Michael Anderson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichael Anderson
Biografia
Naixement(en) Michael Joseph Anderson Modifica el valor a Wikidata
30 gener 1920 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort25 abril 2018 Modifica el valor a Wikidata (98 anys)
Vancouver (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAnglaterra Anglaterra
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, director de televisió, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1949 Modifica el valor a Wikidata –  1999 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeBetty Jordan (1939-?)
Vera Carlisle (1969-?)
Adrienne Ellis (1977-present)
FillsMichael Anderson Jr. Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0027183 Allocine: 53940 Allmovie: p79635 TCM: 523035 TV.com: people/p79635 TMDB.org: 20412 Modifica el valor a Wikidata

Michael Joseph Anderson senior, més conegut com a Michael Anderson, (Londres, 30 de gener de 1920 - Vancouver, 25 d'abril de 2018) va ser un director de cinema anglès.[1][2] Era fill de l'actor Lawrence Anderson.

Biografia[modifica]

Anderson va néixer en una família de gent del teatre. Els seus pares, Lawrence i Beatrice Anderson, eren actors tots dos. La seva tia es deia Mary Anderson; vivia a Louisville, a Kentucky, i va ser una de les primeres actrius shakesperianes dels Estats Units. Un teatre de Louisville porta el seu nom.

Després d'haver servit en la Segona Guerra Mundial, va començar una carrera en el cinema. Es va convertir en director el 1949, i va començar a atreure l'atenció gràcies a la pel·lícula de guerra The Dam Busters , 1954, una pel·lícula destacable per l'ús d'efectes especials, i que és sovint citat com a font d'inspiració de l'escena final del primer episodi realitzat de Star Wars . Va dirigir llavors una adaptació (1956) de 1984, la novel·la de George Orwell, després La volta al món en 80 dies (Around the World in Eighty Days , 1956), i es va instal·lar a Hollywood, on va donar al gènere de ciència-ficció obres com Doc Savage: The Man of Bronze, 1975) i Logan's Run , 1976.

Logan's Run va tenir un enorme èxit en nombre d'entrades, acumulant 50 milions de dòlars de recaptació al món, donant una empenta important a les vendes del seu distribuïdor, Metro-Goldwyn-Mayer; la pel·lícula gaudeix avui de l'estatus de pel·lícula de culte. Anderson va realitzar igualment Orca . Anderson es va dedicar llavors sobretot a fulletons televisats, entre els quals The Martian Chronicles i Sword of Gideon . El 1988, va posar en escena una adaptació d'una obra escrita pel futur papa Joan Pau II, La Bottega dell' orefice , 1989. Septuagenari, Anderson va continuar rodant de manera regular. Entre les seves altres realitzacions, es pot citar: All the Fine Young Cannibals , 1960, Flight from Ashiya , 1963, The Quiller Memorandum , 1966, Yangtse Incident: The Story of H.M.S. Amethyst, 1956 i una adaptació de Conduct Unbecoming (1975).

Va ser nominat per a un Oscar i un Globus d'Or per a la realització de la Volta al món en 80 dies .

Anderson parla anglès, francès, italià, i alemany, i s'ha instal·lat al Canadà. Ha estat casat tres vegades: amb Betty Jordan (1939) amb qui ha tingut cinc fills, Vera Carlisle (1969), amba qual ha tingut un fill i Adrienne Ellis (1977 fins avui), que era ja mare de dos fills. Un dels seus fills, Michael Anderson, Jr., és actor i fa una aparició a Logan's Run; un altre, David Anderson, és productor de cinema.

La seva jove és l'actriu Laurie Holden (The Majestic, Silent Hill, The Mist, The Walking Dead) que ha rodat sota la seva direcció en la minisèrie de televisió The Martian Chronicles, així com al telefilm Young Catherine, que reunia igualment Julia Ormond i Vanessa Redgrave.

Filmografia[modifica]

Filmografia:[3]

Actor[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]