiència de fins a 62 milions de teleespectadors.[6] Possiblement, Oprah volia dedicar-se de ple al seu propi canal, tot i que ningú no sabia quin paper hi voldria jugar.[6]

Cinema[modifica]

Oprah Winfrey va debutar al cinema interpretant el paper de Sofia, a la pel·lícula El color púrpura (1985), de Steven Spielberg, basada en la novel·la d'Alice Walker, amb el qual va aconseguir el Globus d'Or i una nominació a l'Oscar com a millor actriu de repartiment.

El 1998, va produir i protagonitzar el film Beloved, basat en la novel·la homònima de la guanyadora del Premi Nobel de Literatura, Toni Morrison, també, com l'anterior, sobre el tema de l'esclavitud.

També ha aparegut a Throw Momma from the Train (1987) i ha posat veu a Charlotte's Web (2006), Bee Movie (2007), The Princess and the Frog (2009) i El majordom (2013).

Entre altres pel·lícules produïdes per ella es troba The Great Debaters, protagonitzada per Denzel Washington i Forest Whitaker, on es tracta una part de la història dels afroamericans dels Estats Units.

Altres projectes[modifica]

L'entrada de la productora Harpo, a Chicago.

Però Oprah Winfrey no és només una popular presentadora de televisió. El seu enorme èxit en aquest mitjà li ha servit per dur a terme moltes altres activitats. Posseeix una productora, Harpo Entertainment Group (noteu que "Harpo" és l'anagrama d'"Oprah" a l'inrevés), és cofundadora d'Oxygen Media, ha escrit llibres, dirigeix la seva pròpia pàgina web, i fins i tot és l'editora de The Oprah Magazine, una revista que segueix la línia del seu programa d'entrevistes.

El 2010 semblava tenir el projecte de deixar la televisió per centrar-se en la seva faceta de productora cinematogràfica.

Activisme social i polític[modifica]

Oprah Winfrey amb el matrimoni Obama en campanya (10 de desembre del 2007).

Oprah ha donat diners per ajudar la gent desafavorida, inclosa la infància d'Àfrica, i en el seu programa ha donat veu, per exemple, a les persones homosexuals, i ha parlat contra el maltractament dels gossos i altres animals en granges industrials.

Oprah Winfrey va donar suport a l'elecció del president Barack Obama.

Reconeixements rebuts[modifica]

Oprah Winfrey ha estat diverses vegades guanyadora del Premi Emmy pel seu xou The Oprah Winfrey Show, el programa d'entrevistes més vist en la història de la televisió.[7] A més, és una influent crítica literària, actriu nominada al Premi Oscar, i editora de la seva pròpia revista. Segons la revista Forbes, és o ha estat la persona afroamericana més rica del segle XX i l'única d'origen negre en posseir, al món, més de mil milions de dòlars durant tres anys consecutius. També ha estat considerada la dona més poderosa de l'any 2005, segons Forbes.[8]

La revista Life l'ha classificat com la dona més influent de la seva generació[9] i la revista Time l'ha nomenat una de les quatre persones que han donat forma al segle xx i l'inici del segle xxi.[10] En el 2005, la revista Business Week la va classificar com la més gran filantrop d'origen negre en la història dels Estats Units.[11] La revista Forbes la va reconèixer en la Llista de les 100 dones més poderoses del món des que es va començar a fer la llista el 2004.[12] Oprah és una de les persones més populars i admirades pels nord-americans.[13][14]

Premis[modifica]

Oscar[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat Ref.
1985 Millor actriu secundària El color púrpura Nominada [15]
2011 Premi Humanitari Jean Hersholt Guanyadora [16]
2014 Millor pel·lícula Selma Nominada [17]

Globus d'Or[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat Ref.
1986 Millor actriu secundària El color púrpura Nominada [18]
2018 Premi Cecil B. DeMille Guanyadora [19]

Tony[modifica]

Any Categoria Pel·lícula Resultat Ref.
2006 Millor musical The Color Purple Nominada [20]
2016 Millor reestrena de musical Guanyadora [21]

Referències[modifica]

  1. «Oprah Winfrey shares horrifying experience being raped by teen cousin». [Consulta: 7 gener 2023].
  2. «False claim: Oprah Winfrey's comments appear to condone child abuse» (en anglès). Reuters, 11-05-2020.
  3. Jensen, Erin. «'The Me You Can't See': Oprah talks about being molested as a child, breaks down in tears» (en anglès americà). [Consulta: 7 gener 2023].
  4. «Oprah Winfrey deixarà el seu popular programa a finals del 2011». 3cat24, 20-11-2009.
  5. «El comiat del show d'Oprah Winfrey». Harpo Productions, 25-05-2011. [Consulta: 26 maig 2011].(anglès)
  6. 6,0 6,1 «El xou d'Oprah Winfrey s'acomiada després de 25 anys». 3cat24, 26-05-2011.
  7. «The Oprah Winfrey Show». CBS, 2010. Arxivat de l'original el 2021-01-25. [Consulta: 26 maig 2011].(anglès)
  8. «Condi and Oprah aren't good role models for Black motherhood». African-American News & Issues. Arxivat de l'original el 2006-05-20. [Consulta: 26 maig 2011].(anglès)
  9. «?». Life, ?. Arxivat de l'original el 2005-12-23. [Consulta: ?].(anglès)
  10. «19. Oprah Winfrey». A: 2001 Global Influentials (en anglès). Time, 12/3/2001. 
  11. «Oprah Winfrey Debuts as First African-American On BusinessWeek's Annual Ranking of 'Americas Top Philanthropists'». Business Week, 19-11-2004. Arxivat de l'original el 2004-11-20. [Consulta: 26 maig 2011].(anglès)
  12. «World's Most Powerful Women» (en anglès). Forbes. [Consulta: 13 desembre 2022].
  13. «Obama, Hillary Clinton Share "Most Admired" Billing». Gallup.com, 26-12-2008. [Consulta: 4 maig 2009].
  14. «Clinton Closes Gap with Bush As Nation's 'Most Admired Man'». CNN, 26-12-2007 [Consulta: 23 febrer 2011]. Arxivat 2022-01-06 a Wayback Machine.
  15. «THE 58TH ACADEMY AWARDS». oscars.org. Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Arxivat de l'original el 8 març 2023. [Consulta: 27 juliol 2023].
  16. «Oprah Winfrey rebrà un Oscar honorífic de Hollywood». Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, 03-08-2011. Arxivat de l'original el 1 novembre 2017. [Consulta: 27 juliol 2023].
  17. Variety, Staff. «Oscar Winners 2015: Complete List». Variety, 22-02-2015. Arxivat de l'original el 19 abril 2023. [Consulta: 27 juliol 2023].
  18. «Winners & Nominees 1986» (en anglès). goldenglobes.com. Hollywood Foreign Press Association. Arxivat de l'original el 20 juliol 2023. [Consulta: 27 juliol 2023].
  19. Russonello, Giovanni. «Read Oprah Winfrey’s Golden Globes Speech». The New York Times, 07-01-2018. Arxivat de l'original el 26 març 2023. [Consulta: 27 juliol 2023].
  20. Jones, Kenneth. «History Boys Is Best Play, Jersey Boys Best Musical in 2006 Tony Awards». Playbill, 12-06-2006. Arxivat de l'original el 1 agost 2021. [Consulta: 27 juliol 2023].
  21. Viagas, Robert. «Hamilton Tops Tony Awards With 11 Wins» (en anglès). Playbill, 12-06-2016. Arxivat de l'original el 12 juny 2023. [Consulta: 27 juliol 2023].