Filantropia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La filantropia és l'amor al gènere humà i tot el que a la humanitat respecta, particularment, en la seva forma positiva i constructiva, expressat en l'ajuda als altres sense que necessàriament es requereixi un intercanvi o cap interès en una resposta.

Els esforços filantròpics són relitzats per part d'individus o per grups d'individus organitzats. Donatius a organitzacions humanitàries, persones, comunitats, o treballant per a ajudar als altres, directament o a través d'una organitzacions no governamentals amb fins no lucratius, així com ho és el treball de voluntari per a donar suport a institucions que tenen el propòsit específic d'ajudar als éssers vius i millorar les seves vides, són considerats actes filantròpics.

Història[modifica | modifica el codi]

El terme va ser creat per Julià l'Apòstata. Una de les tasques primordials de Julià com emperador, va ser la de restaurar el paganisme com religió dels romans, en aquest intent va imitar a l'església cristiana en totes les seves institucions i fins i tot en la seva doctrina, com en aquest cas, així va encunyar el terme "filantropia" per a suplir al cristià de caritat, que formava una de les virtuts de la nova religió i que mai havia estat part del paganisme com religió a Roma o Atenes.

Als Estats Units destaca l'empresari Andrew Carnegie, que va escriure L'evangeli de la riquesa i es va dedicar a la filantropia a gran escala, amb especial èmfasi en la creació de biblioteques locals, la pau mundial, l'educació i la investigació científica. Uns altres filantrops americans importants del segle XX van ser els empresaris John D. Rockefeller i Henry Ford.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

L'etimologia de la paraula filantropia deriva les seves arrels del grec φίλος philos (o fils), i άνθρωπος, antropos, que es traduïxen respectivament com "amor" (o "amant de", "amic de"), i "home" (o "ésser humà"), pel que filantropia significa "amor a la humanitat". La seva antonímia és misantropia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filantropia Modifica l'enllaç a Wikidata