Discussió:Congrés dels Diputats

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Inici--FranSisPac (disc.) 05:18, 22 març 2014 (CET)

Petició de reanomenament[modifica]

Feta petició de reanomenament als Administradors, ja que hauria de ser Congrés dels Diputats. Veure [1]--FranSisPac (disc.) 05:23, 22 març 2014 (CET)

La petició de canviar el nom anterior de l'article, que era Congrés de Diputats, ha estat basada en la comprovació de que qualsevol referència oficial en català utilitza el dels. Pot ser suficient buscar ambdues denominacions en el text oficial en català [2] de la Constitució Espanyola de 1978: 0 resultats amb "de"; 33 resultats amb "dels". El canvi de nom s'ha dut a terme, per part de l'administrador V.Riullop (parlem-ne), el 31 de març de 2014.
Una revisió posterior més detallada m'ha permès reconstruir que el text d'aquest article va incorporar, per primer cop des de la seva creació el 4 de febrer de 2005, la denominació Congrés de Diputats en la revisió del 20 de setembre de 2007, completada l'endemà amb més profusió d'aquesta denominació. Com a curiositat, es pot citar que el text (en castellà, evidentment) [3] de la Constitució Espanyola de 1837 a què es fa referència en aquella revisió, utilitza el nom de Congreso de Diputados la primera vegada que en fa esment, en el seu article 13, mentre que les referències posteriors ja són a Congreso, sense més, o bé a Congreso de los Diputados. Per altra banda, a la Constitució Espanyola de 1845 ja no hi apareix enlloc la denominació Congreso de Diputados, a la de 1869 sols es parla de Congreso, a seques, i a la de 1876 tampoc hi surt en cap cas el terme Congreso de Diputados. És a dir, amb el "de" en lloc del "de los" sols s'hi troba un primer cop el 1837... i quasi sembla que per error.
De tant en tant hi ha hagut alguna revisió / "correcció" d'aquest article en la qual s'ha passat a la denominació amb "de" a llocs on estava, crec poder dir que correctament, amb "dels" (per exemple, veure [4] i el "ball de nom" posterior a [5]). És intenció d'aquest editor anar deixant a tot arreu on pugui -inclosos enllaços interns, redireccions, altres articles, etcètera- la denominació amb "dels". Si algú vol tornar al "de", es prega ho faci acompanyant-ho d'una bona justificació.--FranSisPac (disc.) 02:05, 1 abr 2014 (CEST)
Per tal de disposar de més arguments, no sobre l'ús sinó sobre la correcció lingüística de la denominació, és bo fixar-se en el fet que les utilitzacions inadequades del terme "Congrés de", freqüents i fins i tot institucionals, es basen en l'accepció tercera (o potser la primera) del terme congrés al DIEC [6], com si es parlés d'un Congrés de Metges o d'un Congrés de colles sardanistes. Resulta evident que l'accepció correcta és la segona: "Parlament, cambra dels diputats". Es pot reforçar aquest criteri anat a les fonts "originals" de la denominació castellana: al diccionari de la RAE queda clar que Congreso de los Diputados[7] no es refereix a una reunió, junta o conferència, sinó a un cos legislatiu i, per tant, no es correcte aplicar-hi altres accepcions.--FranSisPac (disc.) 20:34, 11 maig 2014 (CEST)