La pesta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreLa pesta
La Peste
Tipusobra escrita modifica
Fitxa
AutorAlbert Camus
LlenguaFrancès
PublicacióFrança (Algèria francesa), 1947
EditorialLibrairie Gallimard
Dades i xifres
GènereNovel·la filosòfica, Filosofia de l'absurd
Nombre de pàgines339
Lloc de la narracióOrà modifica

La Peste (en català La pesta) és una novel·la de l'escriptor francès Albert Camus. El 1947, explica la història d'uns doctors que descobreixen el sentit de la solidaritat en la seva tasca humanitària a la ciutat algeriana d'Orà, mentre aquesta és assotada per una plaga. Els personatges del llibre, en un ampli ventall que va des de metges fins a turistes o fugitius, contribueixen a mostrar els efectes que una plaga pot tenir en una determinada població.

Es pensa que l'obra està basada en l'epidèmia de còlera que va patir la mateixa ciutat d'Orà durant 1849 després de la colonització francesa, tot i estar ambientada al segle XX. La població d'Orà havia estat delmada per diverses epidèmies repetides vegades abans de publicar Camus la novel·la.

Obra fonamental de la literatura del segle XX, és considerada un clàssic de l'existencialisme, malgrat el rebuig de Camus a més informació. La pesta mostra com l'ésser humà s'enfronta a l'absurd, noció filosòfica la teoria de la qual el mateix autor contribueix amb aquesta mateixa novel·la a definir.

Filosofia[modifica]

La novel·la comporta una reflexió de tipus filosòfic: el sentit de l'existència quan es manca de Déu i d'una moral universal. El narrador remarca la idea que, en última instància, l'ésser humà no té control sobre res, la irracionalitat de la vida és inevitable; així, la pesta representa l'absurd, la teoria del qual, el mateix Camus va ajudar a definir.

Aquesta absència de sentit suprem és el "absurd", i és una cosa que encara que desconcertant és potencialment positiva, ja que les noves raons de l'existència serien qualsevol que vagi lligada a valorar la vida humana per si mateixa i no per causes superiors a les persones (religioses, ideològiques, etc.). La novel·la mostra aquest sentit de l'existència, lliure i ateu, manifestat principalment en el suport mutu i en la llibertat individual, enemistades aquestes amb la indiferència i l'autoritat. Aquest tema l'exposaria de manera no literària en L'home rebel (L'homme révolté).

Model literari[modifica]

El to narratiu és similar al de Kafka, sobretot al d'El procés, en què les sentències potencialment tenen diversos significats; sovint el material fa ressò puntual com al·legoria crua sobre la consciència dels esdeveniments i la condició humana. Camus fa un homenatge oblic a El procés.

Sinopsi[modifica]

En aquesta novel·la, Camus aborda un tema que no va ser gaire recurrent en les seves obres anteriors: la solidaritat humana. Orà, ciutat algeriana envaïda per la pesta (la malaltia, el mal, la mort, l'absurd del mal), tanca en els seus terrenys persones que lluiten contra aquesta i que estan decidides a acabar amb tot allò que pugui entorpir i denigrar la vida humana. Exemples d'això són el metge Rieux i el seu company Tarrou. Amb La pesta, Camus llança una de les seves màximes fonamentals: «En l'ésser humà hi ha més coses dignes d'admiració que de menyspreu», i nega rotundament tot allò que, tenint un origen terreny o diví, sigui capaç de produir sofriment a l'ésser humà.

Una lectura més profunda porta alguns crítics a veure en la novel·la una crítica a la restricció de les llibertats: davant la malaltia, les autoritats van limitant els moviments dels seus habitants per protegir-los, tal com dictadures i governs que prohibeixen les llibertats individuals pel miratge d'un bé superior. Sovint, es llegeix com un tractament metafòric de la resistència francesa a l'ocupació nazi durant la Segona Guerra mundial.

Edicions en català[modifica]

La pesta fou traduïda per l'assagista valencià Joan Fuster i publicada per Vergara (Barcelona) el 1962. Està reeditada a la Biblioteca bàsica del Periódico (2005).[1][2][3]

Referències[modifica]

  • Barretto, Vicente. Camus: vida i obra. [ S.L. ]: José Álvaro, 1970.

Enllaços externs[modifica]