Discussió:Capsot d'esquena roja

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El nom oficial català és escorxador, capsot d'esquena roja és el nom balear.--salvacases (disc.) 10:45, 11 abr 2018 (CEST)

Que sigui balear no el fa menys català. L'únic dubte és quines referències té. Al DIEC no hi surt, per exemple.--Pere prlpz (disc.) 13:52, 13 abr 2018 (CEST)

Com que al DIEC no hi surt? https://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=escorxador&operEntrada=0 --salvacases (disc.) 20:16, 13 abr 2018 (CEST)

Capsot d'esquena roja no surt al DIEC. Tu has enllaçat escorxador.--Pere prlpz (disc.) 19:45, 21 abr 2018 (CEST)

Per això dic que el nom oficial (el reconegut per l'Institut Català d'Ornitologia i per l'IEC) és escorxador.

Si ningú expressa cap inconvenient en les properes setmanes, canviaré el nom de l'article per escorxador --salvacases (disc.) 20:19, 2 juny 2018 (CEST)

La normativa de la Viquipèdia estableix que, quan hi ha diversos noms possibles i ceteris paribus, té prioritat el nom elegit pel creador de l'article. El nom «capsot d'esquena roja» té referències solvents en català, incloent-hi el diccionari normatiu de l'AVL i el Diccionari etimològic dels noms científics dels ocells dels Països Catalans (de l'IEC). Procedeixo, doncs, a restaurar el nom original triat pel Panellet.—Leptictidium (digui) 23:56, 5 jul 2018 (CEST)

Cada espècie d'ocell té dotzenes de noms populars, però només en té un d'oficial. El nom oficial és el reconegut per l'Institut Català d'Ornitologia i el considerat preferent per l'IEC. Tots els altres articles d'ocells a la Viquipèdia, excepte aquest, fan servir el nom oficial. --salvacases (disc.) 00:25, 7 jul 2018 (CEST)

Això dels noms «oficials» d'animals entra en conflicte amb la convenció de la Viquipèdia que cito en la meva intervenció anterior. En tot cas, el tema de les varietats dialectals i les diferents opcions en els noms d'animals és prou delicat perquè un canvi significatiu a la política hagi d'obtenir consens a la comunitat. T'aconsello, doncs, portar-ho a La Taverna.—Leptictidium (digui) 14:19, 11 jul 2018 (CEST)

Acabarem abans parlant amb en Panellet. Com s'hi pot contactar? --salvacases (disc.) 15:51, 16 jul 2018 (CEST)

@Panellet: Així.
I en general, d'acord amb en Leptictidium que tots els sinònims raonablement usats són igual de bons. Ara bé, en aquest cas dubto per la preferència d'usar els noms propis de la zona per temes locals, i aquest és un ocell que no es troba a les Balears, de manera que el nom balear pot no ser el més adient.--Pere prlpz (disc.) 18:27, 21 jul 2018 (CEST)
@Panellet: Que tots els sinònims raonablement usats son iguals de bons, sí, d'acord. La qúestió no és aquesta. La qüestió és que totes les entrades d'ocells a la wikipèdia fan servir el nom oficial de l'ICO menys aquesta. I si a sobre té el nom d'un lloc on l'especie no hi és em sembla que ja no cal discutir més. Que en Panellet ho canvii sisplau.--salvacases (disc.) 18:55, 31 ago 2018 (CEST)
@Salvadorcases: Si tots els articles d'ocells fan servir la forma catalana en comptes de la valenciana o balear quan n'hi ha una de diferent (i si no són tots, que dubto que ho siguin, són molts) això no és una regla sinó una anomalia. Fora dels temes locals a la Viquipèdia no donem preferència a les formes de cap zona. Si hi ha molts ocells amb formes catalanes pot ser perquè en el moment que es van crear els articles el que ho fes fos català o fes servir referències catalanes.--Pere prlpz (disc.) 19:42, 31 ago 2018 (CEST)
Comento un parell de coses més:
  • En Panellet, com a creador de l'article serà molt benvingut a participar a la discussió, com també ho seria en un article que no hagués creat ell, però els articles no tenen propietari. Els canvis es decideixen segons el consens, les referències i les polítiques.
  • Entenc que la proposta d'en Salvadorcases és reanomenar l'article a la forma catalana "escorxador". Això no és possible perquè l'article escorxador ja existeix amb un altre significat. Capsot d'esquena roja i capsigrany roig no tenen aquest problema, i realment són opcions millors que haver de desambiguar amb escorxador (ocell).--Pere prlpz (disc.) 20:08, 31 ago 2018 (CEST)